UBB este singura universitate a ţării prezentă în prestigiosul clasament Shanghai al universităţilor lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în tradiţionalul şi prestigiosul clasament/ranking internaţional al universităţilor Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziţia 701-800.

În lume există aproximativ 30.000 de universităţi, dintre care aproximativ 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU.

Cunoscut şi ca „Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă, de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, şi anume premii academice de prestigiu pentru angajaţi/absolvenţi (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) şi publicaţii de top (Nature/Science/Web of Science – science/social sciences). Indicatorii variază ca dependenţă faţă de profilul şi mărimea instituţiei, oferind o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt consideraţi esenţiali în rolul şi impactul lor internaţional, indiferent de profilul/mărimea instituţiei, iar alţii sunt adaptaţi la profilului şi mărimea universităţilor.

„Faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea ţării şi pentru forţa ţării în competitivitatea globalizată”

„Mă bucur şi mă îngrijorez în acelaşi timp. Mă bucur pentru că UBB este acolo, confirmându-şi statutul de universitate internaţională de prestigiu atractivă pentru studenţi (în acest an numărul studenţilor din ţară şi internaţionali la UBB a crescut faţă de anii trecuti), acceptată recent în GUILD, organizaţia exclusivistă a unora din cele mai importante universităţi «world-class» europene.  Asta este cu atât mai remarcabil pentru UBB cu cât clasamentul se bazează doar pe componenta de ştiinţe şi ştiinţe sociale, în timp ce UBB are şapte facultăţi în domeniul artelor/ştiinţelor umaniste. Mă îngrijorez în condiţiile în care UBB este acum singura din ţară, deoarece acest ranking arată capacitatea universităţilor de a genera cunoaştere competitivă internaţional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea ţării şi pentru forţa ţării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 5, Polonia 8, etc.); există mai multe universităţi româneşti cu potenţial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor (şi am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susţinerea acestora înseamnă de fapt susţinerea competitivităţii ţării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor“, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În top şi în cea ce priveşte domeniile   

În clasamentul Shanghai pe domenii, dat publicităţii în luna iunie 2020, UBB a avut de asemenea cele mai multe domenii incluse din ţară (https://news.ubbcluj.ro/programele-ubb-ocupa-locuri-onorante-in-clasamentul-shanghai-2/) şi a ocupat constant prima poziţie în România în clasamentele internaţionale majore ale universităţilor în 2020, incluse în Metarankingul Universitar şi făcute publice până acum (ex. CWUR/Leiden/QS (aici alături de Universitatea din Bucureşti)/Scimago/URAP).

Citeşte şi


Două universităţi din România în cel mai prestigios clasament european. Universitatea Babeş-Bolyai, pe primul loc

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, prezente în clasamentul QS 2020

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite