Reacţia „paternă” a lui Emil Boc faţă de directorul care a cumpărat un costum Boss pentru „deszăpezire”: „Eu i-aş da şi o mică penalizare de 30% din salariu”

Reacţia „paternă” a lui Emil Boc faţă de directorul care a cumpărat un costum Boss pentru „deszăpezire”: „Eu i-aş da şi o mică penalizare de 30% din salariu”

Primarul Emil Boc nu consideră că achiziţia de haine de lux din bani publici în pandemie, în condiţiile diminuării salariilor şi a concedierii angajaţilor, ar fi o faptă gravă. FOTO: Arhivă PCN

Primarul Emil Boc a reacţionat la scandalul provocat de dezvăluirile din presă cu privire la achiziţia de către directorul Polivalentei a unor haine de lux, Boss şi Ralph Lauren, de mii de euro. Edilul nu a adus în discuţie o posibilă demitere a liberalului Ionuţ Rusu nici măcar dacă achiziţiile s-ar dovedi a fi ilegale.

Directorul Sălii Polivalente din Cluj, Ionuţ Rusu a avizat cheltuirea a mii de euro pe haine de lux, echipamente de golf, băuturi fine şi aparatură electronică scumpă, în condiţiile în care anul trecut, Polivalenta a avut pierderi de 50.000 de lei şi a fost nevoită să scadă salariile cu 20% şi să concedieze un angajat, a dezvăluit Ştiri de Cluj. Primarul Emil Boc a susţinut, la şedinţa Consiliului local de miercuri, că a cerut preşedintelui Consiliului de Administraţie al Sălii Polivalente, Petru Călian, coleg de partid cu directorul acuzat că a făcut cheltuieli ilegale, să demareze o verificare. 

Edilul şi-a exprimat punctul de vedere în ceea ce priveşte două scenarii. „Nu ştiu dacă acele achiziiţii sunt legale sau ilegale. Dacă sunt ilegale constatate de Curtea de Conturi fie de Consiliul de Administraţie, să le impute managerului.” Astfel, sancţiunea maximă la care s-a gândit edilul în cazul în care un subordonat de-al său ar cheltui ilegal mii de euro bani publici pe haine de lux, băuturi fine şi gadgeturi este „să-i fie imputate”. Primarul nu a vorbit nimis despre o posibilă demitere. 
 

Dacă sunt legale, „o mică penalizare de 30%”

În ipoteza în care se dovedeşte că achiziţia de haine de la Boss, Rlaph Lauren şi Wellensteyn pentru angajaţii Polivalentei ar fi legală, Boc a susţinut: „eu tot consider că au fost inoportune, cel puţin o parte dintre ele. Oportunitatea se decide de către manager. Eu am spus şi preşedintelui Consiliului de Administraţie că, dacă eu aş fi fost într-o asemenea situaţie, în condiţiile în care sunt legale, dar sunt inoportune, tot o diminuare de 30% din salariu i-aş da, cel puţin pentru o lună, pentru faptul că nu a avut maturitatea necesară să înţeleagă că, în vremuri de restrişte, îţi mai ajustezi cheltuielile conform nevoilor.
 
Asta în ipoteza în care acele cheltuieli erau pe profilul… nu ştiu, ce articole sportive au cumpărat pentru sala de fitness, dacă se încadrează pe profilul Sălii Polivalente sau celelalte pentru angajaţi. Asta e treaba celor care sunt de specialitate să stabilească. Din punctul meu de vedere, trebuie ca fiecare om care gestionează banul public să se gândească de două ori cum îl cheltuie. Acest lucru, dacă l-a făcut, eu i-aş da şi un mic 30% din slariu, ca data viitoare să se gândească mai bine. Oportunitatea se vede de la o poştă că... se putea abţine. Nu vreau să interferez cu ancheta Curţii de Conturi, care va veni anul viitor, sau a Consiliului de Administraţie”, a spus primarul Emil Boc. 

Dezmăţ bugetar la Sala Polivalentă: costum Hugo Boss pentru deszăpezire

Ştiri de Cluj a dezvăluit că în pandemie, când Sala Polivalentă a înregistrat pierderi de 50.000 de lei şi a dat un angajat afară, directorul Ionuţ Rusu a avizat cumpărarea unor haine de lux pde circa 2.000 de euro pentru angajaţii companiei. Lista cu o parte dintre haine: 
 
1. Cămaşă Polo Ralph - 629 lei
 
2. Jeans Boss - 779  lei
 
3. Jerseu Boss - 989 lei
 
4. Hanorac Boss - 729 lei
 
5. Hanorac Noss - 499 lei
 
6. Jeans Joop! - 359 de lei
 
7. Hanorac Boss - 319 lei
 
8. Jachetă Wellensteyn - 1399 lei
 
9. Hanorac Boss - 979 lei
 
10. Costum Boss + pantaloni Boss - 679 lei
   
Reprezentanţii Sălii Polivalente susţin că au cumpărat hainele de lux pentru... angajaţii care se ocupă de „deszăpezire”: 
 
”Articolele vestimentare la care va referiti dvs. reprezintă echipamente depozitate în vestiarele societăţii şi puse la dispoziţia angajaţilor pentru perioadele în care munca depusă de aceştia se desfăşoară în exteriorul clădirii, în sezonul rece (deszăpezire căi acces, intrare / ieşire parking, trotuare, debarasare zăpadă acoperiş / terase etc, pe timp de iarna). Articolele vestimentare menţionate de dvs sunt achiziţionate din magazine din reţeaua comercială publică, criteriul de achiziţie fiind calitatea şi durabilitatea”, precizează cei de la Sala Polivalentă.
 

Băuturi fine cumpărate pentru Fed Cup, după ce a avut loc evenimentul

Sala Polivalentă Cluj, prin directorul Ionuţ Rusu, a cumpărat în 22 aprilie băutură cât pentru un botez, motivând că este pentru salonul VIP de la Fed Cup, eveniment care a avut loc în 16 şi 17 aprilie 2021, a mai relatat Ştiri de Cluj.
 
Povestea acestei achiziţii a început în 2 februarie 2021, când directorul Ionuţ Rusu a semnat un referat de necesitate pentru aprobarea sumei de 5000 de lei + TVA, pentru achiziţia de produse de protocol la Fed Cup.Însă prin Hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca, din 22 februarie, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 475 de mii de lei, de la bugetul local, pentru organizarea competiţiei. În propunerea de buget s-au prevăzut bani pentru asigurarea hranei pentru 250 de persoane şi băutură pentru alte 200 de persoane, in total 58 de mii de lei. 

Pentru ce s-au cheltuit cei încă 5000 de lei plus TVA, aprobaţi de directorul Sălii Polivalente Cluj, Ionut Rusu, daca pentru bautura şi catering erau deja alocaţi 58.000 de lei din bugetul aprobat de Consiliul Local?

O altă achiziţie făcută de Sala Polivalentă a vizat cumpărarea unei perechi de căşti în valoare de 1.200 de lei bucata, adică mai bine de jumatate din salariul pe lună al unui angajat. Aceste căşti ar fi fost folosite de un bugetar pentru a participa la şedintele online, cu toate că există căşti cu fir în valoare de 100 de lei.

În plină pandemie, când in Sala Polivalenta nu existau evenimente, prin decizia directorului Ionuţ Rusu, s-au făcut achiziţii de echipamente sportive în valoare de fix 3.484,99 de lei, de la o firma din Oradea care vindea articole de golf. 
 

Consilier USR: „Aţi fost foarte patern legat de lipsa de maturitate a directorului”

Consilierii locali au criticat atitudinea pasivă a primarului. 

”Trebuie să verificăm prima dată, dacă sunt ilegale sau legale aceste achiziţii. Aş dori să vă solicit ca atunci când aveţi răspunsul de la preşedintele CA -ului (Petru Călian) să ni-l comunicaţi. 
 
Cred că ar fi oportun să avem o şedinţă de Consiliu Local extraordinară, în care domnul director vine şi ne prezintă situaţia. Instituţia este în subordinea noastră.
 
Legat de oportunitatea acestor cheltuieli, aş vrea să vă spun (domnule primar) că aţi fost foarte patern ceea ce aţi spus, legat de lipsa de maturitate (a directorului Ionuţ Rusu). Dacă vorbim de lipsa de maturitate, în ceea ce priveşte un manager al unei instituţii publice, atunci ar trebui să vorbim de oportunitatea ca acel manager să nu mai fie managerul acelei instituţii. Cred că sunteţi toţi în asentimentul meu că este o pată ruşinoasă pe ceea ce reprezintă un management performant din instituţiile publice.
 
Este o problemă extrem de gravă, dacă se arată a fi reală. Vrem să o discutăm strict din punct de vedere managerial şi de oportunitate, de a avea un astfel de management, nu imatur, ci neprofesionist, la cârma unei instituţii a statului”, a spus, în cadrul şedinţei, Adriana Cristea, consilier local USR PLUS.
 
Valentin Mătuşan, consilier local PSD Cluj, a declarat: ”Trecând peste legalitatea sau legalitatea acestor achiziţii, domnul primar spunea inoportune, dar eu aş spune lipsite de moralitate, având în vedere poziţia domnului director când a venit în vederea aprobării bugetului pe anul 2020 şi când a justificat de ce este pe minus Sala Polivalentă, să auzim acum din presă că a făcut aceste achiziţii, care nicidecum nu se referă la vreo sală de fitness. Nu cred că un costum Hugo Boss ţine de sala de sport. 
 
Trebuie să vină domnul director pentru că este subordonat şi Consiliului Local. Atunci să vină să justifice, pentru că noi aprobăm bugetul. Ce s-a scris în presă atrage un vot de blam şi împotriva noastră, dacă nu luăm anumite măsuri, dacă se constată că s-a greşit, dar cel puţin moral sigur a greşit”.
 
Vă mai recomandăm 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările