VIDEO Fiul lui Ion Băieşu, despre celebrul cuplu „Tanţa şi Costel“: „S-au născut din anunţurile de matrimoniale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Băieşu, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi români, a fost omagiat la Teatrul „George Ciprian”, în cadrul festivalului de comedie Comic 7B. Fiul dramaturgului a mărturisit şi cum a apărut celebrul cuplu „Tanţa şi Costel”, interpretat de Octavian Cotescu şi Coca Andronescu în serialul cu 10 episoade difuzat de Televiziunea Română la sfârsitul anilor '60.

În foaier, a fost amenajată o expoziţie unde vizitatorii pot admira, până la sfârşitul săptămânii, maşina de scris a lui Băieşu, la care au fost scrise romanul „Balanţa” sau piesa de teatru „Preşul”, manuscrise originale, dar şi fotografii din colecţia personală.

Acestea aparţin lui Radu Băieşu, fiul dramaturgului, cel care le-a împărtăşit celor prezenţi la eveniment câteva detalii din viaţa tatălui său.

Ion Băieşu a avut o copilărie afectată de sărăcie. A urmat şcoala primară în satul Aldeni, apoi, Liceul Comercial din Buzău. După liceu, Băieşu a intenţionat să lucreze pe cel mai mare şantier al vremii, Canalul Dunăre-Marea Neagră. 

Viaţa i s-a schimbat însă după ce în Gara Buzău s-a întâlnit cu un grup de tineri, foşti colegi de liceu. ” I-au zis, cum, tu, care ai fost premiantul clasei, mergi la Canal. Hai mai bine cu noi la Bucureşti să dai la facultate”, a povestit Radu Băieşu, fiul dramaturgului.

Ion Băieşu a urmat două facultăţi, Filosofie şi Filologie. A început să scrie texte încă din perioada facultăţii, când fusese cooptat într-o nou-înfiinţată şcoală de literatură.

Fiul dramaturgului Ion Băieşu a mărturisit şi cum a apărut celebrul cuplu „Tanţa şi Costel”, interpretat de Octavian Cotescu şi Coca Andronescu în serialul cu 10 episoade difuzat de Televiziunea Română la sfârsitul anilor '60. 

Imagine indisponibilă

La „Scânteia Tineretului”, acolo unde era redactor-şef adjunct, Băieşu se ocupa si de pagina de anunţuri matrimoniale. În fiecare lună, primea sute de scrisori, unele extrem de absurde.

”Din lectura acelor scrisori, care în marea lor majoritate erau de un ridicol total, s-au născut de-a lungul timpului aceste două personaje despre care mai întâi a scris într-o cărticică în care erau câteva schiţe, numită Iubirea e un lucru foarte mare. După aceea, la sfârşitul anilor '60, un prieten regizor la Televiziune i-a propus să facă un scheci pentru o emisiune duminicală”, şi-a amintit fiul lui Ion Băieşu.

Stabilit de câteva decenii în Capitală, acolo unde îsi desfăura activitatea, Ion Băieşu a continuat să îndrăgească meleagurile natale, dar şi pe buzoieni.

Din păcate, nicio instituţie importantă de cultură din judeţul  Buzău nu poartă numele unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi români. Există, în schimb, o stradă Ion Băieşu în centrul municipiului Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite