Vinul fiert, cea mai populară băutură a iernii. Reţeta delicioasă recomandată de Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul fiert, o băutură deliciosă, dar periculoasă FOTO Shutterstock
Vinul fiert, o băutură deliciosă, dar periculoasă FOTO Shutterstock

Vinul fiert, atât de îndrăgit iarna, nu este doar o băutură aromată, ci aduce şi beneficii organismului. Acţionează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanţă care are proprietăţi inflamatorii.

Băut în cantităţi moderate, vinul roşu se transformă în leac natural. Cercetătorii europeni au descoperit că persoanele care consumă mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi manifestă cu 44% mai puţine răceli decât cei care se abţin de la consum. S-a dovedit că resveratrolul are proprietăţi antiinflamatorii, ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii fizice generale, din moment ce multe boli şi maladii sunt atribuite inflamaţiilor.

”În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetatorii sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Aceasta atrage însă atenţia că persoanele care consuma vinul roşu în cantităţi mai mari decât cele recomandate, pot experimenta efecte opuse.  De asemenea, cei care suferă de următoarele afecţiuni ar trebui să evite consumul de vin roşu: cei care prezintă un nivel ridicat de trigliceride, cei care suferă de migrene, persoanele care încearcă să slăbească şi femeile gravide.

“Vinul conţine de asemenea, calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiacă şi dependenţă”, explică Marina Grigore.

Aceleaşi beneficii pentru sănătate pot fi obţinute şi din alte surse. Flavonoidele de exemplu, se pot găsi şi în fructe, şi în legume. Strugurii şi sucul de struguri au, de asemenea, aceleaşi componente ca vinul roşu. Printre avantajele consumului de vin roşu se regăsesc furnizarea de energie, îmbunătăţirea digestiei, stimulează apetitul şi faptul că poate ajuta la restabilirea echilibrului nutriţional.

De asemenea, vinul roşu poate preveni debutul şi progresia aterosclerozei, care se declanşează atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă abilitatea de relaxare. Alcoolul şi polifenolii din vin favorizează menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, prin promovarea formării de oxid nitric. Aceasta are un rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

Ce conţine vinul roşu

Potasiul ajută la reglarea ritmului cardiac, ajută în sinteza acidului proteic şi nucleic, la producerea de energie şi convertirea zahărului din sânge în glicogen. 

Fluorul este un mineral care poate preveni cariile dentare şi menţine smalţul dinţilor puternic. 

Fosforul ajută la transformarea mâncării în energie, ajută funcţia renală, metabolismul, multiplicarea celulară şi susţine contracţiile musculare ale inimii. 

Colina face parte din familia vitaminei B şi ajută la menţinerea sănătăţii generale, şi la funcţionarea adecvată a memoriei.

Reţeta unui delicios vin fiert

Ingrediente:

1 litru vin, tare bun 

5 linguri miere 

1 praf scorţişoară 

10 boabe piper 

10 cuişoare 

Mod de preparare:

Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă.

„La prima unduire a unui apropiat clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal – ca să se încingă repede – şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

Se bea din căni de lut cu gura strâmtă, vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă. Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, ca mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului”, nota Radu Anton Roman, regretatul gastronom în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Cum faci plăcinta cu mere perfectă. Reţeta preparatului care se topeşte în gură, ce fel de fructe se folosesc

 

Cum faci cel mai bun ostropel de pui. Ingrediente care dau savoare sosului de usturoi, în cât timp e gata

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite