Metoda inedită la care a recurs administratorul unei ferme pentru ca roşiile sale să fie mai gustoase VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşiile cresc mai bine şi sunt mai gustoase dacă li se pune muzică, arată unele studii. FOTO Colina Farms
Roşiile cresc mai bine şi sunt mai gustoase dacă li se pune muzică, arată unele studii. FOTO Colina Farms

Un fermier clujean a recurs la o metodă inedită pentru ca legumele sale să crească mai bine şi să fie mai gustoase. Pentru asta a băgat mâna în buzunar şi a investit într-un sistem de sonorizare pentru a pune muzică clasică în seră.

Liviu Baltă, un economist din Cluj, a ridicat de la zero o fermă, la 20 de kilometri de oraş, unde cultivă legume organice, pe care le livrează la domiciliu clienţilor săi pe bază de abonament.  

El susţine că găsit cea mai bună metodă pentru ca legumele să crească mai bine: le pune muzică clasică. Asta l-a costat, însă. Pentru sistemul de sonorizare prin care pune muzică pentru legume a plătit 2.000 de euro.

Baltă susţine că plantele simt nivele se stres sau relaxare cauzate de mediul exterior. Muzica prin undele sonore influenţează starea plantelor. 

Conform cercetătorilor, muzica clasică are o influenţă benefică privind creşterea plantelor, spune el. În sprijinul acestei afirmaţii vine şi un studiul realizat de Association of Global Science Inovation, dar şi altele care au fost publicate în revistele ştiinţifice.

„Totodată, persoanele care lucrează într-un mediu cu muzică relaxantă, cum este în cazul nostru o seră cu roşii, beneficiază şi ei de armonia cu natura”, mai spune el. „Parcă eşti la Teatrul Naţional din Cluj”, i-ar fi spus un oaspete care a vizitat sera de roşii organice.

Adevărul a mai scris despre Colina Farms şi despre Liviu Baltă, omul care se află în spatele acestui succes.  Economistul clujean povestea atunci că a apelat inclusiv la fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea, dar asta abia după doi ani de activitate.

liviu balta

Liviu Baltă este economist de profesie şi a dezvoltat o fermă în care cultivă legume organice. FOTO Facebook

„Pentru a avea apă de calitate, necontaminată, pentru a iriga culturile, am forat la peste 100 de metri adâncime. Asta după ce în urma studiilor efectuate s-a stabilit că apa respectivă are o calitate deosebită, la fel ca şi solul, un cernoziom cu o concentraţie mare de nutrienţi organici. Investiţia continuă. Acum suntem pe profit, dar îl reinvestim continuu“, explica atunci antreprenorul.

Vă mai recomandăm şi:

Românul care a dat lovitura în Europa cu o licoare fermecată. „Când am ajuns acolo nu ştiam niciun cuvânt în limba lor”

Cum dezvolţi o fermă de legume organice: un român a dat lovitura cu vânzări pe bază de abonament

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite