Cât costă primii castraveţi româneşti ajunşi anul acesta pe tarabe. Sunt produşi în solarii de lângă Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Au apărut primii castraveţi româneşti în pieţe. Au preţuri mai mari decât marfa din import, însă au un gust deosebit şi sunt produse în sistem sută la sută natural. Un legumicultor din Buzău are de peste o săptămână la tarabe castraveţi crescuţi în sol românesc.

Castraveţii din ferma buzoianului Mircea Tatu sunt buni de cules de mai bine de o săptămână. Îi pune în lădiţe numai pe cei care au o anumită dimensiune şi aspect, pentru a nu-şi dezamăgi clienţii care au aşteptat luni bune primele legume naturale.

”De obicei îi luăm în diferite stadii, chiar şi pe cei mai mici, pentru murat. La cultura de primăvară, castraveţii ne se culeg decât cei  mari, pentru că se curăţă, ajung la salate, şi de regulă sunt preferaţi cei din care să rămână ceva”, spune Mircea Tatu, fermier din Cochirleanca.

Mircea Tatu va produce castraveţi până la mijlocul verii, pe o suprafaţă cultivată de peste 1.500 de metri pătraţi, acoperită cu solarii. 

„Noi, castraveţii îi plantăm devreme şi avem şi solariile încălzite. Aşa se explică de ce ieşim mai devreme, primii chiar. Sunt legume pretenţioase la lumină şi căldură, pe care noi le asigurăm, chiar dacă e nevoie de cheltuieli în plus”, declară Mircea Tatu.

buzaucastraveti

Foto I.B.

Castraveţii recoltaţi din solariile buzoianului sunt mari şi foarte gustoşi. Provin dintr-un hibrid vechi, olandez, selectat în timp şi adaptat solului şi climei din zona Buzăului. „Îl cultivăm de 14 ani, pentru că are gust bun, e zemos şi aspectuos. E un hibrid foarte bun”, spune producătorul acestor castraveţi.

Castraveţii româneşti care se  găsesc acum în pieţele din Buzău şi Râmnicu Sărat sunt mai scumpi cu patru, cinci lei decât cei aduşi din Spania sau Grecia. 

”Castraveţii româneşti sunt 15 lei la început, după care o să scadă după ce ajunge mai multă marfă românească la tarabă. Sunt mulţi clienţi care cumpără pentru calitatea produselor româneşti. Iau cam o jumătate de kilogram, în medie”, spune Mihai, vânzător în piaţa din Râmnicu Sărat.

Ferma buzoianului Mircea Tatu a aprovizionat pieţele din regiune şi cu primele tomate crescute în pământ românesc. Acestea au ieşit la mijlocul lunii martie şi costă în continuare 23 de lei.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite