Ce se va alege de faimosul restaurant rotativ din perioada comunistă, din Brăila. Cum va fi transformată clădirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bar

Castelul de Apă, unul dintre cele mai importante simboluri ale oraşului Brăila, va fi reabilitat cu fonduri europene şi transformat în observator astronomic. Obiectivul turistic, vechi de peste 100 de ani, a fost primul restaurant şi bar rotativ din ţară.

Castelul de Apă a fost construit în Grădina Publică din oraşul Brăila, după proiectul inginerului  Elie Radu, în cadrul investiţiei de lucrări edilitare „canalizare şi alimentare cu apă a oraşului Brăila”. Construcţia impunătoare a fost dată în exploatare în anul 1912. În acea perioadă, Castelul asigura alimentarea cu apă mai mult de jumătate din oraş. 

Din păcate, construcţia a fost grav afectată la cutremurul din 1940. Cele două rezervoare s-au fisurat şi nu a mai putut alimenta cu apă populaţia. Inginerii constructori au încercat să-l repare în 1956, însă alimentarea cu apă începuse să se bazeze deja pe alte tehnologii, fiind depăşit din ounct de vedere tehnic.  După ce a fost reparat, castelul a găzduit, în cele două rezervoare ale sale tone de vin produs de brăileni.

Primul restaurant şi bar rotativ din ţară

În anul 1980, Castelul de Apă a fost supus unor lucrări importante de intervenţie, fiind transformat într-o unitate de alimentaţie publică de către comunişti. Atunci a fost modificat subsolul şi a fost montată celebra platformă rotativă pe care a fost amenajat un restaurant.

Era un bar unic în România, amenajat pe o platformă rotativă situată la circa 30 de metri înălţime. De sus, clienţii aveau o vedere panoramică a Brăilei, Dunării, Galaţiului şi munţilor Dobrogei, unghiul de vedere schimbându-se complet, de la felul întâi până la desert.

„Unică în ţară, o astfel de rotativă se mai putea întâlni în Japonia şi în Germania. Tot atunci, au fost adăugate cele două turnuri cilindrice, simetrice, dotate cu ascensor  în  interior, şi câte o scară în  exterior. A fost folosit ca turn de apă, ca foişor de foc şi ca depozit de vin, terasă de vară, cofetărie şi restaurant, restaurant cu platformă  rotativă, turn de televiziune”, spune istoricul Ioan Munteanu, în cartea sa „Monumente Istorice ale oraşului Brăila”.

bar

sursa: Primăria Brăila

Platforma rotativă care făcea senzaţie pe vremuri în castelul de apă a fost proiectată şi executată la Institutul de cercetări ce funcţiona pe lângă Uzina de Utilaj Greu "Progresul", unde se produceau celebrele excavatoare româneşti.Proiectant a fost inginerul Nicolae Gazea, de numele căruia se leagă mai multe invenţii şi inovaţii. 

„Datorită unei legi strâmbe date după ureche de celebrul politician care nu ştia formula apei, clădirile au trecut în proprietatea administratorilor. Aşa se face că, în 1990, a devenit proprietatea Cooperativei Orăşeneşti -1 Mai, care a vândut-o Cony-Sat-ului, Primăria reuşind, după îndelungi procese, să intre în posesia turnului”, spune storicul Ioan Munteanu.

Clădirea, transformată în Observator Astronomic

Construcţia, care a găzduit primul bar rotativ din ţară, se află de ani de zile într-o stare avansată de degradare. După mai multe încercări, autorităţile din Brăila au reuşit să atragă fonduri pentru reabilitarea ei. Aproximativ 4,3 milioane euro a primit Primăria de la Uniunea Europeană pentru a o reintroduce în circuitul turistic. 

Lucrările au început deja, iar conform planului de investiţii, pe lângă consolidarea structurii de rezistenţă, castelul va beneficia de reabilitarea interiorului. La subsolul monumentului vor fi amenajate şase mini săli de cinema de ultimă generaţie - 7D, cu un total de 42 de locuri. Tot la subsol ar urma să fie amenajată o cameră a oglinzilor.

bar

sursa: Primăria Brăila

Expoziţia de la parter se va axa pe istoricul Castelului de Apă, aici fiind amplasată şi o presă de monede suvenir. Pe platforma de la intrarea în Castelul de Apă va fi montat un panou de primire cu imagini ale galaxiei şi un costum de astronaut decupat la nivelul feţei pentru ca vizitatorii să se imortalizeze în fotografii personalizate şi amuzante.

Pe casa scării, pe toată înălţimea turnului, pereţii vor fi pictaţi în culori UV planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti. Etajele 1, 2, 3 şi 4 vor deveni, de asemenea, spaţii expoziţionale cu imagini 2D, dar şi 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii şi corpuri cereşti. La etajul 5, la cota 18,10 metri, va fi amenajată o sală de proiecţie, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă.

bar

sursa: Arhivă

La etajul 6 vor fi montate două telescoape mobile, imaginile captate de acestea putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. În cupola Castelului de Apă, situată la cota 28,06 m, va fi amenajată camera observatorului astronomic, dotată cu echipamente specifice. Tot la etajul şase va fi platforma rotativă funcţională, destinată observării panormaice a oraşului. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

De Dion-Bouton, maşina de epocă unică în România. Automobilul prindea o viteză „diavolească“ de 30 km/h

Cum este batjocorită istoria românilor. Monumentul lui Ioan Vodă cel Viteaz, ruinat de hoţii de piatră şi de fier

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite