Administraţia locală a Constanţei, din nou la start. Primul mandat, după 16 ani, fără Mazăre şi Constantinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa aşteaptă edili responsabili Foto Rafael Cucu
Constanţa aşteaptă edili responsabili Foto Rafael Cucu

În judeţul Constanţa a început constituirea de consilii locale, iar miercuri, 22 iunie, a avut loc formarea Consiliului Judeţean, cu 37 consilieri. Horia Ţuţuianu (PSD) a fost ales preşedintele CJC, iar vicepreşedinţi sunt Claudiu Palaz (PMP) şi Daniel Learciu (ALDE). Joi, 23 iunie, ora 11, va fi constituit Consiliul Local Constanţa, cu 27 consilieri.

Constanţa va avea un nou for de administrare a oraşului, ce va lua deciziile pentru următorii 4 ani. În actualul mandat, Consiliul Local Municipal Constanţa este compus din 27 consilieri: 13 consilieri PSD, 10 consilieri PNL, 3 consilieri PMP şi 1 independent - George Andrei Popescu, fondatorul Asociaţiei „Constanţa ia atitudine“. Principalul contracandidat al primarului Decebal Făgădău, amiralul Vergil Chiţac, s-a retras din componenţa CLM, dorindu-şi cel mai probabil anvergura unui Parlament în care poate schimba legile ţării.

Ce se aşteaptă de la noul Consiliu Local? Atât de multe, încât 4 ani ar fi puţini pentru ce are de reconstruit. În primul rând refacerea străzilor şi a trotuarelor (făcută frenetic în ultima săptămână de campanie electorală şi care s-a oprit brusc la alegeri), a spaţiilor verzi, a clădirilor în paragină (cu respectarea disciplinei urbanistice), a iluminatului public, creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, atragerea de investiţii şi încheierea de parteneriate pentru dezvoltarea pieţei de muncă şi a spiritului civic, iniţiative culturale şi promovarea de evenimente pentru creşterea turismului, renaşterea vieţii artistice prin sprijinirea de proiecte şi enumerarea ar putea continua.

Ce aşteptăm de la consilieri locali? Să fie ei înşişi modele de cetăţeni responsabili, implicaţi, cărora le pasă de oraş şi care respectă votul electoratului. Este de salutat intrarea în Consiliul Local a unui tânăr independent, care are la activ iniţiative ce au adus o schimbare în viaţa Constanţei - anularea taxei de linişte fiind cel mai bun exemplu; este prima breşă creată în sistemul ermetic politic, în care până acum intrau doar independenţi sub acoperire precum Radu Mazăre sau Nicuşor Constantinescu; şi reprezintă o şansă efectivă pentru tinerii care vor să acceadă în viaţa publică.

Previziunile analiştilor: „Fiecare şedinţă va fi un spectacol“

Analistul politic Mihai Petre face o descriere a viitorului Consiliu Local Municipal care va decide destinele oraşului. El este de părere că majoritatea din Consiliul Local Municipal va fi atât de fragilă, încât fiecare şedinţă va deveni un adevărat spectacol. La fel va fi şi în Consiliul Judeţean - cu 16 consilieri PSD, 15 consilieri PNL, 3 consilieri PMP, 3 consilieri ALDE.

„PSD a anunţat o alianţă cu UNPR, ALDE şi PMP pentru alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean şi stabilirea majorităţilor în toate consiliile locale din judeţ. Dacă în privinţa asocierii dintre PSD şi ALDE nu există niciun fel de surpriză, uluitor este faptul că PMP acceptă să intre în această alianţă contra naturii. Este o trădare a propriului electorat care, dacă ar fi ştiut că PMP are de gând să se alieze cu PSD, s-ar fi reorientat cu siguranţă la vot şi ar fi coborât PMP în marja de eroare. Înclin să cred că dacă mâine s-ar relua alegerile locale, în judeţul Constanţa niciun candidat al PMP nu ar trece de 3%. Partidul nici atât.

De partea cealaltă, PNL pare mult prea disperat să facă majoritate în Consiliul Judeţean. Pe termen lung, PNL ar avea mult mai mult de câştigat dintr-o opoziţie verticală, demnă şi coerentă, decât dintr-o guvernare locală în genunchi în faţa unor partide aflate pe cale de dispariţie.

Nici alianţa PSD-ALDE-PMP nu este de ajuns, va fi suficient să lipsească un consilier, sau doi, şi va începe balul. În plus, după ce se vor vedea cu sacii în căruţă, adică postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi mai mulţi viceprimari în teritoriu, cel mai probabil aleşii locali ai PMP vor începe boicotarea din interior a alianţei cu PSD şi ALDE, fluturând falsul stindard al proiectelor în interesul comunităţii. Dacă i-ar fi păsat de comunitate şi de votul oamenilor, PMP s-ar fi ferit de orice asociere cu PSD“, arată Mihai Petre.

O victorie cât o înfrângere

Statisticile electorale demonstrează că deşi PSD este cel care a câştigat alegerile, în comparaţie cu media electorală a ultimilor 16 ani a pierdut voturi. „De fapt, PSD s-a întors la bazinul din anul 2000, dinaintea epocii Mazăre-Constantinescu, când obţinuse 30.267 voturi la Consiliul Local Municipal, respectiv 35.443 voturi la Primar. Se poate remarca o suplimentare a acestui bazin cu 7.877 voturi la Primar şi 7.630 la Consiliul Local Municipal, aceasta fiind evoluţia curată a PSD în judeţul Constanţa.

PNL este cel care a pierdut alegerile în municipiu, dar care şi-a absorbit întregul media electorală şi a adăugat şi câteva voturi în plus. Un amănunt foarte important de punctat este acela că fără municipiul Constanţa, PNL este câştigătorul alegerilor în judeţ. La municipiu, atât Vergil Chiţac, cât mai ales Decebal Făgădău au fost veritabile locomotive pentru propriile partide. Candidatul PNL a obţinut cu 4,6% peste partid, iar cel al PSD cu 5,2%“, observă analistul politic.

La alegerile pentru Primăria Constanţa, Decebal Făgădău (PSD) a obţinut 43.320 voturi (41,96%), iar Vergil Chiţac (PNL) - 35.755 voturi (34,63%). Petre remarcă scorul bun obţinut pentru prima oară de un contracandidat al PSD. „Dacă Vergil Chiţac nu ar fi fost candidatul partidului la funcţia de primar al municipiului Constanţa, lucrurile ar fi arătat cu mult mai rău atât pentru oraş, cât şi pentru judeţ. Scorul obţinut de organizaţia judeţeană a PNL Constanţa se situează peste media naţională (34,50% faţă de 31,93%, vot politic la Consiliul Judeţean), în timp ce procentul obţinut de organizaţia judeţeană a PSD Constanţa se situează sub media naţională (34,56% faţă de 37,58%). Cu alte cuvinte, victoria PSD în Constanţa nu este atât de dulce precum pare, are note amărui. Amarul este dat de structura Consiliului Local Municipal Constanţa, precum şi de cea a Consiliului Judeţean.

Alegerile locale din municipiul Constanţa pot fi rezumate, astfel: PSD şi PNL îşi sedimentează bazinele tradiţionale, diferenţa fiind de câteva procente în favoarea PSD, cu potenţial de creştere pentru PNL; chiar dacă rezultatele PSD şi PNL sunt bune, cele două partide au probleme destul de mari; fiecare şedinţă a Consiliului Local Municipal şi Consiliului Judeţean va fi care pe care; există un primar (Decebal Făgădău - PSD) ales de o minoritate; există un lider incontestabil al opoziţiei (Vergil Chiţac - PNL) confirmat de aceeaşi minoritate; majoritatea a dat un vot de blam tuturor partidelor şi candidaţilor; PMP îşi semnează decesul politic moral.

După mulţi ani în care partidele/politicienii au stat cu spatele la oraş, municipiul Constanţa s-a întors cu spatele la ei. Cât o să le pese celor aleşi, rămâne de văzut în următorii patru ani“, conchide analistul politic.

Pe aceeaşi temă:

Cetăţeanul Popescu, independentul din Consiliul Local Constanţa. Cum a ajuns un tânăr activist dezamăgit de politică să ia mii de voturi

Top 5 practici bizare în secţiile de votare. Cum se pot frauda alegerile: „Ceva s-a întâmplat. La ora 18.00, era vot egal“

Alegeri locale 2016. Liberalii cer renumărarea voturilor pentru Consiliul Judeţean, unde 24.500 buletine de vot au fost anulate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite