Pod peste Dunăre la Călăraşi. Primar: „Sperăm că se va trece la elaborarea studiului de prefezabilitate“

Pod peste Dunăre la Călăraşi. Primar: „Sperăm că se va trece la elaborarea studiului de prefezabilitate“

Un pod peste Dunăre ar putea fi construit în zona transfrontalieră Călăraşi-Silistra FOTO ferryboat-silistra-calarasi.ro

Necesitatea construirii unui pod peste Dunăre în zona transfrontalieră Călăraşi - Silistra a revenit în actualitate. Ambasatorul Bulgariei, Radko Vlaykov, a vizitat zilele trecute oraşul de pe malul Borcei, pe agenda discuţiilor aflându-se şi acest subiect.

Ştiri pe aceeaşi temă

La dezbateri a luat parte şi Marius Dulce, primarul Călăraşiului, alături de preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, prefectu Valentin Barbu şi de alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
 
"O întâlnire extrem de interesantă, cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Bulgaria în România, E.S. domnul Radko Vlaykov, iniţiată în contextul reluării discuţiilor la nivel guvernamental cu partea bulgară privind construirea a cinci poduri noi peste Dunăre. Pe această listă figurează şi podul de la Călăraşi despre care se discută de mai bine de 10 ani", a explicat Marius Dulce.
 
Acesta a mai precizat că referitor la acest proiect semnalele sunt pozitive.
 
La începutul acestui an, Memorandumul semnat cu Bulgaria în martie 2019 „pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie în sectorul comun româno-bulgar al Dunării şi conectivitatea de transport între ambele state” a fost deblocat. Podul peste Dunăre Călăraşi – Silistra va lega şi mai mult cele două comunităţi atât din punct de vedere administrativ cât şi economic, contribuind la dezvoltarea de ansamblu a ambelor zone.
 
"După atâţia ani în care s-au auzit doar declaraţii, să sperăm că se va trece, în curând, la elaborarea studiului de prefezabilitate, urmat de cel de fezabilitate şi ulterior, să demareze şi construcţia propriu-zisă", a spus primarul Călăraşiului.
 
La rândul său, Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi, a precizat că prin vizita ambasadorului a fost certificată colaborarea oraşului cu oficialităţile bulgare, pe diferite segmente de dezvoltare.
 
Acesta a mai adăugat că discuţiile nu au ocolit subiectul podului peste Dunăre, între Călăraşi şi Silistra, care este „un obiectiv discutat de mulţi ani cu administraţia din Silistra, un coridor rutier extrem de important, pe lângă cel naval gestionat de feribot".
 

Discuţii la summit-ul din 2013

 
În 2013, Bulgaria şi România au anunţat prima oară, prin preşedinţii de la acea dată, Traian Băsescu şi Rosen Plevneliev, că vor să construiască un al treilea pod peste Dunăre, între Silistra şi Călăraşi. Cele două ţări urmau să caute modalităţi variate de finanţare a proiectului, folosindu-se de fondurile structurale ale UE, Programul de cooperare transfrontalieră şi Strategia Dunării.
 
Plevneliev şi Băsescu s-au întâlnit cu ocazia celui de-al 18-lea summit anual al liderilor din Europa Centrală şi de Est de la Bratislava, cu o zi înainte de inaugurarea oficială a celui de-al doilea pod peste Dunăre, Calafat-Vidin, dintre cele două ţări, în iunie 2013.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările