Bărbat în acte cu semnalmente de femeie acuză poliţiştii de frontieră clujeni de abuz pentru că au făcut verificări. Replica autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incident ciudat la Aeroportul Internaţional Cluj. FOTO: AirportCluj.ro
Incident ciudat la Aeroportul Internaţional Cluj. FOTO: AirportCluj.ro

Un cetăţean român, de sex masculin conform documentelor de călătorie, s-a prezentat pe sensul de ieşire din ţară, prin Punctul de Trecere al Poliţiei de Frontieră Aeroport Cluj, cu semnalmente de sex feminin (vestimentaţie şi machiaj). Persoana susţine că a fost „abuzată şi privată de libertate”, din cauză că s-au făcut verificări suplimentare care au durat, conform autorităţilor, circa trei minute.

Poliţia de Frontieră a trimis un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile ce au fost aduse de către o persoană transgender poliţiştilor de frontieră de la Aeroportul Cluj. Autorităţile susţin că persoana de sex masculin, conform documentelor, care avea semnalmente de femeie, machiaj şi vestimentaţie, a fost supusă unor verificări suplimentare care au durat circa 3 minute, fără a se constata vreun abuz asupra acesteia. 

Redăm mai jos punctul de vedere transmis redacţiei „Adevărul”:

„În referire la comunicatul Asociaţiei  MozaiQ - organizaţie comunitară care se adresează persoanelor LGBTI -  prin care Poliţia de Frontieră Cluj Napoca este acuzată că discriminează persoanele transgender, Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră face următoarele precizări:

În urma aspectelor semnalate, au fost efectuate verificări, inclusiv asupra imaginilor video din zona de competenta a Poliţiei de Frontieră din Aeroportul Internaţional Cluj Napoca, din care s-a stabilit faptul că, în data de 15.06.2021, persoana în cauză, cetăţean român de sex masculin conform documentelor de călătorie, s-a prezentat pe sensul de ieşire din ţară, prin Punctul de Trecere al Poliţiei de Frontieră Aeroport Cluj, cu semnalmente de sex feminin (vestimentaţie şi machiaj).  


Din verificări s-a stabilit că poliţiştii de frontieră din cadrul Aeroportului Cluj Napoca au efectuat formalităţile doar la filtrul din prima linie, controlul de frontieră având o durată de aproximativ 2 minute şi 40 de secunde.

Controlul de frontieră a presupus verificări specifice privind îndeplinirea condiţiilor de formă şi fond ale documentului, identificarea persoanei după semnalmentele biometrice şi fotografia din documentul de călătorie prezentat la control precum şi verificarea biletului de călătorie, pentru e elimina orice suspiciune privind identitatea persoanei. 

Menţionăm faptul că, potrivit regulilor instituite de dispoziţiile Regulamentului (EC) nr.399/2016 (Codul Frontierelor Schengen) cu privire la persoanele care-şi exercită dreptul comunitar al libertăţii de mişcare, la controlul de frontieră, cetăţenii statelor membre ale UE sunt supuşi unui control minim pentru stabilirea identităţii acestora pe baza prezentării documentelor de călătorie.

Astfel, controlul minim pentru stabilirea identităţii consistă într-un control de identitate efectuat prin compararea persoanei cu fotografia din documentul de trecere a frontierei, presupunând în acelaşi timp şi o verificare cu scopul  de a stabili dacă documentul pentru trecerea frontierei este valabil atât din punct de vedere al termenului până la care a fost eliberat, cât şi al prezenţei unor eventuale semne de fals sau falsificare, cu posibilitatea ca, atunci când este cazul, să fie folosite şi mijloace tehnice corespunzătoare.

În situaţia în care o persoana care se prezintă la controlul de frontieră nu corespunde cu fotografia din document, se fac verificări suplimentare pentru stabilirea identităţii, însă în acest caz nu s-a impus efectuarea unui control suplimentar în linia a II-a. 

Controlul de frontieră a fost efectuat cu respectarea procedurilor în vigoare, fără a se folosi limbaj abuziv sau orice alt comportament discriminatoriu ori ameninţător la adresa persoanei.


Vă informăm că din punct de vedere al atribuţiilor Politiei de Frontieră Române, persoana a îndeplinit condiţiile legale de ieşire din ţară prevăzute de legislaţia în domeniu, dreptul la libera circulaţie al persoanei respective nefiindu-i restricţionat şi i s-a permis continuarea călătoriei.

Acuzaţiile aduse de Asociaţia MozaiQ

Redăm în continuare acuzaţiile aduse într-un comunicat trimis presei de Asociaţia MozaiQ:

„Asociaţia MozaiQ, organizaţie comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender), atrage atenţia cu privire la un caz recent de abuz al autorităţilor române în relaţia cu o persoană transgender, situaţie de altfel des întâlnită şi o realitate dură pentru comunitatea trans. Alături de activistul trans Sasha Ichim şi activista Roxana Marin (TRANScendent), care au documentat acest caz, ne declarăm solidari cu victima în faţa abuzurilor exercitate asupra ei de către lucrătorii vamali şi de poliţie de frontieră din aeroportul „Avram Iancu” Cluj Napoca, care nu s-au limitat doar la o făţişă umilire publică, ci au şi privat-o de libertate fără a oferi explicaţii.

Abuzul foarte grav s-a petrecut în data de 15 iunie, 2021, pe aeroportul din Cluj Napoca, când victima, o femeie trans cu cetăţenie română şi domiciliul în străinătate, a încercat să intre în România cu scopul de a face demersurile necesare de schimbare a actelor de identitate pe cale juridică. Două angajate de la control paşapoarte au supus-o unor umilinţe violente, ridicându-se de pe scaunele din ghişeu şi ţipând vehement „Bărbat! Bărbat!”, ulterior forţele de ordine încuind-o într-o încăpere adiacentă, fără a oferi vreo explicaţie.

Aceasta nu a fost prima oară când s-a întâmplat acest lucru pe aeroportul clujean, în august 2017 victima fiind de asemenea încarcerată în aeroport timp de 2 ore, pe acelaşi motiv: că nu îi corespunde numele din paşaport cu expresia de gen. Aceste abuzuri sunt cu atât mai grave cu cât persoana în cauză nu vorbeşte limba română. Victima, de etnie maghiară, a părăsit România în urmă cu mai mulţi ani, alături de mama sa. Subliniem încă două aspecte agravante ale abuzurilor din 15 iunie a.c. şi august 2017: fotografia din paşaportul prezentat corespunde expresiei de gen, iar autorităţilor li s-au prezentat documentele de identitate din Spania.

„Fiica mea a fost umilită enorm şi acest lucru nu este o excepţie, ci din păcate este regula pentru sute, mii de persoane transgender din România în orice interacţiune care presupune prezentarea documentelor. Fiicei mele i-a fost teamă că va fi bătută de agenţii în cauză, iar acum este în terapie pentru a-şi reveni din şoc” a declarat mama victimei.

Atenţionăm autorităţile de pe aeroporturile din România că au obligaţia să ia toate măsurile pentru monitorizarea şi penalizarea lucrătorilor, astfel încât asemenea abuzuri să nu se mai repete. Indiferent că este vorba de comentarii ironice, strigăte şi îmbrânceli sau chiar reţineri şi interogatorii abuzive, este la fel de alarmant şi de nepermis ca persoanele trans să fie agresate şi umilite într-o ţară membră a Uniunii Europene, în anul 2021.

Solicităm administraţiei aeroportului să verifice înregistrările de la control paşapoarte din 15 iunie a.c., în intervalul orar 15:00-17:00, şi să ia toate măsurile necesare pentru clarificarea situaţiei.

Pe termen mediu şi lung, ne punem la dispoziţia autorităţilor, respectiv Poliţia de Frontieră Română, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, precum şi Asociaţia Aeroporturilor din România pentru a instrui personalul la toate nivelurile, în vederea prevenirii unor asemena abuzuri pe viitor.

Reiterăm faptul că în România persoanele transgender se confruntă cu discriminare continuă pe mai multe paliere, de la relaţia cu autorităţile până la recunoaşterea juridică a identităţîi de gen, accesul la servicii medicale sau integrarea în piaţa muncii. Mai mult, România a fost condamnată şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest an, CEDO spunând că România nu are un cadru legal predictibil şi unitar de recunoaştere a identităţii de gen şi supune persoanele trans la umilinţe continue.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite