Arestări într-un dosar legat de tăieri ilegale de arbori. Şapte buzoieni au ajuns după gratii

Arestări într-un dosar legat de tăieri ilegale de arbori. Şapte buzoieni au ajuns după gratii

Sursa IPJ Buzău

Şapte bărbaţi din zona de munte a Buzăului au fost arestaţi, după ce au tăiat ilegat mai mulţi arbori, cu complicitatea unui agent economic care a întocmit acte false de transport. Ancheta a pornit după ce, în vară, poliţiştii au depistat o autoutilitară care transporta material lemnos de esenţă fag, pe DC 66, în Varlaam.

Ştiri pe aceeaşi temă


Poliţiştii specializaţi în combaterea delictelor silvice, din IPJ Buzău, au organizat şi desfăşurat acţiuni pentru verificarea modului în care societăţile ce se ocupă de exploatare, expediere, transport, depozitare, prelucrare şi comercializare a materialelor lemnoase.

Oamenii legii au mai verificat dacă se respectă prevederile legale privind modalitatea de emitere şi introducere a avizelor de însoţire a materialelor lemnoase în aplicaţiile informatice de profil şi corespondenţa datelor introduse în aplicaţie cu cele constatate în fapt. 

De asemenea, poliţiştii au instituit filtre în trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului de material lemnos. Astfel, activităţile desfăşurate au condus în data de 7 iulie a.c. la depistarea unei autoutilitare care transporta material lemnos de esenţă fag, pe DC66, în Varlaam. 

În urma verificărilor, poliţiştii buzoieni au stabilit că autoutilitara transporta aproximativ 34 mc lemn rotund de fag, însă au constatat neconcordanţe în documentele de transport în ceea ce priveşte locul de provenienţă a lemnului. 

Atât materialul lemnos, cât şi ansamblul folosit pentru transport au fost confiscate. Poliţiştii au continuat şi extins verificările cu privire la activitatea comercială a agentului economic emitent al avizelor de însoţire al materialului lemnos identificat, inclusiv cu verificări în fondul forestier, în zona de exploatare acestuia.
 
Oamenii legii au demarat cercetări, sub coordonarea parchetului, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de transport de material lemnos în volum de peste 10 mc neînsoţit de documente specifice, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, tăiere fără drept şi furt de arbori, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Silvic şi Codul Penal.
 
Din cercetări a reieşit că bănuiţi de săvârşirea faptelor sunt şapte bărbaţi, cu vârste cuprinse între 26 şi 62 de ani, din Pătârlagele, Gura Teghii şi Colţi. 

În contextul în care existau indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de competenţa exclusivă de cercetare a parchetului, dosarul penal a fost preluat în anchetă proprie de procurorul de caz, poliţiştii continuând desfăşurarea de acte procedurale în baza delegării.

În urma administrării materialului probator şi a sesizării instanţei, faţă de toate persoanele au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Din cercetările desfăşurate până la acest moment a reieşit că operatorul economic de profil ar fi tăiat ilegal peste 400 mc material lemnos de diferite esenţe, prejudiciul estimat depăşind 100.000 de lei. 

În cauză, cercetările continuă în vederea stabilirii cu exactitate a întregii activităţi infracţionale a persoanelor implicate, în vederea luării măsurilor legale şi pentru recuperarea prejudiciului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările