Universitatea din România aflată în Top 10 mondial într-un domeniu cu impact major pentru sănătatea şi viaţa planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă un onorant loc 7 la nivel mondial şi prima poziţie la nivel naţional în domeniul de cercetare dedicat tehnologiilor Carbon Capture and Storage (CCS), arată o analiză realizată la nivel internaţional şi publicată recent în Science of the Total Environment.

Ierarhia cuprinde 744 de instituţii din întreaga lume, primele 10 locuri fiind ocupate de instituţii şi institute de cercetare din SUA (4), Marea Britanie (2), China (1), Germania (1), Olanda (1) şi România (1).

Conform aceluiaşi articol, prof. Călin Cormoş, membru al Departamentului de Inginerie Chimică al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai ocupă, în urma cercetărilor efectuate în perioada 1997-2017, primul loc în România şi locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu, având un număr total de 15 articole din domeniul CCS incluse în această analiză şi 340 de citări. Clasamentul a avut în vedere 2071 de autori care au abordat domeniul tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului în cei 20 de ani de referinţă.

„Este un fapt onorant pentru România”


„Faptul că UBB, prin grupul de cercetare condus de profesorul Călin Cormoş, este pe o poziţie atât de vizibilă într-un domeniu ştiinţific de referinţă la nivel internaţional, cu impact major pentru sănătatea şi viaţa planetei, este un fapt onorant pentru România. În plus, performanţa academică a profesorului Cormoş este una de excepţie, care face cinste UBB şi României. În final, prin astfel de activităţi academice studenţii UBB din domeniu au acces la educaţie de calitate, iar societatea beneficiază direct din relaţia cu ştiinţa", afirmă prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice, prof. univ. dr. Daniel David.

Rezultatele obţinute de Universitatea Babeş-Bolyai sunt deosebit de importante, arătând contribuţia majoră pe care UBB o are în acest domeniu de cercetare, devenind astfel un actor important în contracararea efectelor schimbărilor climatice. 

Captarea şi stocarea dioxidului de carbon

Articolul care prezintă rezultatele de excepţie ale UBB realizează o analiză comprehensivă a domeniului de cercetare Captarea şi stocarea dioxidului de carbon (CCS). CCS este o metodă de prevenire a acumulării unor cantităţi mari de dioxid de carbon în atmosferă. Tehnologiile CCS reprezintă, conform Intergovernmental Panel on Climate Change, „procese tehnologice ce constau în separarea CO2 provenit din surse mari industriale sau energetice staţionare, lichefierea acestuia şi transportul la o locaţie de stocare, injectarea lui în formaţiuni geologice stabile, izolate faţă de atmosferă, care permit depozitarea CO2 în condiţii de siguranţă pentru perioade lungi de timp”. Potrivit specialiştilor în domeniu, CCS poate juca un rol esenţial în limitarea creşterii temperaturilor medii anuale la un nivel cu maxim 2 °C în plus faţă de nivelurile din perioada preindustrială. Din acest motiv, domeniul de cercetare CCS este considerat unul esenţial şi este într-o continuă dezvoltare, având implicaţii sociale, economice şi de mediu majore.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite