FOTO O lună uriaşă în interiorul unei biserici clujene. Instalaţia spectaculoasă realizată pe baza fotografiilor NASA face înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O lună plină în Biserica Piariştilor. FOTO: Remus Florescu
O lună plină în Biserica Piariştilor. FOTO: Remus Florescu

Biserica Piariştilor din centrul Clujului a devenit una dintre cele mai interesante atracţii ale oraşului după ce aici a fost montat „Museum of the Moon”, o instalaţie spectaculoasă realizată pe baza fotografiilor NASA.

GALERIE FOTO

„Museum of the Moon” este o “lucrare de artă călătoare” a artistului britanic Luke Jerram, ce măsoară 7 metri în diamentru şi prezintă trăsături la 120 dpi conforme cu imagistica NASA a suprafeţei lunii. Fiecare centimetru al lunii lui Jerram reprezintă, de fapt, 5 kilometri ai lunii. Sâmbătă, instalaţia a fost montată în Biserica Piariştilor din Cluj (strada Universităţii, numărul 5) şi va putea fi văzută, gratuit, până în 14 decembrie. Programul de vizitare este 10AM - 10 PM, cu respectarea slujbelor şi activităţilor bisericii. 

Instalaţia este un frumos amestec de imagistică lunară, lumina lunii şi compoziţie audio surround creată de compozitorul Dan Jones, câştigător al premiilor BAFTA şi Ivor Novello.

Reguli şi program de vizitare 

„Programul de vizitare este 10AM - 10 PM, cu respectarea slujbelor şi activităţilor bisericii. 

În timpul Sfintelor Liturghii accesul în Biserică este permis doar în scopuri religioase, pentru a nu deranja activitatea.

Vă rugăm să reţineţi că acesta este un loc de rugăciune pe care-l transformăm temporar într-un spaţiu expoziţional, aşadar vă rugăm să vă comportaţi corespunzător.

Accesul cu mâncare sau băutură e strict interzis.

La faţa locului veţi găsi panouri explicative în limbile română, maghiară şi engleză.

Voluntarii noştri vor realiza un studiu în acelaşi timp aşa că vă rugăm să fiţi drăguţi cu ei şi să le răspundeţi întrebărilor.

Acestea sunt câteva reguli de bun simţ pe care vă rugăm să le respecaţi pentru a face experienţa tuturor cât mai plăcută. Vă invităm să vă bucuraţi de prezenţa la Cluj-Napoca a uneia dintre cele mai cunoscute instalaţii de lumină din lume”, precizează echipa Lights On Romania.

 

luna cluj biserica. foto remus florescu

„O oportunitate extraordinară de a vedea luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, tridimensional”

„Încă de la începuturile omenirii, luna a funcţionat ca o “oglindă culturală” a credinţelor şi a modurilor noastre de a vedea şi de a înţelege lumea mare. De-a lungul timpului, ea a fost văzută şi ca zeitate şi ca planetă. A fost folosită ca instrument de măsurare a timpului, calendar şi busolă. Pe parcursul istoriei, luna le-a fost muză şi a inspirat artişti, poeţi, scriitori şi muzicieni din toată lumea. În diferite colţuri ale lumii, fiecare cultură are o relaţie unică, specială cu luna, din punct de vedere istoric, cultural şi religios. În zilele noastre, luna este un şantier…în numele ştiinţei. Partea ei cea mai îndepărtată, deşi nu poate fi zărită de către noi, pământenii, a fost văzută, totuşi, pentru prima oară de către oamenii de ştiinţă în 1959. Aşa că pentru majoritatea dintre noi Museum of the Moon este o oportunitate extraordinară de a vedea luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, tridimensional.

Museum of the Moon ne permite să observăm şi să contemplăm asemănările şi deosebirile culturale din întreaga lume şi să aruncăm o privire asupra ultimelor informaţii ştiinţifice despre astru. În funcţie de locul în care Museum of the Moon se află, semnificaţia şi interpretarea ei se schimbă. Prin cercetarea pe care Luke Jerram o face în fiecare dintre aceste locuri, Museum of the Moon şi luna însăşi capătă noi înţelesuri, iar în jurul ei se ţes noi poveşti.

În timpul vieţii sale, Museum of the Moon a fost arătată lumii atât indoor, cât şi outdoor, schimbând experienţa vederii şi a interpretării ei. Călătorind din loc în loc, a cules din fiecare alte compoziţii muzicale, precum şi alte şi alte răspunsuri personale, poveşti şi mitologii”, arată organizatorii. 

luna cluj biserica. foto remus florescu

Despre Lights ON

Muzeul lunii facem parte din iniţiativa „Lights ON” care îşi propune să aducă împreună idei şi concepte inedite pentru iluminatul festiv urban şi să întindă o mână de ajutor autorităţilor locale în demersul lor de a implementa soluţii de iluminat corespunzătoare. 

Lights ON este un eveniment gratuit, făcut posibil cu ajutorul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Visit Cluj, iQuest Technologies, Enel, Carmangeriei Moldovan, Caralux, Doubletree by Hilton Cluj-Napoca, Cluj Guided Tours şi Daisler Print House.

Lights ON este organizat de Asociaţia Daisler.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite