Alegeri locale 2016. Primarul de la Fundulea, înscris în cursa electorală pentru al patrulea mandat, declarat incompatibil de CAB

Alegeri locale 2016. Primarul de la Fundulea, înscris în cursa electorală pentru al patrulea mandat, declarat incompatibil de CAB

Dorel Dorobanţu, actualul primar de la Fundulea, are probleme cu legea FOTO editia.ro

Membru PSD, aflat la al treilea mandat de primar, Dorel Dorobanţu, edilul oraşului Fundulea, din inima Bărăganului, pierde în instanţă bătălia cu Angenţia Naţională de Integritate(ANI) care l-a declarat incompatibil la începutul acestui an. Curtea de Apel Bucureşti(CAB) a respins pe 31 mai plângerea edilului împotriva ANI.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Concret, prin hotărârea Curţii de Apel Bucureşti nr. 1844/2016 din 31.05.2016, Dorel Dorobanţu nu mai poate candida la alegerile locale din 5 iunie 2016, deşi s-a încris în cursă. Conform editia.ro, cei care îl vor alege pe Dorobanţu, numele acestuia fiind înscris pe buletinul de vot, o vor face degeaba, el nemaiputând ocupa funcţii publice. Cercetat de DNA pentru retrocedări ilegale de terenuri aflate în administrarea Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, Dorobanţu a fost declarat şi incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

La începutul anului 2016, Dorel Dorobanţu a fost declarat incompatibil de ANI, pentru perioada 26 septembrie 2012 – 29 octombrie 2013. Conform ANI, acesta a deţinut simultan cu funcţia de primar şi funcţia  de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Tehnologic Fundulea, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, care precizează că „Funcţia de primar şi viceprimar, este incompatibilă cu […] calitatea de comerciant persoană fizică”.

Puşi sub urmărire penală

Numele primului gospodar din Fundulea, cu o populaţie de peste 6.800 de locuitori, declarat oraş la 18 aprilie 1989 şi aflat la 30 km distanţă de Bucureşti, apare în ancheta procurorilor anticorupţie, alături de personaje grele din administraţia publică.

Astfel, DNA i-au pus, pe 30 septembrie 2014, sub învinuire pe Jenel Şerban, prefect al judeţului Călăraşi, Cornel Coman şi Doru Eduard Clăbescu, ambii subprefecţi ai judeţului Călăraşi, pentru abuz în serviciu.
Alături de aceştia sunt urmăriţi penal şi Elena Ifrim, şef serviciu Instituţia Prefectului, Ion Năbîrgeac, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, Aurelian Dobre, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Eugen Jarul, şef al Administraţiei Domeniilor Statului - sucursala Călăraşi, Stelian Pşanu, director al Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare Călăraşi, Dumitru Tudone, secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi, Badea Marinescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti, Ana Titu, director al Direcţiei Silvice Călăraşi şi Cornel Buruiană, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ, de Păduri "Propact".

Cercetaţi pentru abuz în serviciu

De asemenea, au fost puşi sub învinuire Victor Manea, Dorel Dorobanţu, Lucian Tudor, Dumitru Culea, Constantin Giurea şi Constantin Chirică, reprezentanţi ai comisiilor locale de fond funciar din localităţile Fundulea, Lupşanu, Gurbăneşti, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu şi Tămădău.
Toţi aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

Conform procurorilor, în 12 iulie 2007, Dorel Dorobanţu, primarul din Fundulea, şi un reprezentant al OCPI Călăraşi au încheiat un proces-verbal de delimitare a unui teren în suprafaţă de 1.982,54 de hectare, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, pentru punerea în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale din Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu, invocând articolul 47 din regulamentul aprobat prin HG 890/2005 şi fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe. Aceste prevederi, însă, notau procurorii anticorupţie, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.

Vă recomandăm şi:

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, la audieri la DNA Ploieşti

Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, reţinut de DNA pentru luare de mită

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările