Oraşul Fundulea a rămas fără primar. Dorel Dorobanţu, declarat incompatibil, a pierdut procesul cu ANI

Oraşul Fundulea a rămas fără primar. Dorel Dorobanţu, declarat incompatibil, a pierdut procesul cu ANI

Dorel Dorobanţu a fost primar 3 mandate la Fundulea FOTO Actualitatea de Călăraşi

Dorel Dorobanţu nu mai este primarul oraşului Fundulea. Prefectul judeţului, George Iacob, a semnat ordinul prin care se constată încetarea de drept înainte de expirare a duratei mandatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Din 9 ianuarie, scrie arenamedia.ro, oraşul Fundulea a rămas fără edil. Prefectul judeţului, George Iacob a emis Ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Dorel Dorobanţu după ce acesta a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate care a constatat încă din ianuarie 2016 că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2012 – 29 octombrie 2013, întrucât a deţinut şi funcţia de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Tehnologic Fundulea. Ca atare, urmare a vacantării funcţiei de primar al oraşului Fundulea, judeţul Călăraşi, atribuţiile ce îi sunt conferite de lege vor fi exercitate de drept de către viceprimarul oraşului Fundulea, Ligia Bivol” a precizat prefectul judeţului.
 
Puşi sub urmărire penală
 
Dorel Dorobanţu, edilul oraşului Fundulea, din inima Bărăganului, are probleme serioase cu legea de mai mulţi ani. Cercetat de DNA pentru retrocedări ilegale de terenuri aflate în administrarea Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, Dorobanţu a fost declarat înşi incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în 2016.
 
Numele primului gospodar din Fundulea, cu o populaţie de peste 6.800 de locuitori, declarat oraş la 18 aprilie 1989 şi aflat la 30 km distanţă de Bucureşti, apare în ancheta procurorilor anticorupţie, alături de personaje grele din administraţia public.
 
Astfel, DNA i-au pus, pe 30 septembrie 2014, sub învinuire pe Jenel Şerban, prefect al judeţului Călăraşi, Cornel Coman şi Doru Eduard Clăbescu, ambii subprefecţi ai judeţului Călăraşi, pentru abuz în serviciu.
Alături de aceştia sunt urmăriţi penal şi Elena Ifrim, şef serviciu Instituţia Prefectului, Ion Năbîrgeac, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, Aurelian Dobre, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Eugen Jarul, şef al Administraţiei Domeniilor Statului - sucursala Călăraşi, Stelian Pşanu, director al Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare Călăraşi, Dumitru Tudone, secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi, Badea Marinescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti, Ana Titu, director al Direcţiei Silvice Călăraşi şi Cornel Buruiană, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ, de Păduri "Propact".
 
Cercetaţi pentru abuz în serviciu
 
De asemenea, au fost puşi sub învinuire Victor Manea, Dorel Dorobanţu, Lucian Tudor, Dumitru Culea, Constantin Giurea şi Constantin Chirică, reprezentanţi ai comisiilor locale de fond funciar din localităţile Fundulea, Lupşanu, Gurbăneşti, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu şi Tămădău.
Toţi aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Conform procurorilor, în 12 iulie 2007, Dorel Dorobanţu, primarul din Fundulea, şi un reprezentant al OCPI Călăraşi au încheiat un proces-verbal de delimitare a unui teren în suprafaţă de 1.982,54 de hectare, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, pentru punerea în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale din Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu, invocând articolul 47 din regulamentul aprobat prin HG 890/2005 şi fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe. Aceste prevederi, însă, notau procurorii anticorupţie, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările