România, umilită de Ungaria şi Polonia: o singură universitate în Topul Shanghai. Explicaţiile rectorului Daniel David

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Davi, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai. FOTO: UBB
Daniel Davi, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai. FOTO: UBB

România a rămas cu o singură universitate - Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) - în prestigiosul Top Shanghai, în condiţiile în care Ungaria are 5, iar Polonia - 8. Rectorul Daniel David a explicat succesul universităţii clujene şi ce măsuri se pot lua pentru ca România să aibă mai multe universităţi în clasament.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în tradiţionalul şi prestigiosul clasament/ranking internaţional al universităţilor Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziţia 701-800. Anul trecut, în celebrul clasament se afla şi Universitatea Bucureşti. 

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, a explicat într-un interviu pentru Adevărul cum a rezistat UBB în clasament, în condiţiile în care nicio altă universitate din România nu a rămas în Topul Shanghai:  „În principal, a valorizat generarea cunoaşterii originale şi de calitate, publicată apoi în circuite academice de prestigiu. Altfel spus, a pus în centrul misiunii academice activitatea de cercetare după modele internaţionale, care în proces asigură şi educaţie de calitate studenţilor şi produse/servicii inovative pentru societate.”

David susţine că pandemia nu a afectat rezultatele universităţilor din România: „Încă nu. Dacă va fi un efect, atunci acesta se va vedea în clasamentele din anii viitori. În principiu, nu ne aşteptăm la efecte majore, dar, teoretic vorbind, acestea, dacă apar, pot să fie negative (ex. stresul asociat pandemiei a redus eficienţa muncii în general, inclusiv a celei academice) sau pozitive (ex. cercetarea a fost mai puţin afectată decât educaţia şi/sau a fost mai mult timp la dispoziţie pentru redactarea de lucrări ştiinţifice)”.
 

Ce se poate face 

Existenţa unei singure universităţi din România în Topul Shanghai îl îngrijorează pe rectorul UBB „deoarece acest ranking arată capacitatea universităţilor de a genera cunoaştere competitivă internaţional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea ţării şi pentru forţa ţării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 5, Polonia 8, etc.); există mai multe universităţi româneşti cu potenţial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor (şi am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susţinerea acestora înseamnă de fapt susţinerea competitivităţii ţării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor“.

David a vorbit despre trei măsuri necesare pentru îmbunătăţirea poziţionării în rankinguri:

„1. Ministerul trebuie să aibă un program de susţinere financiară dedicat excelenţei academice (ex. inclusiv filă de buget pentru cercetarea din universităţi şi buget pentru încurajarea concentrării resurselor academice, prin unirea de universităţi şi institute, care acum adesea pot fragmenta resursele academice/financiare în unităţi fără impact, în organizaţii academice comprehensive şi puternice).

2. Legislaţia trebuie modificată pentru a asigura flexibilitate în angajări/promovare/dezvoltarea de programe academice şi pentru a încuraja concentrarea resurselor academice şi asumarea standardelor internaţionale în cultura academică a universităţilor.

3. Universităţile trebuie să-şi adapteze cultura organizaţională misiunii asumate. Spre exemplu, nu poţi să spui că vrei să fii universitatea “world-class”, dar să ai în centrul actul educaţional, nu cel de generare a cunoaşterii prin cercetare ştiinţifică”.

În top şi în ceea ce priveşte domeniile 

În clasamentul Shanghai pe domenii, dat publicităţii în luna iunie 2020, UBB a avut de asemenea cele mai multe domenii incluse din ţară şi a ocupat constant prima poziţie în România în clasamentele internaţionale majore ale universităţilor în 2020, incluse în Metarankingul Universitar şi făcute publice până acum (ex. CWUR/Leiden/QS (aici alături de Universitatea din Bucureşti)/Scimago/URAP).

Ce este clasamentul Shanghai

În lume, există aproximativ 30.000 de universităţi, dintre care circa 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU.

Cunoscut şi drept „Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities, este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă, de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, şi anume premii academice de prestigiu pentru angajaţi/absolvenţi (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) şi publicaţii de top (Nature/Science/Web of Science – science/social sciences). Indicatorii variază ca dependenţă faţă de profilul şi mărimea instituţiei, oferind o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt consideraţi esenţiali în rolul şi impactul lor internaţional, indiferent de profilul/mărimea instituţiei, iar alţii sunt adaptaţi la profilului şi mărimea universităţilor.

Vă recomandăm să mai citiţi:

UBB este singura universitate a ţării prezentă în prestigiosul clasament Shanghai al universităţilor lumii

Două universităţi din România în cel mai prestigios clasament european. Universitatea Babeş-Bolyai, pe primul loc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite