De ce oraşele cu cei mai mulţi vaccinaţi sunt şi printre primele la rata infectărilor. Explicaţiile unor experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au început să se prezinte pentru imunizare la centrele de vaccinare.  Foto Inquam Photos/George Călin
Românii au început să se prezinte pentru imunizare la centrele de vaccinare.  Foto Inquam Photos/George Călin

Bucureştiul şi Clujul, oraşele care au cei mai mulţi vaccinaţi continuă să aibă o rată ridicată a infectărilor cu SARS-CoV-2, comparabilă cu oraşe în care s-au vaccinat mult mai puţine persoane. Explicaţiile există şi în acest caz şi sunt mai simple decât pare la prima vedere.

Cum se face că oraşele cu cea mai mare rată mare de vaccinare, Bucureştiul (59%) şi Clujul (56%), se află printre oraşele cu cea mai ridicată rată de infectare din România? Întrebarea care stă pe buzele multora şi care e folosită uneori ca argument de către cei care contestă eficacitatea vaccinurilor are câteva explicaţii simple. Au răspuns pentru „Adevărul” imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, şi expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş.

„Aici intervine problema aglomerarilor urbane. Densitatea mare a populaţiei contribuie în mod direct la creşterea transmisiei virale. Aşadar chiar în pofida unei rate de vaccinare mai mari, şansele ca virusul să infecteze oameni sunt mult mai mari în aceste contexte. Totuşi, dacă persoanele sunt vaccinate, nu numai că şansele de a face forme severe sunt extrem de mici, ci şi posibilităţile de a fi infectat şi de a transmite infecţia mai departe vor fi cu mult reduse”, explică Dascălu.

Unde se face diferenţa

Răzvan Cherecheş spune unde se face, de fapt, diferenţa. El spune că deşi cele două oraşe sunt incontenstabil campioanele vaccinării în România, încă nu au ajuns la imunitatea de grup şi nici la procente care să reducă simţitor transmiterea bolii.

Răzvan Cherecheş: „În oraşele mari noi nu avem pragul de imunitate de grup. Abia acolo face diferenţa. E o chestie statistică. Există probabilitate de a acţiona pe parcursul zilei cu persoane care sunt vaccinate deja. Diferenţa începe să se vadă abia de undeva de pe la 60-65% în sus. În oraşele aglomerate cum e Bucureştiul sau Clujul, ţinând cont de infectiozitatea tulpinii Delta e nevoie ca cel puţin 80-85% să fie vaccinaţi. Până la un 65-70% nu se vede foarte mult că oamenii s-au imunizat, pentru că statistic, o parte dintre persoanele cu care interacţionezi sunt vaccinate şi numai unul din 10 poate să fie infectat. Dar tot eşti expus contactului cu oameni care pot să fie infectaţi. Deci e perfect natural pentru ca de fapt e vorba despre rezervorul de oameni”, susţine Cherecheş.

La aceste explicaţii, adaugă el, e de amintit şi că cele două oraşe menţionate, Bucureştiul şi Clujul sunt de departe cele mai aglomerate din România. Acest lucru nu poate decât să avantajeze circulaţia virusului. 

„Unde sunt mulţi oameni, acolo e şi rată de infecţie mai mare pentru că e mai dens. E ca şi cu statisticile: unde sunt cei mai mulţi oameni muşcaţi de rechini? În zonele plajelor, că acolo se întâlnesc oamenii cu rechinii. Sunt puţini oameni care înoată între Marea Britanie şi Statele Unite ca să fie muşcaţi în larg. Dacă vă aduce aminte cu antenele 5G, erau unii care ziceau că ratele cele mai mari de infecţie sunt acumulate în jurul antenelor 5G. Păi antenele sunt puse acolo unde sunt oamenii. Şi unde sunt oamenii mulţi la un loc apar infecţiile. E logic”, a mai afirmat Cherecheş. 

Vă mai recomandăm şi:

Cercetător clujean, despre valul 4  al pandemiei: „Avem prima săptămână cu ceva veste bună”

 

Când vom ajunge în sfârşit pe platou cu valul 4 de COVID-19 şi când va începe să scadă numărul de cazuri. Anunţul cercetătorilor clujeni 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite