Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va costa o jumătate de miliard de euro şi va avea aproape 900 de paturi

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va costa o jumătate de miliard de euro şi va avea aproape 900 de paturi

Aşa ar urma să arate Spitalul Regional de Urgenţa Cluj. FOTO: BEI/via PressOne

Studiul de fezabilitate pentru construirea  Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost avizat astăzi  de un consiliu interministerial, urmând ca în octombrie să fie depusă cererea de finanţare la Comisia Europeană. Spitalul va fi destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe a avizat astăzi studiul de fezabilitate pentru construirea  Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 
 
Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea NV, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt.
 
SRU Cluj va fi construit în comuna Floreşti, judeţul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii.
 
Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 milioane euro şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice.
 
“ Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei Hotărâri de Guvern  privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiţii.  După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj. În acelaţi timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Craiova”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
 
 

Expertiză de la specialiştii Băncii Europene de Investiţii

 
 
Pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj si Craiova, Romania va beneficia de sfaturile experţilor Băncii Europene de Investiţii (BEI), în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019.
 
Cel mai avansat proiect este  SRU Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar  prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţă indicatorii tehnico economici. Cererea de finanţare a realizarii SRU Iaşi  este în curs de pregătire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la  Comisa Europeană.
 
Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici care vor fi  aprobaşi la sfârşitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanţare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.
 
De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanţare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările