Sute de mii de euro, investiţi de autorităţile judeţului Buzău în modernizarea capitalei Republicii Moldova

Sute de mii de euro, investiţi de autorităţile judeţului Buzău în modernizarea capitalei Republicii Moldova

Acordul de înfrăţire a fost semnat pe 15 iunie 2021

Consiliul Judeţean Buzău va investi 400.000 de euro peste Prut, în câteva proiecte edilitare din Chişinău. Hotărârea a fost luată, joi, cu votul majorităţii aleşilor judeţeni. Voci din Opoziţie susţin că demersul este inoportun, mai ales că beneficiarul cofinanţării este un primar PSRM, partid considerat antiromânesc.

Un număr de 32 de proiecte de hotărâre au fost dezbătute, joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Buzău, for condus de Petre Emanoil Neagu (PSD). 
 
În dezbatere s-a aflat şi proiectul de hotărâre privind asumarea de către Consiliul Judeţean Buzău a responsabilităţii de cofinanţare a două proiecte de investiţii în dezvoltarea infrastructurii municipiului Chişinău.
 
Cea mai mare sumă merge spre lucrările de amenajare şi modernizare a Parcului Catedralei din Chişinău, pentru care administraţia buzoiană se angajează să contribuie cu suma de 350.000 euro.
 
Cel de-al doilea proiect edilitar presupune reparaţia capitală a unui pasaj pietonal subteran. Acesta este situat pe Bulevardul Dacia, intersecţia cu Bulevardul Traian şi Bulevardul Decebal, din Sectorul Botanica. Bugetul acestei lucrări va fi suplimentat cu suma de 50.000 euro, alocaţi de autorităţile judeţului Buzău.
 
Hotărârea a fost adoptată cu 23 voturi „pentru”, şase voturi fiind „împotrivă”. Fondurile cu titlu de cofinanţare vor fi asigurate din bugetul propriu al judeţului Buzău pe anul 2022.
 
Virarea sumelor cu titlu de cofinanţare, se mai arată în hotărâre, se va face la solicitarea primarului general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, care este ordonator principal de credite, în tranşe corespunzătoare documentelor justificative prezentate, la cursul euro-leu moldovenesc din data efectuării plăţii.
 
 
Dacă primarul Chişinăului nu va prezenta până la sfârşitul exerciţiului financiar 2022 documente justificative în baza cărora CJ Buzău ar trebui să vireze banii, restul rămas va fi prevăzut în bugetul propriu al judeţului Buzău pe anul 2023.
 
Angajamentul privind finanţarea din bugetul judeţului Buzău a unor lucrări de modernizare a capitalei Republicii Moldova a stârnit reacţii critice printre membrii opoziţiei din Consiliul Judeţean. Aceştia susţin că banii ar fi trebuit alocaţi unor proiecte locale. 
 
Sunt, de asemenea, păreri conform cărora este inoportun gestul administraţiei buzoiene, mai ales că beneficiarul cofinanţării este Ion Ceban, primar din partea PSRM, partid considerat antiromânesc.
 
Decizia de cofinanţare este unul dintre primele efecte consistente ale acordului de înfrăţire semnat în vara anului trecut între administraţiile din judeţul Buzău, de o parte, şi primarul din Chişinău, Ion Ceban.
 
 
Primarul socialist al Chişinăului, Ion Ceban, a declarat atunci că acest parteneriat va fi benefic atât pentru locuitorii capitalei Moldovei, cât şi pentru buzoieni. Primul eveniment în comun a avut loc în septembrie 2021, atunci când în judeţul Buzău a fost organizată prima ediţie a Festivalului „Zilele Chişinăului” la Buzău.
 
Tot în şedinţa de joi, consilierii judeţeni au alocat 400.000 lei de la bugetul propriu al judeţului Buzău pentru organizarea şi desfăşurarea în comun, în perioada 2-5 iunie 2022 a ediţiei a IV-a a Festivalului „Buzău Fest” şi ediţiei a II-a a evenimentului „Zilele Chişinăului”.
 
Ion Ceban este primar general al municipiului Chişinău din 11 noiembrie 2019. A deţinut diferite funcţii în executiv de la şef de direcţie până la viceministru. Este membru al PSRM, creat de foşti membri ai Partidului Socialist din Moldova (PSM) si ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), de unde provine şi fostul preşedinte al PSRM, Igor Dodon. A fost vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova (2019), deputat în trei legislaturi, fost Preşedinte al fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova din Consiliul Municipal Chişinău (2015-2019). 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările