VIDEO Viscri, satul–vedetă al României. Cum a ajuns o localitate cu doar o mie de oameni cunoscută în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viscri este satul vedetă al României
Viscri este satul vedetă al României

Viscri s-a dezvoltat enorm după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o prorpietate în zonă. Viscri a ajuns de la un sat izolat la o veritabilă atracţie turistică. A câştigat teren prin persajele pitoreşti şi prin faptul că la Viscri totul este autentic. „Adevărul“ vă prezintă, în cadrul celei mai frumoase campanii „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, un colţ de rai din ţara noastră.

Satul Viscri numără puţin peste 1.000 de locuitori şi adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, de altfel fiind una din cele şase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Frumuseţea locului a atras atenţia fundaţiei Mihai Eminescu Trust patronată de prinţul Charles, care a renovat biserica şi alte câteva case din zonă dându-le strălucirea de altădată. Izolarea, dar şi absenţa altor ocupaţii în afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârşitul anilor ‘90 să apară proiectul „Şosete din lână naturală din Viscri“, iniţiat de doi nemţi stabiliţi aici.

image

Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul, trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg Germania, de unde se vând în toată ţara.
Satul Viscri este situat la 90 de kilometri de Braşov pe DN 13 până la Rupea. Intraţi apoi la DJ 104 şi veţi ajunge la Viscri.

De la sat obscur la atracţie turiscă

Viscri avea să devină cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri despre frumuseţile satului din Transilvania. Casa „regală" din Viscri este închiriată peste an turiştilor, care trebuie să scoată din buzunar 670 de lire sterline, pe săptămână. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.

Prinţul Charles vine în fiecare an, în luna mai, la Viscri. Foto: Arhivă

Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică. Ultimul chiar în toamna lui 2012 în „The Telegraph". Publicaţia relata că localitatea practic a inflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus, în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurant care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale. O noapte de cazare la Viscri costă între 40 şi 60 de lei. Veţi dormi în case ţărăneşti cu saltele din paie şi vă veţi încâlzi doar la foc de lemne. În plus nu rataţi bucatele tradiţioanale pregătite de săteni doar din produse BIO. Faimoasă este supa de găină cu tăieţei, dar şi dulceţurile. Pâinea pe vatră coaptă după reţete tradiţionale este o altă delicatesă la Viscri. Dacă ajungeţi la Viscri în sezonul rece nu rataţi slănina, cârnaţii tradiţionali sau ţuica.
„Putem spune cu certitudine că faptul că Printul Charles deţine o casă în Viscri a aşezat aceasta localitate pe harta Europei“, a spus Tibor Kalnoky, cel care gestionează proprietăţile româneşti ale prinţului.

Preţurile caselor au explodat în ultimii ani

image

Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. În 2000, preţurile au ajuns rapid la 20.000 de euro. Prinţul a plătit pentru locuinţa cu patru camere, şură şi grădină 15.000 de euro. În 2010, o casă la Viscri se vindea cu 40.000-45.000 de euro, iar în 2012, preţul a ajuns la 60.000 de euro. O fermă se vinde şi cu 85.000 de euro, cam la fel ca o vilă în localităţile din imediata vecinătate a municipiului Braşov.

Dulceaţa de Viscri promovată la Paris

În toamna lui 2012, localnicii au lansat dulceaţa de Viscri care costă 365 de euro borcanul. Acesta se vinde la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint. Marea lansare a avut loc la Paris.

Reţeta este secretă, dar producătorii au dat câteva indicii. „Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argist“, a spus Cristi Gherghiceanu, unul dintre sătenii de la Viscri direct implicaţi în proiect.

Aventuri ale lui Casanova, filmate la Viscri

„Historia de la meva mort“, o peliculă care redă povestea ultimelor zile din viaţa lui Casanova care, împreună cu noul său servitor, a fost filmată în pare parte, în 2011, la Viscri. Distribuţia filmului a fost alcătuită din actori neprofesionişti şi o mare parte din sătenii din Viscri au jucat în lungmetraj, păstrându-se dialogul original în limba română pentru o notă de mister în plus, mărturiseşte regizorul catalan Albert Serra.

Filmul a câştigat Leopardul de Aur la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno şi a fost selecţionat şi la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, care va avea loc în perioada 5-15 septembrie.
 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Trenuleţ pentru turiştii care vizitează rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Sanctuarul, unic în Europa, adăpoteşte 73 de animale

Poiana Braşov, capitala sporturilor de iarnă încă de acum un secol. Turiştii veneau şi pentru restaurante şi shop-uri

FOTO Un nou obiectiv turistic. Peştera Laptelui din Poiana Braşov va fi readusă la viaţă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite