12 focare de pestă porcină africană în judeţul Constanţa. Recomandările medicilor veterinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsuri pentru limitarea răspândirii pestei porcine
Măsuri pentru limitarea răspândirii pestei porcine

În 12 localităţi din judeţul Constanţa a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane, anunţă Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conform unui comunicat de presă al DSVSA, începând cu luna martie 2019 au fost stinse 81 de focare din cele 92, dispunându-se ridicarea restricţiilor aplicate prin programele de măsuri în 39 de localităţi de pe raza judeţului Constanţa. În acest sens au fost efectuate inspecţii clinice şi testări serologice cu rezultate negative pentru PPA din gospodăriile aflate în zona de protecţie a fiecărui focar, precum şi inspecţii clinice în toate gospodăriile aflate în  zonele de supraveghere.

În prezent, au rămas 12 focare active PPA, a căror stingere e planificată după finalizarea inspecţiilor clinice.

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la mistreţi, aceasta a cunoscut începând cu 01.01.2019 o dinamică ascendentă, confirmându-se cazuri de PPA la mistreţi găsiţi morţi sau vânaţi din 15 fonduri de vânătoare aflate pe raza judeţului Constanţa.

Totodată, până la această dată, au fost despăgubiţi 852 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 3.966.650 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

D.S.V.S.A. Constanţa solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor mă-suri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

De asemenea, pentru a proteja porcii de această boală,  DSVSA face următoarele recomandări:

1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

4. nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi. 

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorităţi, sau D.S.V.S.A. judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite