Seceta a pus stăpânire pe jumătate de ţară. Fermier: „Situaţia e gravă în unele zone, grâul e cel mai afectat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta afectează mai multe regiuni ale ţării FOTO Adevărul
Seceta afectează mai multe regiuni ale ţării FOTO Adevărul

Jumătate din ţară este afectată de secetă. Sunt regiuni întregi unde nu au căzut precipitaţii anul acesta. În sudul ţării, culturile de grâu au cel mai mult de suferit.

Fermierii privesc neputincioşi cum câmpurile se usucă, în condiţiile în care au cheltuit mai mult pentru înfiinţarea culturilor din cauza creşterii preţului la îngrăşăminte, dar şi la combustibil. Aceştia nu exclud o creştere a preţurilor la cereale, dacă recoltele de anul acesta vor fi mici.

„Situaţia cu secetă este în momentul de faţă gravă în unele zone. După cum arată preţurile acum, pe piaţa viitoare, ele sunt într-un procent cu 10% mai mari”, a spus Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

Sitaru cultivă cereale în 3 judeţe pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de hectare în Ialomiţa, Călăraşi şi Buzău. Fermierul a avut în anul trecut o suprafaţă de 900 de hectare cultivată doar cu porumb. Foloseşte hibrizi cu care nu a dat greş în niciun an. Aceştia s-au dovedit potriviţi pentru clima din Bărăgan, iar recolta a fost pe măsură. Niciodată mai puţin de 10 tone/hectare. De altfel, Nicolae Sitaru a fost ani la rând câştigătorul trofeului  Porumbul de aur pentru producţiile record  pe care le obţinea. În acest an însă nu ştie cum vor evolua lucrurile.

Fără apă culturile vor pieri, spun fermierii, îngrijoraţi că vor avea pierderi uriaşe. Preţul îngrăşămintelor s-a dublat, a crescut şi preţul motorinei aşa că agricultorii au cheltuit dublu ca să pregătească terenul şi să semene.

Din decembrie nici în Bărăgan nu a mai căzut strop de ploaie. Cel mai bine se vede diferenţa între două culturi semănate la diferenţă de o lună. Cele întârziate nu au aproape nicio şansă. Şi rapiţa e afectata de lipsa ploilor. Frunzele ar fi trebuit să fie acum suficient de mari şi dese cât sa acopere pământul. Nici alte culturi nu o duc mai bine. Cele mai afectate sunt culturile de grâu, orz şi rapiţă, care au fost semănate toamna trecută.  

Deficit de apă major în sol

În toată ţara se înregistrează un deficit de apă de 300 de litri pe metru pătrat. Veştile de la meteorologi pentru următoarea perioadă nu sunt optimiste. Până la finalul acestei luni, nu sunt anunţate precipitaţii sau ninsori abundente. Luna martie poate veni cu episoade scurte de îngheţ care ar afecta şi mai mult culturile. Daniel Radu, fermier din Ilfov şi prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Forţa Fermierilor spune că, în cazul rapiţei, singurul ajutor vine de la temperaturile cu minus din timpul nopţii care ţin planta pe loc.

”Atât că mai avem temperaturi cu minus noaptea şi încă o mai ţine pe loc. Temperatura de 20 de grade din sol este foarte mare pentru această periodă. Eu aş fi preferat să avem 50 de centimetri de zăpadă şi – 5 grade”, a spus fermierul.

Producţii record în 2021

În 2021, fermierii au dat lovitura cu producţii-record. „Anul agricol 2020-2021 evidenţiază în sectorul vegetal rezultate foarte bune şi bune în ceea ce priveşte producţiile medii şi totale atât la culturile de toamnă, cât şi la culturile de primăvară. La principalele culturi de toamnă atât producţia totală obţinută şi producţia medie realizată au valorile cele mai ridicate din ultimii 10 ani", susţineau în toamna anului trecut reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Astfel, la grâu s-a obţinut producţie totală de peste 11,445 milioane tone şi un randament de 5.316 kg/ha, iar la orz, peste 1,885 milioane tone şi o medie de 5.599 kg/ha.  Şi la orzoaică şi rapiţă, producţia medie realizată este cea mai ridicată din ultimii 10 ani, respectiv 5.220 kg/ha şi 3.022 kg/ha.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

LIVE TEXT | O săptămână de război în Ucraina. Suburbiile capitalei au fost bombardate peste noapte. La Casa Albă, Biden anunţă că „Putin e izolat de lume“

 

Războiul din Ucraina dă târcoale României atât pe uscat, cât şi pe mare

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite