Pretextele invocate de Putin pentru invadarea Ucrainei. Unele au fost inspirate din „Game of Thrones”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin a pregătit invazia Ucrainei cu o campanie de dezinformare care durează de ani de zile. FOTO: Kremlin
Vladimir Putin a pregătit invazia Ucrainei cu o campanie de dezinformare care durează de ani de zile. FOTO: Kremlin

Presupusul  genocid împotriva etnicilor ruşi din regiunea Donbas, începând de la copilul care ar fi fost crucificat de ucraineni şi până la presupusele atacuri cu arme chimice, invocat de preşedintele Putin pentru invadarea Ucrainei, nu este altceva decât o continuă campanie de dezinformare. Aceste acuzaţii nu au fost confirmate în rapoartele publicate de Consiliul Europei, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi OSCE.

„Oamenii din republicile din Donbas au cerut Rusiei ajutor. În acest sens, am decis derularea unei operaţiuni militare speciale. Scopul ei este de a proteja oamenii care au fost ţinta abuzurilor, genocidului din partea regimului de la Kiev timp de opt ani, şi în acest scop vom face eforturi pentru demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a spus preşedintele Vladimir Putin, potrivit agenţiei TASS. 

Site-ul Eu vs Disinfo, proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine campaniilor de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană, a analizat aceste acuzaţii ale lui Putin şi ale mass-media ruse, calificându-le drept informaţii false.

Presupusul genocid din Donbas  

Primul mit demontat este faptul că „timp de opt ani a avut loc un genocid în Donbas”. „În realitate, nu există nicio dovadă că locuitorii rusofoni sau etnicii ruşi din estul Ucrainei se confruntă cu persecuţia – cu atât mai puţin cu genocid din partea autorităţilor ucrainene. Acest lucru a fost confirmat în rapoartele publicate de Consiliul Europei, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi OSCE”, arată portalul amintit. 
 

Există multe exemple de astfel de poveşti inventate, cel mai bine ilustrate de celebrul exemplu al unui reportaj care acuză forţele ucrainene că au crucificat un băiat. Pe 12 iulie 2014, televiziunea rusă a difuzat un interviu cu o femeie care pretindea că este refugiată din oraşul Slovyansk, din estul Ucrainei. Galina Pyshniak a declarat pentru „Canalul unu”, post de televiziune oficial al Kremlinului că, la intrarea în Slovyansk, forţele armate ucrainene au dus locuitorii oraşului în piaţa centrală şi au executat public un băieţel şi pe mama lui, al cărui soţ era membru al miliţiei separatiste. Pyshniak descrie cum oamenii din oraş au privit cum băiatul a fost bătut în cuie pe o scândură de lemn şi răstignit, în timp ce mama lui a fost legată de un tanc şi târâtă prin piaţă până când a murit.

Inspiraţi din „Game of Thrones”

Conform mai multor surse şi site-uri specializate în verificarea informaţiilor false, povestea a fost în întregime inventată. Chiar corespondentul ziarului rus „Novaya Gazeta”, Yevgeniy Feldman, a vizitat Slovyansk şi a vorbit cu locuitorii săi despre afirmaţiile lui Pyshniak. Nimeni nu a susţinut acuzaţiile femeii, iar cei care au fost prezenţi în piaţa centrală când au sosit soldaţii ucraineni au spus că armata ucraineană s-a comportat civilizat. Serviciul de ştiri de televiziune al canalului ucrainean „1+1” a raportat că familia Galinei Pyshniak a spus că probabil ea şi-a spus povestea pentru bani. Site-urile de socializare prezintă fotografii cu Galina şi soţul ei, care este militant separatist. 

Portalul „Stopfake.org” a relatat că „scenariul” seamănă foarte mult cu o scenă din sezonul 4 din „Game of Thrones”, dar şi cu o postare de pe Facebook a lui Alexander Dugin, teoreticianul şi gânditorul politic extremist favorit al lui Putin, care a descris exact o astfel de atrocitate cu câteva zile înainte ca Pyshniak să o povestească pe postul de televiziune rus.

Bombe radioactive fabricate în casă

„Instituţiile pro-Kremlin au descris în mod constant Ucraina ca pe un stat „nazist” pentru a denigra ucrainenii, în special în ochii publicului intern din Rusia, şi astfel pentru a justifica agresiunea Kremlinului”, arată specialiştii de la EU vs Disinfo. Aceştia notează că aceeaşi tactică a fost folosită de mai multe ori, inclusiv în 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 şi, desigur, în ultimele şase luni. În narativa statului „nazist” intră şi acuzaţiile conform cărora „Ucraina va folosi arme chimice şi alte arme interzise împotriva civililor din Donbas. SUA plănuieşte un atac cu arme chimice cu „steagul fals” asupra Donbasului”. În realitate: Ucraina nu a produs, stocat sau folosit niciodată arme chimice. SUA este, de asemenea, semnatară a convenţiei privind armele chimice şi nu utilizează arme chimice. Mass-media pro-Kremlin a acuzat şi armata ucraineană că foloseşte muniţie cu fosfor alb, interzisă în temeiul Convenţiei de la Geneva, în timp ce canalele Telegram, afiliate serviciilor secrete ruse s-au răspândit zvonuri despre bombe radioactive fabricate „în casă”. Din nou, fără niciun fel de dovadă. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

Dedesubturile campaniei de dezinformare din jurul crizei gazului rusesc din Republica Moldova. „Rusofoba 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite