A apărut „Linux-ul românesc”: o echipa de cercetători clujeni a lansat două sisteme de operare gratuite

A apărut „Linux-ul românesc”: o echipa de cercetători clujeni a lansat două sisteme de operare gratuite

Sistemele de operare vor putea fi folosite gratuit.

O echipă de dezvoltatori a lansat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, două sisteme de operare pentru calculator, sută la sută româneşti, care ar putea fi folosite în administraţia publică, în învăţământ sau în instituţiile de apărare, acestea fiind livrate gratuit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ştefan Brânduşa, coordonator dezvoltare pentru cele două sisteme de operare, a declarat, sâmbătă, la evenimentul de lansare, desfăşurat la sala Auditorium Maximum a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB), că ideea unor astfel de sisteme a pornit din Cluj-Napoca în urmă cu patru ani. ”Ideea dezvoltării unor sisteme de operare noi a pornit din Cluj-Napoca, în urmă cu patru ani, în anul 2011, iar abia acum echipa noastră de dezvoltatori, programatori şi specialişti în IT - RogentOS, a reuşit să lanseze două sisteme, bazate pe platforma Linux, care sunt produse sută la sută româneşti. Este vorba de Kogaion şi Argent. Primul sistem de operare are ca ţintă oamenii obişnuiţi, utilizatorul de acasă, dar se adresează şi administraţiei publice sau instituţiilor de învăţământ. Argent este un modul de server care vizează securitatea naţională şi se adresează instituţiilor de apărare, cum ar fi Ministerul Apărării, cel de Interne, dar şi STS, SRI. Sistemul Argent are nişte particularităţi care ne ajută să protejăm sistemul de apărare mai eficient decât cele existente, are o filtrare consecventă şi un model de securizare mai mare decât alte sisteme de operare”, a spus Brânduşa.
 

Utilizare gratuită

 
Potrivit acestuia, cele două sisteme de operare vor fi puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor, astfel că aceştia nu vor mai trebui să plătească licenţe. ”Vom prezenta noile sisteme de operare Guvernului, ministerelor din domeniul apărării, instituţiilor din administraţia publică, primăriilor, pentru a le testa. Suntem siguri că instituţiile de apărare ar fi interesate de produsul nostru. Noile sisteme le-ar putea înlocui pe cele existente în prezent pe calculatoare”, a subliniat Ştefan Brânduşa, citată de Mediafax.  Acesta a menţionat că numele Kogaion vine de la muntele sfânt al dacilor, iar Argent derivă din cuvântul latinesc care înseamnă argint, fiind ”simbolul defensivei, al rezistenţei”.
Echipa de programatori lucrează la un al treilea sistem de operare numit Argos, conceput pentru telefoane mobile sau tablete, care ar putea înlocui actualele sisteme existente pe aceste dispozitive.
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările