Încep studenţii şcoala din toamnă? Rectorul celei mai mari universităţi din România: „Cursurile vor fi online”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, a susţinut că se lucrează la un „scenariu hibrid” de începere a şcolii din toamnă, care presupune prezenţa fizică doar a studenţilor din anul I doar la seminarii şi laboratoare, respectiv a celor din ultimul an în cazul anumitor facultăţi. În orice variantă, cursurile se vor ţine doar online, a mai precizat rectorul.

Vor veni sau nu din toamnă circa 100.000 de studenţi la Cluj-Napoca? „Deocamdată, vă spun sincer că lucrăm pe mai multe scenarii. Scenariul pe care sperăm să-l putem implementa este să ne întoarcem la modalitatea clasică de predare şi atunci în Cluj automat vor veni mai mulţi studenţi decât am avut în 2019, fiindcă şi la admitere, în acest an, am avut cu aproximativ 3.000-4.000 de studenţi mai mult”, a susţinut David într-o conferinţă de presă.

Rectorul este rezervat în ceea ce priveşte acest scenariu: „e foarte puţin probabil să ne întoarcem la varianta obişnuită, la varianta clasică. Nu cred că se va întâmpla lucrul acesta", a subliniat rectorul UBB.

Scenariul alternativ „pe care nu ni-l dorim absolut deloc este ca Guvernul să ne impună să facem absolut totul online", a declarat rectorul. 

Există şi o variantă de mijloc pe care o propune David: „studenţii de anul I de la toate facultăţile să vină în Cluj, iar în cazul lor se vor ţine în regim clasic seminariile şi laboratoarele. Cursurile vor fi oricum online, fiindcă nu poţi să pui într-o sală de clasă 150 sau 200 de studenţi.”

În plus, la anumite facultăţi vocaţionale - precum teatru, sport, unele zone din teologie - sau la cele din zona ştiinţelor experimentale - precum biologie, chimie, fizică, ştiinţa mediului - vor veni la seminarii şi laboratoare şi studenţii din ultimul an. „Astfel încât să nu le afectăm şansa de a-şi face cercetările pentru tezele de licenţă şi disertaţie.”

În ceea ce-i priveşte pe doctoranzii, „ei nu reprezintă un număr foarte mare şi intenţionăm să facem în regim clasic”, a spus rectorul. 

„Sigur, acesta este un plan pe care-l avem. O să-l punem în discuţie şi în comunitatea noastră şi vom cere părerea ministerului”, a concluzionat David. 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite