Grupul statuar Lupa Capitolina a fost reîntregit: statuia care îl reprezenta pe unul dintre copii a fost găsită pe jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, la începutul lunii martie, unul dintre copiii din cadrul grupului statuar Lupa Capitolina a fost ridicat de pe locaţie şi depozitat la loc sigur, angajaţii Serviciului Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Constanţa împreună cu un specialist l-au repus pe poziţie.

De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de vandalizare a statuii Lupoaicei din Constanţa. Pentru că a fost forţată, tija care îl ţinea legat pe unul dintre copii de soclu a cedat. Acum, grupul statuar a fost reîntregit.

Primăria Constanţa precizează faptul că, în privinţa celorlalte statui şi monumente din Constanţa, până la implementarea proiectului privind serviciul de restaurare, reamplasare şi punere în valoare, o parte din ele se află în depozitul Primăriei Municipiului Constanţa.

De-a lungul timpului s-au efectuat mai multe vizite în teren pentru a identifica locaţiile de reamplasare a acestora, la recomandările Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, însă în anul 2017, zonele identificate şi propuse pentru reamplasare nu figurau în totalitate în patrimoniul municipiului.

În anul 2018, s-a reluat documentaţia pentru demararea achiziţiei privind serviciul de restaurare, reamplasare şi punere în valoare statui şi monumente istorice în care s-a stabilit numărul de obiective, operaţiunile şi lucrările necesare fiecărui obiectiv în parte.

De asemenea, în luna iulie 2019, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a emis avizul favorabil pentru concepţia artistică urmând ca, pentru execuţia efectivă a operaţiunilor privind serviciul de restaurare, reamplasare şi punere în valoare statui şi monumente istorice, să se întocmească dosar separat pentru fiecare obiectiv în parte. Dosarul trebuie întocmit de un specialist atestat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Primăria Municipiului Constanţa în colaborare cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii a întocmit documentaţia necesară achiziţionării unor contracte privind restaurarea si reabilitarea acestora.

Originalul statuii, Lupa Capitolina (în italiană Lupoaica de pe Capitol), denumită şi Lupa romana, este o statuie de bronz etruscă, turnată probabil în secolul al V-lea î.Hr., pe valea fluviului Tibru. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma. O copie este expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio, alte copii fiind plasate în mai mute ţări din lume. 

Pentru a omagia originea latină a poporului român, între anii 1906 şi 1926 statul italian a făcut cadou României mai multe copii ale statuii Lupa capitolina din Roma: Bucureşti, Cluj, Chişinău, Târgu Mureş şi Timişoara. 

Statuia Lupoaicei din Chişinău, topită de sovietici în 1940, a fost ulterior înlocuită de replici oferite de „Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni”. Cea de-a doua copie a statuii a fost instalată în faţa “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chişinău la 1 decembrie 2009, conform wikipedia.

În afara celor 5 statui cu Lupa Capitolina primite cadou din partea statului italian, în România au mai fost instalate în următoarele oraşe şi sate replici (confecţionate în România) după statuia Lupa Capitolină: Alba Iulia, Blaj, Brad, Braşov, Constanţa, Cristeştii Ciceului, Dej, Galaţi, Iernut, Leşu, Luduş, Maieru, Năsăud, Săcele, Satu Mare, Sighişoara, Târgu Mureş, Târnăveni, Topliţa, Zalău.

Vă mai recomandăm:

Misterul Monumentului Victoriei din centrul Constanţei, statuia care urma să fie demolată după Revoluţie: „Unii cereau asfaltarea Canalului Dunăre-Marea Neagră“

Misterul Farului Genovez de la Constanţa, descris de poeţi ca un „Crist care umblă pe ape“. Povestea de dragoste care a reînviat bătrânul far

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite