Ordinul surprinzător transmis de un prefect primarilor: şedinţele de CL, obligatoriu „live” pe internet

Ordinul surprinzător transmis de un prefect primarilor: şedinţele de CL, obligatoriu „live” pe internet

Sursa Primăria Buzău

Primăriile din judeţul Buzău au primit o circulară de la Prefectură din care au aflat că trebuie să ia urgent măsuri pentru a transmite în direct şedinţele de consiliu local. Li se recomandă, printre altele, utilizarea aplicaţiilor de social media, de tipul Facebook, pentru a fi uşor accesibile de către persoanele interesate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dispoziţia este dată, în conformitate cu reglementările legale prin care primăriile sunt obligate să asigure funcţionalitatea paginilor oficiale de internet şi să transmită live dezbaterile din consiliul local.

În documentul transmis de Prefectura Buzău în teritoriu se precizează că primarii şi secretarii generali sunt responsabili cu implementarea cât mai urgentă a noilor măsuri de transmitere live a şedinţelor de consiliu local.

„Conform circularei, alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanţă cu interesele lor atât resursele locale, cât şi cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei”, argumentează oficialii Prefecturii Buzău într-un comunicat de presă.  

Potrivit Prefecturii Buzău, caracterul public al şedinţelor consiliului local este dat de accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele-verbale ale şedinţelor, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora.

”Cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială (UAT) respectivă trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliului local şi de a le urmări pe internet. La lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, reprezentanţi ai guvernului, ai autorităţilor judeţene, ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor publice din respectiva UAT, precum şi alte persoane interesate”, precizează reprezentanţii Prefecturii Buzău într-un comunicat de presă.

Documentul mai recomandă ca ”în Regulamentele de organizare şi funcţionare ale consiliilor locale să fie reglementat că şedinţele consiliului local vor fi transmise public, pe internet, sau prin orice alte modalităţi care să vină în sprijinul cetăţenilor care doresc să asiste la lucrările şedinţelor”. 

”În transmiterea live a şedinţelor se recomandă utilizarea aplicaţiilor de social media sau de streaming, de tipul Facebook etc., pentru a fi uşor accesibile de către persoanele interesate. Totodată, pentru ca prevederile legii şi ale regulamentului propriu să poată fi aplicate, primăriile sunt obligate să asigure funcţionalitatea paginilor oficiale de internet”, completează oficialii din Prefectură. 

În informarea transmisă primăriilor din judeţ sunt enumerate reglementări legale care vizează desfăşurarea şedinţelor de consiliu local, conform art. 138 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi art. 27 din Ordinul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 25/2021 pentru aprobarea modelului orientativ al statutului unităţii administrativ-teritoriale, precum şi a modelului orientativ al regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările