Ambiţia miliţienilor pentru Dinamo, la JO din 1980: două medalii de aur şi 70-80 de puncte. Sarcina, împlinită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medalia de la JO de la Moscova
Medalia de la JO de la Moscova

Întrecerea socialistă nu se dădea doar la nivel de producţii record în agricultură sau depăşirea planului cincinal în fabrici, ci şi la recolta de medalii pe care sportivii trebuia să le obţină la Jocurile Olimpice.

În arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se află documente care se referă la măsurile care se luau de către conducerea de partid şi de stat pentru ca sportivii români să obţină cât mai multe medalii la Jocurile Olimpice.

Un astfel de program se referă la pregătirea sportivilor Clubului Dinamo Bucureşti în vederea participării la JO din 1980. Asociaţiile Dinamo şi Clubul Dinamo Bucureşti erau obligate la dezvoltarea activităţii de educaţie fizică şi sport pentru obţinerea unor rezultate „care să ridice pe culmi tot mai înalte gloria şi prestigiul sportului românesc“, se arată în actul oficial.

Obiectivele ţinteau foarte sus: selecţionarea în delegaţia olimpică a unui număr de 65 – 80 sportivi care urmau să participe la 12 – 14 ramuri sportive şi 50 – 55 probe sportive  şi obţinerea unui număr de 10 – 15 medalii, dintre care cel puţin două de aur şi 70 – 80 de puncte.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, sportivilor li se asigurau şi condiţiile necesare. Pentru disciplina sportivă tir, la Băneasa ce cerea înfiinţarea a două centre de iniţiere şi pregătire a minimum 15 militari în termen, selecţionaţi de Comandamentul Trupelor de Securitate şi Comandamentul Pompierilor din rândurile celor mai buni trăgători depistaţi, constituirea în cadrul Şcolii generale 24 a unor clase cu profil sportiv pentru pregătirea talentelor din rândurile cărora să fie selecţionaţi viitorii sportivi de performanţă. 

Mai mult decât atât, se propunea construirea în parcul Dinamo a unui bazin olimpic acoperit unde să se pregătească sportivii, în valoare de 6.000 de lei, acoperirea pistei de atletism şi a sectoarelor de sărituri, a terenului de handbal, în valoare de 2.500 de lei, reperaţii la velodrom care costau 350 de lei.

La JO din 1980, delegaţia României a fost cea mai numeroasă din istoria olimpismului românesc, de 239 de sportivi. Ţara noastră a obţinut poziţia 7 în clasamentul pe medalii, cu 25 de medalii din care şase de aur.

Planul a fost realizat. Medalie de aur au luat Toma Simionov şi Ivan Patzaichin (Dinamo) la canoe, Nadia Comăneci la gimnastică – 2 medalii, Sanda Toma la canotaj, Corneliu Ion la tir şi Ştefan Rusu la lupte greco-romane (Dinamo). 

Uniunea Sovietică a fost prima ţară socialistă din Europa de Est care a organizat Jocurile Olimpice.  

Statele Unite ale Americii a boicotat Jocurile, ca forma de protest la invazia Afganistanului de către Armata Sovietică, în decembrie 1979. Decizia a fost urmata de 65 de state. Unele ţări au susţinut boicotul, dar au permis sportivilor să decidă singuri dacă participă sau nu.

Vă mai recomandăm:


Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

Licean odinioară, în anii '40. După 70 de ani de la absolvirea Liceului Mircea cel Bătrân, trei foşti elevi au spus „Prezent“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite