Actriţa Ada Galeş, premiată de UNITER, a fost concediată de la Teatrul din Braşov. Alţi trei actori au fost daţi afară în urma protestelor faţă de conducerea unităţii

Actriţa Ada Galeş, premiată de UNITER, a fost concediată de la Teatrul din Braşov. Alţi trei actori au fost daţi afară în urma protestelor faţă de
conducerea unităţii

Ada Galeş lucra la teatrul din Braşov din 2015. FOTOAdi Gîndac.

Ada Galeş a fost concediată în 29 decembrie, după ce anterior alţi trei actori au fost şi ei daţi afară de la Teatrul „Sică Alexandescu“ din Braşov. Cu toţii au protestat faţă de modul în care au fost desemnaţi directorii teatrului. Conducerea instituţiei de cultură susţine că toate concedierile au fost legale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ada Galeş a fost concediată în 29 decembrie. Actriţa care a fost premiată în 2016 pentru debut de către UNITER a postat un mesaj pe Facebook în care a anunţat că i-a fost desfăcut contractual de muncă din motive disciplinare pentru că nu ar fi participat la nilte repetiţii, care, în opinia actriţei nu ar fi putut avea loc. Anterior, alţi trei actori, Maria Gârbovan, Marius Cordoş şi Mariana Hudişteanu au fost şi ei concediaţi după ce au protestat, alături de Ada Galeş, împotriva conducerii instituţiei.

Teatrul Sică Alexandrescu nu mai are un director care să fii obţinut postul prin concurs din noiembrie 2015, când regizorul Claudiu Goga şi-a dat demisia. Au fost organizate mai multe concursuri la care, fie nu s-a prezentat nimeni, fie candidaţii nu au promovat examenul. Adevărata criză a început în septembrie 2016 după de Dan Marius Zarafescu ( director adjunct la Teatrul Notara din Bucureşti) a câştigat concursul din a doua încercare ( la concursul din luna mai fusese declarat respins). O parte dintre actori, 13 la număr, au protestat faţă de organizarea concursului şi au spus că a fost unul de formă. Actorii au refuzat să mai intre la spectacole, care au fost suspendate mai bine de o lună.

Dan Marius Zarafescu şi-a dat însă demisia după numai trei zile de muncă, moment în care Primăria Braşov a numit-o ca director interimar pe Viorica Geantă Chelmea. Protestele actorilor au continuat ultimul fiind organizat în 17 decembrie de la ora 17.00. A fost o manifestare de solidaritate faţă de cei trei actori care fuseseră deja concediaţi.  

Conduceea teatrului are propriul punct de vedere

Reprezentanţii Teatrului Sică Alexandrescu au transmis şi ei un comunicat de presă în care au explicat care au fost motivele care au dus la concedierea actorilor Maria Gârbovan, Marius Cordoş şi Mariana Hudişteanu.

„Înainte de toate considerăm, aşa cum suntem convinşi că şi profesioniştii de teatrul consideră, că locul actorului este în primul rând pe scenă, nemulţumirile sale putând fi exprimate şi fără a abdica de la obligaţiile profesionale faţă de teatru şi faţă de spectatori.  Considerăm incalificabil comportamentul unora dintre actorii „protestari“, manifestat prin inflexibilitate, lipsa de comunicare, atitudine arogantă şi provocatoare. Refuzul acestori actori de la urca pe scenă la un spectacol cu publicul în sală, de a-şi face meseria pentru care au fost angajaţi, nu poate fi tolerat. Primăria Braşov a tăiat toate subvenţiile acordate Teatrului Sică Alexandrescu (191.500) când o parte dintre actori au refuzat să urce pe scenă. Actorii care au refuzat să urce au fost sancţionaţo cu avertisment de fosta conducerea a teatrului. Activitatea instituţiei a fost reluată odată cu numirea în funcţia de director a doamnei Viorica Geantă Chelmea., cae mai mare parte dintre actori, chiar şi unii dintre cei nemulţumiţi acceptând să joace din pe scena teatrului. În ceea ce priveşte desfacerea contractelor a muncă a celor trei angajaţi, aceasta s-a făcut conform legii şi a regulamentului de ordine interioară a instituţiei. Fără a lua acest măsuri am fi încurajat ne-munca, insubordonarea, sfidarea publicului şi a colegilor. Întocmai ca şi propunerea UNITER, noi de dorim organizarea cât mai urgentă a unui concurs temeinic pregătii care să aibă ca rezultat aducerea la conducerea teatrului a unui manager profesionist, pe măsura valorii teatrului“, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului Sică Alexandescu din Braşov.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: