Vila lui Ceauşescu din Balta Mică a Brăilei îşi caută un nou stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vilă construită special pentru Nicolae Ceauşescu, în Balta Mică a Brăilei, este scoasă la vânzare de Direcţia Silvică Brăila. Ironia sorţii a făcut ca această clădire şi dotările sale de lux să fie folosite de cei pe care dictatorul îi detesta cel mai mult: capitaliştii occidentali. În schimb, Nicolae şi Elena Ceauşescu n-au mai apucat să se cazeze acolo deoarece au fost înlăturaţi de la putere inainte ca vila să fie gata.

Vila Egreta este situată în extravilanul comunei Berteştii de Jos şi a fost ridicată în perioada 1987-1990, într-o zonă de liberă inundaţie a fluviului Dunărea, la aproximativ 10 km aval de podul Giurgeni - Vadul Oii. A fost construită de mai marii judeţului Brăila fiindcă li se atrăsese atenţia că primul vânător al ţării nu are unde să se cazeze, dacă vrea să împuşte ceva în zona Bălţii Brăilei.

Prima vizită a lui Ceauşescu era programată la începutul anului 1990, dar au venit evenimentele din decembrie 1989 şi cabana de vânătoare a rămas fără stăpânul căruia îi era destinată. După 1990 clădirea a fost preluată în administrare de Direcţia Silvică Brăila şi a găzduit numeroşi turişti, în special italieni care veneau la partide de vânătoare.

Clădirea cu o suprafaţă de 305 mp are construit doar un nivel, din cele două proiectate iniţial, pe o fundaţie din beton, zidărie de cărămidă şi acoperiş din tablă zincată. Cabana dispune de un număr de 5 camere, un hol central, o sufragerie, o bucătărie şi 2 grupuri sanitare. Este dotată cu instalaţie electrică proprie care se poate conecta la un generator, iar încălzirea se realizează cu sobe cu combustibil solid. Terenul aferent, în suprafaţă de 3.903 mp, pe care a fost amenajat şi un heliport, este proprietatea publică a statului şi va face obiectul unei viitoare concesionări către viitorul proprietar al imobilului.

Direcţia Silvică Brăila scoate la licitaţie vila Egreta la un preţ de pornire de 459.163 lei fără TVA, adică echivalentul a puţin peste 100.000 euro. Cumpărătorul va trebui să investească, însă, serios în reabilitarea clădirii, deoarece aceasta a fost afectată de inundaţiile din perioada 2006 – 2010. Din impozanta vilă nu au mai rămas decât pereţii, acoperişul, o parte din lemnăria uşilor şi ferestrelor şi o mică parte din dotările care ar fi trebuit să asigure confortul dictatorului şi a suitei ce ar fi urmat să-l însoţească în partidele de vânătoare din Balta Mică a Brăilei. Mobilierul original era din stejar masiv, în sufragerie se găsea un şemineu vânătoresc, iar pereţii holului erau îmbrăcaţi în lambriu din lemn. Toate acestea au fost afectate de umezeală.

image

Interiorul a fost puternic afectat de inundaţii  FOTO Direcţia Silvică Brăila

Costul unei renovări făcute ca la carte este estimat la circa 120.000 euro, în condiţiile în care, în timpul inundaţiilor, pereţii din cărămidă s-au îmbibat cu apă, iar mucegaiul a pătruns peste tot, ridicându-se până la înălţimea de 1,3 m. "Costurile reparaţiei pentru a aduce clădirea în stare de funcţionare s-ar ridica la cifra de 120.000 euro. Direcţia Silvică Brăila prin Ocolul Silvic Brăila nu poate suporta o astfel de cheltuială, iar folosirea clădirii pentru a se recupera investiţia nu se justifică, deoarece partide de vânătoare nu se mai organizează, iar turismul sezonier nu asigură recuperarea investiţiei într-o perioadă rezonabilă", se arată într-un memoriu întocmit de Direcţia Silvică Brăila.

Documentaţia de licitaţie poate fi obţinută de la sediul instituţiei, iar temenul limită de înscriere este 25 august, ora 10.00. Licitaţia se va desfăşura în data de 28 august, la ora 11.00, iar pasul de licitaţie va fi de 5% din preţul de pornire fără TVA. De precizat că, odată cu Vila Egreta, Direcţia Silvică Brăila mai scoate la vânzare în cadrul aceleiaşi proceduri şi alte câteva sedii de cantoane plus o anexă socială.

Partide de vânătoare nu se mai pot organiza în zonă de mai bine de zece ani, de când s-a înfiinţat Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Totuşi, dacă se va găsi un cumpărător pentru Vila Egreta, iar acesta nu se va mulţumi să o folosească exclusiv în scop personal, va avea posibilitatea de a o integra în circuitul turistic. Practic, turismul este singura activitate pe care regimul de parc natural o permite. Dar şi aici sunt anumite condiţii ce trebuie respectate.

Conducerea Parcului Natural Balta Mică a Brăilei (BmB) a explicat că, potrivit planului de management, în zonă se poate face ecoturism, agroturism, turism educaţional, turism ştiinţific.Vila este amplasată în zona de protecţie integrală Egreta, unde numărul maxim de turişti în cadrul unui grup per vizitare este limitat la capacitatea de suport ecologic pentru turism, reglementată prin HG 538/2011 privind aprobarea Planului de management pentru Balta Mică a Brăilei.

Mai mult, activităţile turistice în zonă se fac doar de către Parcul Naţional BmB la tarife ce pleacă de la câteva zeci de lei pentru transport, sau pentru ghid şi ajung la 300-500 lei tariful pentru fotografiat sau filmat. În ceea ce priveşte atracţiile turistice, acestea nu lipsesc. Balta Mică a Brăilei este renumită pentru marea varietate de păsări rare care poposesc acolo. De exemplu, chiar în zona vilei Egreta îşi are cuibul o familie de vulturi codalbi. Tot în zonă, mai exact în perimetrul denumit de localnici Japşa Hoţilor, se află una dintre numeroasele ascunzători ale vestitului bandit Terente.

Conducerea Parcului a dat asigurări că viitorul proprietar nu va avea probleme în obţinerea autorizaţiei pentru renovarea şi reabilitarea clădirii atâta vreme cât îndeplineşte şi respectă prevederile legale în domeniu. În ce priveşte evitarea unor viitoare inundaţii, instituţia recomandă realizarea unei amenajări în sensul montării unor planşe din tablă specială care să ţină în frâu apele fluviului.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite