Cătunul din pădurile Colţilor, la trei ani după ce a fost părăsit de ultimul vieţuitor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă din Comarnici Sursa Calatori prin Romania
Casă din Comarnici Sursa Calatori prin Romania

Cătunul Comarnici a fost înghiţit de tot de pădure, la doar trei ani după ce a fost părăsit şi de ultimul localnic. Maria Zăican, bătrâna care a locuit multă vreme singură, izolată de restul comunei Colţi, s-a mutat la fiică, mai aproape de Buzău, iar gospodăria ei a fost năpădită de vegetaţie.

Comunitatea din Comarnici s-a stins rapid, însă în ultimele două decenii Maria Zăican se încăpăţâna să trăiască în gospodăria înconjurată de case părăsite şi pădure, pe o rază de câţiva kilometri.

În urmă cu cinci ani, reporterul „Adevărul“ a găsit-o pe Maria Zăican, atunci în vârstă de 81 de ani, în mijlocul animalelor din curte, cele care îi ofereau porţia zilnică de mâncare sănătoasă, dar şi necesara cură împotriva singurătăţii. De doi ani nu mai mersese în cel mai apropiat sat, aflat la trei kilometri distanţă. 

Nu exista gard între ograda sa şi sălbăticia munţilor, astfel că pustnica stătea mereu cu teama că i-ar putea ieşi în cale vreun urs sau haite de lupi. Ne-a povestit că a avut două căţele, pe care i le-au mâncat lupii. 

A rămas fără un băiat când era mai tânără, apoi i-a murit soţul, cu 15 ani în urmă, acesta fiind momentul când a părăsit pentru prima oară cătunul în care se stabilise după căsătorie. 

Sufocată din ce în ce mai mult de boli şi neputinţă, bătrâna a acceptat să părăsească fostul cătun pentru a sta alături de unul dintre copii, mai aproape de Buzău.

BUZAUCOMARNICIZAICAN

Foto I.B.

Acum în sat nu mai locuieşte nimeni, este o aşezare-fantomă, cu case goale, în ruină, cu garduri prăbuşite şi curţi cucerite de pădure.

”Sunt aproape trei ani de când bătrâna Maria Zăican nu mai este în Comarnici. Am mai trecut pe acolo, iar gospodăria dânsei a început să semene cu cele din jur, abandonate de mulţi ani, înconjurate de vegetaţie”, arată Ciprian Chiriac, ghid din Colţi.

BUZAUCOMARNICI

Sursa Călători prin România 

Un cuplu de vloggeri buzoieni care care promovează destinaţii turistice mai puţin cunoscute a ajuns zilele trecute în satul izolat din comuna Colţi, iar în filmarea postată pe canalul ”Calatori prin Romania” apare şi gospodăria bătrânei, acum părăsită şi cu uşile ferecate.

”Dacă vă încumetaţi să luaţi la pas cătunul Comarnici, nu veţi regreta. Din el a mai rămas doar ce se vede în poze, dar locul unde se află este rupt din basme. Parcă îţi şi închipui cum ar fi să te trezeşti în fiecare zi într-o căsuţă, in mijlocul pădurii”, transmit cei doi călători.

În clipul buzoienilor, aceştia mai recomandă vizitarea Platoului Martiriei şi apoi continuarea drumeţiei spre Aluniş, ori spre Nucu, dacă turiştii vor să ajungă şi la vestigiile rupestre.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite