Marile provocări ale viitorului primar al Constanţei. Ce este de făcut în oraşul sărăcit, ajuns la coada clasamentelor

Marile provocări ale viitorului primar al Constanţei. Ce este de făcut în oraşul sărăcit, ajuns la coada clasamentelor

Zona istorică a oraşului FOTO M.I.

Constanţa, un oraş cu un potenţial uriaş, a rămas un banal oraş de provincie: centrul oraşului pare în paragină şi părăsit, investitorii strategici s-au orientat către alte zone, iar bijuteriile arhitecturale sunt aproape o ruină. Viitorul primar al oraşului va avea o misiune grea.

Decebal Făgădău (PSD), Vergil Chiţac (PNL) şi Stelian Ion (USR) sunt principalii candidaţi la fotoliul de primar al oraşului Constanţa, dintr-un total de 17 candidaturi. 
 
Decebal Făgădău le cere din nou votul constănţenilor la alegerile locale din 27 septembrie 2020. „Voi fi primarul Constanţei, nu al staţiunii Mamaia“, promitea el în urmă cu patru ani. S-a ţinut de cuvânt. Nu a mai promovat „perla litoralului românesc“, însă lista promisiunilor neonorate în Constanţa este mai lungă decât cea a problemelor rezolvate. 
 

Ce a realizat Decebal Făgădău

 
La început de mandat, Decebal Făgădău promitea o Constanţă SF: de la pieţe, la pasaje subterane, de la sisteme de monitorizare video la deschiderea unor centre de afaceri. Multe au rămas doar pe hârtie, invocând birocraţia tipic românească sau faptul că specialiştii nu au finalizat procedurile. 
 
De departe, marile investiţii care au început în oraşul de la malul mării în timpul mandantului său sunt demararea lucrărilor de renovare a Cazinoului constănţean şi începerea construcţiei Sălii Polivalente din zona Badea Cârţan, lucrări licitate şi realizate de Compania Naţională de Investiţii.
 
Decebal Făgădău Sursa Primăria Constanţa
 
Acum, primarul cere din nou votul pentru a continua proiectele pe care le-a început în timpul mandatului. El spune că oraşul Constanţa are, în diferite faze de derulare sau execuţie, 51 de proiecte care însumează 924 de milioane de lei.
 
„Au fost patru ani cu multe provocări. În fiecare zi am plecat de acasă responsabil că 315.000 de oameni depind de cât de sănătos gândesc. Opoziţia a crescut în Constanţa, ceea ce e un semn sănătos pentru democraţie. Am încurajat criticile”, a spus Decebal Făgădău la lansarea oficială a celei de-a doua candidaturi pentru Primăria Constanţa.
 

Programul lui Stelian Ion

 
Stelian Ion vine în faţa constănţenilor cu mai multe proiecte în cadrul programului de dezvoltare „Constanţa Renaşte“. Promisiunile vizează realizarea unui parc tehnologic, ce include şi înfiinţarea centrului de inovare digitală Tomis innovation hub, reabilitarea Parcului Tăbăcărie, amenajarea unui nou parc în cartierul Faleză Nord, revitalizarea zonei peninsulare, dar şi a străzii Ştefan cel Mare, cândva inima oraşului.
 
Stelian Ion Sursa Facebook USR PLUS
 
Cum spitalul regional al PSD-ului a rămas la stadiul de intenţie, Stelian Ion promite că va realiza dacă va fi ales un spital metropolitan. Pe listă se mai află un teatru municipal, un nou stadion de fotbal, de 30.000 de locuri, în zona de nord a oraşului şi transformarea actualului stadion Farul exclusiv pentru atletism.
 
„Vom dezvolta Constanţa în beneficiul locuitorilor săi, într-un mod care să valorizeze şi să celebreze identitatea istorică şi culturală a oraşului. Clădirile reprezentative ale oraşului care au fost distruse trebuie renovate sau reclădite, pentru a ne regăsi identitatea şi stima de sine. Noile cartiere se vor dezvolta după planuri urbanistice gândite pentru a creşte calitatea vieţii“, promite candidatul USR.
 

Vergil Chiţac, aceeaşi ofertă 

 
Vergil Chiţac, candidatul liberalilor la funcţia de primar al Constanţei, care a pierdut la alegerile trecute în faţa actualului primar spune că oferta lui este, aproape în întregime, cea propusă în 2016. „Voi fi un primar eminamente pro-business, pentru că ştiu că oricât bitum va fi turnat pe străzi, fără un sector privat puternic şi dinamic oraşul nu poate prospera. Iar acestea nu sunt vorbe adunate de nicăieri. Ele se sprijină pe exemple concrete, precum Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu sau Iaşi“, spune fostul amiral. 
 
 
Vergil Chiţac Sursa Facebook Vergil Chiţac
 
Prioritatea lui, dacă va fi ales primar, va fi dezvoltarea sectorului privat, însă îşi va îndrepta atenţia şi asupra contractelor de servicii ale Primăriei aflate în derulare prin introducerea mecanismelor riguroase de control al preţurilor plătite, cu referire specială la colectarea gunoiului, curăţenia stradală, dezinsecţia şi deratizarea, amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, pieţele agroalimentare. O atenţie deosebită va fi acordată spaţiilor verzi ale oraşului, ciuntite în ultimele decenii pentru diverse construcţii. 
 
Un număr de 17 candidaţi sunt înscrişi în cursa pentru Primăria Constanţa, la alegerile locale care se vor desfăşura duminică, 27 septembrie 2020.   
 
1. Aila Reşit – independent
2. George Andrei Popescu – independent
3. Anton Traian Antoniadis – Uniunea Elenă
4. Claudiu Iorga Palaz – PMP
5. Constantin Frăţilă – Liga Organizată a Regiunilor Drepte
6. Corina Martin – Partidul Ecologist Român
7. Dan Aionesei – Mişcarea Patrioţilor Români – Partidul Dreapta Liberală
8. Decebal Făgădău – PSD
9. Horia Constantinescu – PPU-SL
10. Marian Vasiliev – independent
11. Mircea Titus Dobre – Pro România
12. Nicoleta Ploscaru – independent
13. Stelian Ion – USR-Plus
14. Vergil Chiţac – PNL
15. Victor Cruceru – ALDE
16. Sorin Titus Muncaciu - Partidul Neamul Românesc
17. Tudorel Chesoi - Alianţa Naţională Ţărănistă
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările