Martorii în cazul baschetbaliştilor americani înjunghiaţi la Brăila susţin că scandalul a fost unul rasial: „Le-au zis cioroi şi alte lucruri“

Martorii în cazul baschetbaliştilor americani înjunghiaţi la Brăila susţin că scandalul a fost unul rasial: „Le-au zis cioroi şi alte lucruri“

Gabriel Husein, zis Dasaev, este principalul suspect FOTO Arhiva personală

Doi dintre colegii de echipă ai celor doi sportivi înjunghiaţi spun că unul dintre baschetbaliştii americani a fost înjurat şi jignit minute în şir de interlopi înainte să înceapă bătaia. Conducerea clubului brăilean neagă că la mijloc ar fi fost o dispută pentru o prostituată, aşa cum au afirmat unii martori.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Filmul” recompus al evenimentelor care au dus la înjunghierea pe o terasă din Brăila, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a doi baschetbalişti profesionişti din Statele Unite ale Americii, arată că lucrurile sunt destul de complicate şi că există  la mijloc numeroase detalii pe care anchetatorii trebuie să le descifreze.

Versiunea iniţială a martorilor a indicat că la originea conflictului ar fi stat o dispută pentru serviciile unei prostituate pe care o revendicau atât interlopii din grupul lui Gabriel Husein (zis Dasaev; se afla pe aceeaşi terasă), cât şi unul dintre baschetabaliştii americani. Totuşi, conducerea clubului brăilean ACS Cuza Sport (la care sunt legitimaţi, de circa o lună, Darrel Bowie şi Joseph McClain) infirmă această ipoteză.

„Ţinem să precizam faptul că acest incident nu a pornit, aşa cum este speculat în presă, din cauza unor prezenţe feminine din grupul atacatorilor, întrucât sportivii au venit într-un grup restrâns, neinteracţionand cu nimeni altcineva din incinta locaţiei”, a precizat clubul, într-un comunicat oficial semnat de managerul Mircea Totolici.

În acelaşi timp, atât Darrel Bowie, cât şi Joseph McClain, au declarat că scandalul a izbucnit din motive rasiste. „S-au luat la cearta cu noi pentru ca sunt negru. Nu am spus nimic care să-i supere”, a declarat clar Joseph McClain, în vreme ce doi dintre colegii lui de echipă, ambii români, au susţinut că dinspre masa unde se afla Gabriel Husein s-au rostit, minute în şir, expresii precum „cioroi” şi „negrotei”, dar şi înjurături cu puternic caracter pornografic.

Între timp, starea lui Joseph McClain s-a ameliorat, însă în cazul lui Darrell Bowie lucrurile sunt în continuare grave. El este internat la Spitalul „Floreasca din Capitală, cu perforaţii ale plămânului şi intestinelor, iar autorităţile americane vor să-l transfere de urgenţă în SUA.

În privinţa anchetei Poliţiei, lucurile sunt încă incerte. Deocamdată au fost vizionate materialele video de pe camerele de supraveghere şi s-a format un cerc de suspecţi din care face parte şi cunoscutul interlop Gabriel Husein (un personaj sumbru, în vârstă de 41 de ani, cu multiple condamnări pentru fapte deosebit de violente). Acesta s-a şi predat poliţiştilor luni dimineaţă, însă susţine că este complet nevinovat.

Surse din zona anchetei ne-au confirmat că au existat aspecte rasiste în cursul violentului conflict de pe terasa „Music Pub”, dar că o concluzie certă nu poate fi formulată mai devreme de sfârşitul acestei săptămâni.

Ce spune managerul clubului brăilean

Mircea Totolici, managerul clubului brăilean ASU Cuza Sport, consideră că s-au făcut numeroase speculaţii nefondate în cazul celor doi americani înjunghiaţi.

„Pentru a clarifica contextul desfăşurării acestui incident, vă prezentăm varianta oficială rezultată în urma studierii imaginilor video de către organele de cercetare penală. Sportivii echipei Cuza Sport Brăila au fost atacaţi, în prima instanţă, de către un agresor, fără nici un motiv sau conflict prealabil. Acestia au incercat sa calmeze spiritele şi sa părăsească locaţia, moment în care un grup de 8-9 indivizi ( asa cum reiese din imagini) au năpustit asupra lor. Menţionăm ca acesta a fost momentul în care jucătorii de cetăţenie americana au fost agresaţi fizic prin lovituri de pumni, picioare, scaune aruncate şi înjunghieri repetate cu un cuţit”, a transmis acesta printr-un comunicat..

În acelaşi timp, Mircea Totolici a dorit să le mulţumească celor de la Ambulanţă şi de la spitalul din Brăila pentru intervenţia promptă, care în esenţă a dus la salvarea vieţilor celor doi sportivi americani. Acesta a mai spus că anchetatorii i-au recomandat să dea puţine detalii despre suspecţi şi despre incidentul în sine, pentru a nu pune în pericol ancheta penală.

Război cu interlopii

În acelaşi timp, primarul Brăilei, Marian Dragomir, s-a arătat „dezgustat” de conflictele violente repetate din oraş şi a cerut Poliţiei să ia măsuri urgente pentru identificarea grupurilor interlope şi eliminarea lor.

„Astfel de incidente nu caracterizează municipiul Brăila, dar, din când în când, anumite persoane strică renumele oraşului cu astfel de fapte. Astfel de acţiuni trebuie să înceteze, iar aceste persoane trebuie eliminate din oraşe. Locul lor nu e într-o societate civilizată, ci în puşcărie”, a declarat Dragomir.

Deocamdată, conducerea Poliţiei Brăila nu a reacţionat în legătură cu afirmaţiile primarului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările