Braşovenii vor circula cu autobuze electric-hibride. Cum vrea Primăria să reducă emisiile poluante

Braşovenii vor circula cu autobuze electric-hibride. Cum vrea Primăria să reducă emisiile poluante

10 astfel de autobuze au fost achiziţionate deja, dar vor fi cumpărate şi altele. Foto: Primăria Braşov

Primarul Braşovului a anunţat că ţinta municipalităţii este să transformăm Braşovul într-unul dintre primele municipii mari cu transport 100% verde. Unul dintre paşi este recenta achiziţionare a unor autobuze electric-hibride.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Braşov a semnat joi, cu Mercedes-Benz Trucks&Buses România, reprezentanţa din ţara noastră a celebrei companii germane, contractul de achiziţie a 10 autobuze electric-hibride.
 
“Este o achiziţie cu impact direct asupra mediului, îmbunătăţim zona aceasta sensibilă a calităţii aerului în Braşov. Reducerea emisiilor poluante este estimată la 17% pe liniile deservite, respectiv 96.213 kg dioxid de carbon/an, 1.291 kg oxizi de azot/an, 170,5 kg hidrocarburi/an”, explică primarul Aleen Coliban.
 

Target: transport 100% verde

 
Valoarea achiziţiei este de 13,4 milioane lei plus TVA. Cele 10 autobuze vor fi livrate în maxim 12 luni. Noile mijloace de transport vor deservi liniile din cartierul Bartolomeu – Stupini, respectiv liniile 25, 28 şi 41.
 
"Pe parcursul acestui an vrem să venim şi cu alte măsuri, astfel încât transportul public braşovean să fie, cu adevărat, principala opţiune de transport pentru fiecare din locuitorii oraşului. Ţinta noastră este să transformăm Braşovul într-unul dintre primele municipii mari cu transport 100% verde. Până la finalul acestui an, din discuţiile pe care le-am avut cu operatorul de transport, vom avea aproximativ 70% verde”, a declarat primarul Aleen Coliban.
 

Consum redus de combustibil

Introduceare pe trasee a autobuzelor are avantaje multiple. Unul dintre ele este consumul redus de combustibil şi, implicit, emisiile reduse de bioxid de carbon, în special în momentul pornirii, când noxele sunt mult mai mari. 
 
“Atunci sistemul hibrid intervine şi reduce fantastic şi consumul de combustibil, dar şi noxele de dioxid de carbon emise (...). Un alt avantaj este şi confortul pe care aceste autobuze îl oferă: este un autobuz încăpător pentru un autobuz cu propulsie alternativă, şi vorbim de confort atât din punctul de vedere al şederii pe scaun, cât şi din punct de vedere termic, nefăcându-se rabat de la încălzire iarna sau aer condiţionat vara”, a explicat, la semnarea contractului, Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks&Buses România.
 
Confortul este şi argumentul cu care autorităţile locale speră să convingă braşovenii să utilizeze aceste autobuze.
 
Achiziţia este derulată în cadrul unui proiect finanţat, în proporţie de 98%, prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

 Vă recomandăm să citiţi şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările