Ce sunt spasmele musculare şi când ar trebui să ne îngrijoreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spasmele musculare pot fi extrem de dureroase. FOTO Shutterstock.
Spasmele musculare pot fi extrem de dureroase. FOTO Shutterstock.

Cu toţii ne confruntăm cu spamele musculare. Acestea au cauze diverse, dar există şi boli grave care pot fi anunţate de aceste simptome, caz în care trebuie să ne prezentăm de urgenţă la medic.

Spasmul muscular apare atunci când un muşchi al corpului se contractă involuntar. „Spasmele pot fi nedureroare, atunci când ni se zbate ochiul, cum se spune popular, sau atunci cînd observăm mai ales la mâni şi la picioare o pulsaţie care face chiar şi pielea să se mişte. Spasmele musculare pot fi urmate şi de dureri cum ar fi cârceii. Durerea poate dura câteva secunde sau câteva minute“, spune medicul reumatolog Mihai Poroşan.

De cele mai multe ori, spasmele musculare apar în urma unei perioade de inactivitate mai mare, dar şi în cazul unui program de exerciţii fizice foarte intens. „Atunci când stăm foarte mult într-o poziţie nenaturală putem avea spasme musculare. Dacă stăm foarte mult pe scaun, fără a ne ridica la un interval de timp de o oră sau două, dacă stăm o zi întreagă în pat atunci ne putem confrunta cu acest spasme deoarece muşchii nu lucrează. Dacă dormim pe o canapea care nu este comodă, într-o poziţie chircită, ne putem trezi noapte cu spasme musculare sau cârcei. De partea cealaltă, când facem foarte mult sport şi avem un program de exerciţii solicitant, pot apărea spasmele musculare din cauza oboselii“, mai spune medicul.

Simptomele pot apărea şi când bem foarte puţină apă. „Una dintre simptomele deshidratării este spasmul muscular. Atunci când facem efort şi nu bem suficientă apă, muşchii sunt primii care suferă şi se contractă. De asemenea lipsa de magneziu din organism poate duce la spame musculare repetate şi de cele mai multe ori dureroase“ mai spune medicul.

Cele mai multe spasme apar în zona membrelor sau şi a abdomenului în cazul efortului fizic intens. De asemenea atunci când căraţi ceva foarte greu şi toţi muşchii fac un efort foarte mare puteţi să vă treziţi cu spasme dureroase în zona gâtului. Acestea nu trebuie să vă îngrijoreze doarece dispar imediat ce organismul s-a odihnit.

Când trebuie să mergem la medic

Spasmele musculare pot fi însă şi semnul unor boli grave, caz în care trebuie să mergeţi la medic. „Aterosclezoza este o boală serioasă care are ca simptome crampele musculare. Este o afecţiune care duce la îngustarea arterelor şi astfel sângele şi nutrienţii transportaţi de el nu mai ajung în cantitate suficientă la muşchi. În general în cazul acestei boli spasmele apar la picioare în zona gambei şi sunt dureroase. Şi diabetul poate da spasme musculare, dar şi anumite boli la rinichi, cum ar fi pietrele. Cea mai gravă boala care are printre simptome şi spasmul muscular este scleroza multiplă, o boală degenerativă care nu are tratament. Dacă aveţi des spasme care duc la mişcări involuntare ale mâinii, piciorului sau chiar ale feţei, însoţite de ameţeli şi amorţeli este bine să mergeţi la medic. Mai ales dacă aceste simptome se repetă des“, mai spune specialistul. 

Orice probleme de sănătate aveţi, primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să consultaţi un medic. Informarea din diverse surse de pe internet nu poate înlocui vizita la un specialist.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite