Prognoza meteo: Cât mai ţine vara şi unde se anunţă vreme de toamnă. Ce zone vor fi lovite de ploi devastatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremea deosebit de caldă la sfârşitul verii FOTO Shutterstock
Vremea deosebit de caldă la sfârşitul verii FOTO Shutterstock

Vremea se anunţă toridă la sfârşitul verii. Căldura sufocantă ne va mai da bătăi de cap câteva zile. Luni, Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) anunţă maxime de 35 de grade, iar seara, averse în vestul şi nord-vestul teritoriului. Până pe 23 septembrie, conform prognozei, lovesc ploile, dar mai sunt şi câteva zile bune de plajă.

Vremea va fi în continuare călduroasă, izolat caniculară în orele amiezii în Câmpia de Vest şi în Câmpia Română, unde şi disconfortul termic se va menţine ridicat. Luni, 26 august, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza şi seara în zonele montane şi submontane precum şi în vestul şi nord-vestul teritoriului, unde pe arii în general restrânse se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări temporare, pe arii restrânse, în sudul şi sud-estul ţării, dar de scurtă durată şi asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 şi 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 şi 23 de grade, mai coborâte în estul Transilvaniei spre 7 grade.

Şi marţi, valorile termice se vor situa în continuare peste cele specifice perioadei, caracterizând o vreme călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după orele prânzului, la început în zonele montane şi submontane, apoi şi în regiunile vestice şi nord-vestice, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare pe arii restrânse în sud-est, dar de scurtă durată şi asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 şi 34 de grade, iar cele minime între 11 şi 22 de grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.

ANM a publicat şi prognoza lunară, valabilă până pe 23 septembrie. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 26.08.2019 – 02.09.2019 

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane. 

Săptămâna 02.09.2019 – 09.09.2019 

Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor putea avea o tendinţă uşor deficitară, local în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. 

Săptămâna 09.09.2019-16.09.2019

Temperaturile medii ale aerului vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toată ţara, dai mai ales în sudul şi sud-estul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 16.09.2019 – 23.09.2019

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor putea fi uşor excedentare în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Citeşte şi:

Teoria lui Trump despre cum pot fi oprite uraganele, propusă într-o întâlnire de securitate naţională: „De ce nu le lovim cu bombe nucleare?“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite