Momentul în care a izbucnit incendiul care a devastat blocul din Constanţa. „Nu a fost un accident“ | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul incendiat foto: Călin Gavrilaş
Blocul incendiat foto: Călin Gavrilaş

Imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere au surprins exact momentul în care a izbucnit incendiul la blocul din Constanţa. Locatarii nu cred că a fost un accident.

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat de către ISU Dobrogea în noaptea de miercuri spre joi (15/16 decembrie) din cauza unui incendiu izbucnit la un bloc de locuinţe din municipiul Constanţa. Peste 250 de persoane au fost evacuate. 

Imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere din zonă au surprins momentul când două persoane merg prin parcarea de la demisolul imobilului. După câteva secunde, prima maşină explodează, apoi, la scurt timp, majoritatea maşinilor parcate acolo iau foc. Exploziile s-au auzit în aproape tot cartierul. 

„Nu a fost un accident. Se văd două siluete de oameni care, imediat după ce pun focul, fug”, spune unul dintre locatari. 

Incendiul a izbucnit la ora 00.58, la un ansamblu de locuinţe situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu numărul 6. După aproape o oră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a activat Planul Roşu. În sprijinul pompierilor constănţeni au venit echipaje din Ialomiţa şi Călăraşi. 

Complexul de locuinţe cuprinde cinci scări de bloc cu aproximativ 150 de apartamente situate pe cele şase etaje. 250 de oameni au fost evacuaţi, dintre care 70 erau copii. Majoritatea persoanelor au fost evacuate de salvatori cu ajutorul autoscărilor, mulţi locatari fiind adăpostiţi pe terasa blocului. 

Conform primelor informaţii, incendiul ar fi izbucnit din demisolul clădirii, de la un autoturism parcat acolo. Apoi flăcările s-au extins la alte autoturisme, dar şi la etaje. De aceea, oamenii au ales varianta de a se refugia pe terasa imobilului. 

Bilanţul provizoriu, dat publicităţii de ISU Dobrogea, vorbeşte despre 35 de apartamente afectate de foc şi 36 de autoturisme distruse. Maşinile erau parcate la demisolul imobilului (25) sau lângă clădire (11).

Cei 200 de pompieri veniţi acolo s-au luptat cu flăcările mai multe ore, abia pe la ora 4.30 a fost dezactivat Planul Roşu de Intervenţie, iar o parte dintre cele 35 de autospeciale s-au retras. 

Reprezentanţii ISU Dobrogea susţin că în anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsolul clădirii afectate de incendiu. 

„După recepţie şi punerea în exploatare (2016/2017 n.red), societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, spun cei de la ISU.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş

 

O singură persoană rănită mai grav

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa anunţă că în urma incendiului izbucnit noaptea trecută, nouă pacienţi  (doi copii şi şapte adulţi) au fost aduşi pentru îngrijiri medicale.

„La nivelul unităţii medicale a fost activat planul alb. Un singur pacient a fost preluat pe codul roşu, fiind urgenţă majoră, cu arsuri de căi aeriene superioare şi arsuri de gradul II pe 7 % din suprafaţa corporală. Acesta a rămas internat la chirurgie plastică/terapie intensivă. Este în momentul de faţă intubat, dar starea sa este stabilă”, transmite SJU Constanţa. Celelalte opt persoane au fost externate.

Primăria Constanţa a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile pentru persoanele evacuate care nu au unde să stea. Deocamdată, cinci persoane adulte au fost cazate la la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul, iar o femeie cu un copil a fost cazată la un cămin al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş

 

Lacrimi şi furie

În acest moment, la faţa locului sunt criminaliştii care fotografiază şi derulează o anchetă. În paralel, pompierii asigură clădirea din care se mai desprind bucăţi de geam sau de construcţie arsă. Locatarii privesc neputincioşi din stradă, unii dintre ei stând în ploaie şi lapoviţă, la temperaturi de 2-3 grade Celsius, încă de azi-noapte. Câţiva au reuşit să intre în case şi să scoată ce mai puteau găsi şi ce mai poate să le fie de folos. 

„Am pierdut totul, şi casa, şi maşina”, spune o femeie plângând. „Am ieşit în chiloţi, cu un bidon cu apă în mână. Credeam că este un foc izolat. Ardea o maşină în parcarea subterană, apoi într-o secundă focul s-a extins brusc. Soţia mea a simţit fumul când s-a trezit să închidă geamul care era rabatat. Ea a alertat vecinii. A început să bată la uşi, să-i trezească”, spună părintele unei familii cu patru copii. 

Oamenii sunt furioşi şi unii dintre ei arată cu degetul către dezvoltatorul imobiliar Turnuri SRL, spunând că unele lucrări ar fi fost făcute de mântuială, dar ancheta penală va stabili cu exactitate ce s-a petrecut acolo. 

Incendiul de acum de la Constanţa vine la două luni şi jumătate de la tragedia petrecută la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din oraş. Atunci, şapte paciente cu COVID-19 au murit din cauza unui incendiu.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş

Vă recomandăm şi: 

Cum putem scăpa de gunoaiele Europei. Berceanu: „Rămânem la dosarul cu şină în mod deliberat”

Centrul istoric al Constanţei, redeschis traficului rutier. Instanţa a suspendat Regulamentul Consiliului Local

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite