Cum a câştigat un hacker clujean 143.000 de euro de pe cardurile altora

Cum a câştigat un hacker clujean 143.000 de euro de pe cardurile altora

Acasă la bărbat au făst găsite sume mari de bani. FOTO: shutterstock

Un bărbat de 37 de ani este audiat la DIICOT Cluj într-un caz privind  sustragerea sumei de 143.000 de euro cu ajutorul datelor obţinute, ilegal, de pe circa 3.500 de carduri bancare.Banii erau transferaţi în conturile unei femei sau cu ei se cumpărau anumite bunuri de pe siteuri specializate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de  643.564 lei (143.000 de euro)”, arată reprezentanţii DIICOT Cluj.  Procurorii îl audiază, miercuri, pe bărbatul de 37 de ani, BTS, considerat principalul suspect. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – martie 2014, numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 card-uri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de  identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali. De asemenea, există suspiciuni că,  susnumitul a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor card-uri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit”, au exlicat procurorii. 
 
Cum erau sustraşi banii
 
 Sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de B.S.T., în mod neautorizat, erau  trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei U.A., ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului. Valoarea monedelor virtuale deţinute de către B.S.T era transformată în monedă convenţională – USD sau Euro şi ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A. Din aceste conturi,  susnumiţii efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri.
 
A spart siteul preşedinţiei
 
„Totodată există suspiciuni că B.S.T. a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte site-ul oficial al Preşedinţiei României www.presidency.ro, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice”, mai arată DIICOT. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate  sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii. Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Cluj  vor audia mai multe persoane urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză.
 
Citeşte şi:
 
Hackerul „Micul Fum”, Guccifer pe numele lui adevărat Marcel Lehel Lazăr, de 43 de ani, care a spart de-a lungul anilor  conturile de mail ale mai multor vedete şi persoane importante a rămas tot un necunoscut pentru localnicii din Sâmbăteni, comuna Păuliş, judeţul Arad unde locuia.
 
 
Hackerul Guccifer, care a spart adresa de e-mail a şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior,  a fost săltat de procurorii DIICOT din Arad, în urma unei percheziţii domiciliare. Guccifer, suspectat că a accesat în mod repetat şi fără drept conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România şi din străinătate, este recidivist, fiind deja condamnat definitiv pentru acţiuni similare.
 
 
George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, face parte din cele mai noi victime ale cunoscutului hacker, Guccifer, specializat în spargerea căsuţelor de email ale politicienilor din întreaga lume. Potrivit ultimelor informaţii, şefului SRI i-a fost accesat abuziv contul Yahoo de mail şi i s-a schimbat parola de acces.
 
 
Corina Creţu şi Colin Powell nu au fost singurele victime ale hackerului cunoscut sub numele de „Guccifer“. Pe lista sa apar personalităţi politice de marcă, precum fostul preşedinte american George W. Bush, Tony Blair sau Hillary Clinton.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: