Ce mâncăm în Post? Sfaturi din „Abecedarul de nutriţie“ al clujeanului Nicolae Hâncu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Hâncu dă câteva sfaturi desprealimentaţia din perioada postului FOTO: Adevărul
Nicolae Hâncu dă câteva sfaturi desprealimentaţia din perioada postului FOTO: Adevărul

Regula de bază este de a şti în ce cantitate şi cum să consumi alimentele de origine vegetală în aşa fel încât alimentaţia să ofere un aport caloric echilibrat, care să nu îngraşe, dar nici să nu slăbească, anunţă nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu.

Mic dejun. Putem înlocui lactatele cu iaurturi şi lapte din soia, fie optăm pentru fulgi cu ceai şi pâine prăjită. Tot la micul dejun, putem alege salată de vinete, zacuscă sau humus, evident în cantitate adecvată şi cu un adaos de ulei minim.
Nu trebuie să lipsească fructele, însă atenţie la calorii: nu se vor depăşi 3-4 fructe pe zi.

Prânz. Masa de prânz ne oferă cea mai mare varietate de alimente şi în perioada postului. Pot fi gătite ghiveciuri de legume, mâncare de mazăre şi fasole sau preparate pe bază de orez cu legume. Este exclusă ceapa prăjită în pregătirea lor. 
Tot pentru prânz, sunt recomandate şi legumele la grătar sau fierte. Nutriţionistul Nicolae Hâncu atrage atenţia la modul în care sunt preparaţi cartofii, unul dintre alimentele de bază pentru post. Acesta recomandă consumul de cartofi copţi sau fierţi, în schimbul celor prăjiţi, care conţin de 3-4 ori mai multe calorii, în aceeaşi cantitate.

Cina. Salate, în diverse combinaţii, asezonate pentru gust cu condimente şi brânză din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel în ulei sau foarte sărat.

Greşeli de alimentaţie în post

Prima greşeală se referă la consumul în exces. Deoarece mâncărurile de post nu sunt prea săţioase, avem tendinţa să le consumăm în cantităţi mari. Astfel se explică faptul că, deşi ţin tot postul, multe persoane se îngraşă în această perioadă.

O altă capcană este consumul de ulei şi sare. Întrucât mMâncarea de post nu are gust, este tendinţa de a adăuga mai multă sare  şi mai mult ulei.

„Deşi este vegetal şi sănătos, uleiul se consumă sub un anumit imperativ care se cheamă cumpătare. Este un aliment nobil din punct de vedere religios, dar şi o sursă de îngrăşare, astfel că trebuie să-l consumăm cu măsură. De fapt, cumpătarea este cuvântul-cheie pentru toată perioada postului”, ne informeaza nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu.

Acesta mai afirmă că postul nu trebuei privit ca o modalitate de slăbire şi nu trebuie confundată această perioadă cu o cură de slăbire.

Prof. dr. Nicolae Hâncu atrage atenţia şi asupra produselor de post din supermarketuri sau de tip patisserie care sunt periculoase pentru organism şi nu respectă condiţiile de bază tradiţionale a ceea ce înseamnă, de fapt, postul. Astfel, cea mai bună mâncare de post este cea preparată acasă.

„Abecedar de Nutriţie” este o carte realizată de prof.dr. Nicolae Hâncu, în colaborare cu dr. Cristina Niţă şi dr. Anca Crăciun, volum girat de Academia Română.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite