Noroc că n-au tras în pianist! (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţionar de Cluj, Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români în America. În urmă cu 20 de ani, Lucian Ban ţinea piept militarilor care au deschis focul în Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca. A scăpat de gloanţe ca prin urechile acului, iar acum este o revelaţie artistică în SUA.

În 21 decembrie 1989, Lucian Ban a ieşit din localul „Pescarul”, alăturându-i-se lui Călin Nemeş, pentru a protesta în Piaţa Libertăţii împotriva regimului comunist. În prezent, clujeanul este unul dintre cei mai apreciaţi artişti de peste hotare.

Presa americană l-a descris ca fiind „unul din cei mai talentaţi pianişti sosiţi la New York în ultimul deceniu“. Compune şi cântă alături de cel mai mare tubist de jazz din lume, Bob Stewart, în bandul lor, intitulat „Tuba Project”.

De acum 20 de ani, Ban îşi aminteşte focurile de armă trase de militarii veniţi în Piaţa Libertăţii, actuala Unirii, pentru a înnăbuşi protestele tinerilor. „Am ieşit cu Călin Nemeş şi cu ceilalţi. Eram băuţi şi am spus că trebuie să facem şi noi ceva. Îmi amintesc că după tot evenimentul, când s-a început să se tragă am fugit către Librăria Universităţii, însă angajata a încuiat uşile şi ne-a spus că nu e voie, nu se poate”, ne-a povestit pianistul.

„A trebuit să-mi vând casa”

S-a mutat în capitala muzicală a lumii în 1999. „Am mers acolo, în primul rând, pentru a face carieră”, a spus artistul, care, după ce s-a mutat la New York, a urmat cursurile New School University. „Am avut o bursă iniţial, însă mai apoi pentru a putea trăi acolo am fost nevoit să-mi vând casa (un apartament din Bucureşti - n.r.). Oricum, banii mi-au ajuns cam un an. Acesta e adevărul”, ne-a povestit Ban.

El moştenise un apartament în Bucureşti, unde a locuit pentru câţiva ani, atunci când a studiat la Academia de Muzică, între 1992 şi 1995. Încetul cu încetul şi cu puţin noroc, alături de mai mulţi colegi din universitatea americană a intrat pe scena muzicii newyorkeze. Cântă acum în întreaga Europă, dar în special în SUA, pe coastele de Est şi Vest.

De pian s-a îndrăgostit cu foarte mult timp în urmă, în primii ani ai vieţii. „Cred că s-a întâmplat prima dată atunci când am văzut cum arată un pian. Mi-am dat seama că poţi face orice cu el, deoarece are atât de multe clape”, a spus, zâmbind, Lucian Ban, care a absolvit Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, oraş în care şi-a petrecut anii copilăriei şi primii ai tinereţii.

Dezamăgit de Clujul cultural


Pianistul le dă un singur sfat tinerilor muzicieni care vor să urmeze o carieră în jazz: „Plecaţi din Cluj. Dacă puteţi, mergeţi la New York, dacă nu măcar în Bucureşti”, a spus acesta. Ban este de părere că oraşul a avut un trecut glorios din punct de vedere cultural, pe care nu îl mai are, deoarece în prezent foarte puţini sunt cei care sunt interesaţi să facă ceva în această privinţă.

„Nu există un festival de jazz, nu există festivaluri pe străzile oraşului, nu avem critică”, a adăugat el.

Pe de altă parte, clujeanul a fost plăcut impresionat de dezvoltarea oraşului, mai puţin de Piaţa Unirii. „Poate sunt puţin nostalgic, însă nu îmi place deloc cum arată acum Piaţa Unirii. Înainte era verdeaţă, era viaţă”, îşi aminteşte artistul.

FOTO Artistul a susţinut, luni, un concert în Cluj-Napoca, alături de Sam Newsome

Cine este Lucian Ban

Artistul a înfiinţat în 2004 celebra trupă The Tuba Project, alături de saxofonistul Alex Harding. Grupul îl mai include pe renumitul saxofonist alto Bruce Williams din Washington, precum şi pe cel mai mare tubist de jazz din lume în componenţa sa, Bob Stewart, un veteran al jazzului de la sfârşitul anilor '60. Lucian Ban a fost nominalizat de guvernul Austriei şi Fundaţia „Hans Koller”, în 2005 şi 2006, ca fiind „Cel mai bun muzician european de jazz”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite