Cât de periculoşi sunt, de fapt, cartofii prăjiţi. Substanţa-otravă care favorizează apariţia cancerului - explicaţii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi nerecomandată de medici şi de nutriţionişti, combinaţia de cartof prăjit cu orice carne, este masa fiecărui român. FOTO arhivă
Deşi nerecomandată de medici şi de nutriţionişti, combinaţia de cartof prăjit cu orice carne, este masa fiecărui român. FOTO arhivă

Chiar dacă se află în topul celor mai consumate alimente, cartofii gătiţi la temperaturi mari dau naştere unor substanţe chimice cancerigene numite acrilamide. Studii realizate pe animale au arătat că substanţa este genotoxică şi cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul şi să provoace cancere.

La nivelul României, cartoful este alimentul de bază care nu lipseşte de pe masa niciunui român. Zilnic, oamenii gătesc cartoful în diferite forme, însă cea mai nocivă formă de coacere a acestei legume este prăjirea. Specialiştii spun că, gătirea cartofului la temperaturi mai mari de 150 de Grade, duc la formarea unui compus chimic pe nume acrilamidă. Compusul este rezultatul reacţiei dintre aminoacizi şi zaharuri, care are loc în urma coacerii sau prăjirii alimentelor şi care determină apariţia crustei maronii care oferă un gust bun produsului.

“Acrilamida este o substanţă chimică ce rezultă în urma reacţiei dintre zaharuri şi un aminoacid în timpul gătirii la temperaturi ridicate. Mai exact atunci când alimentele bogate în carbohidraţi sunt procesate la tempemperaturi mai mari de 212F(100 C) se formează acrilamida despre care cercetătorii au descoperit că este o substanţă chimică potenţial neurotoxică. Cartofii conţin asparagină (aminoacid) şi amidon care reacţionează la temperaturi mari favorizând formarea acrilamidei” se arată în cărţile de chimie organică.

Deşi nerecomandată de medici şi de nutriţionişti, combinaţia de cartof prăjit cu orice carne, este masa fiecărui român. Specialiştii recomandă ca garnitura de cartofi să dispară şi să fie înlocuită cu un mix de legume sau orez, alimente care nu sunt dăunătoare organismului. Pe lângă faptul că, în procesul de prăjire se dezvoltă compusul chimic acrilamidă, prin prăjire, cartofii îşi pierd şi 60-70% din vitamina C.  Grăsimea în care sunt prăjiţi trece printr-o serie de transformări, generând substanţe extrem de toxice. În plus, studiile au arătat că o porţie de cartofi prăjiţi are o încărcătură glicemică foarte ridicată, creşte riscul de a deveni supraponderal şi favorizează apariţia bolilor de inimă. Consumaţi cel puţin o dată pe săptămână, cartofii prăjiţi duc la cresterea colesterolului şi implicit la blocarea arterelor şi pot  provoca diabet.

“Problema mare la cartoful prăjit nu este prăjitul. Pentru un om sănătos cartoful prăjit nu este un dăunător. Este dăunătoare cantitatea. Ştim cu toţii că legume este delicioasă, însă consumată în cantităţi mari da, poate dăuna atât celui sănătos cât şi celui bolnav. Consumarea legume în cantităţi mari poate duce la îngrăşare şi mai departe la supraponderare. Recomand, dacă nu se poate înlocui ca şi garnitură, totuşi să fie consumat în cantităţi mici”  explică medicul Simona Leca, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Un singur cartof de mărime medie asigură mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de Vitamina C. Totodată, un cartof copt asigură 20% din doza zilnică de vitamina B6 , importanta pentru a menţine o inima sănătoasă şi pentru regenerarea celulelor nervoase. Şi pentru că are şi potasiu, şi fier, cartoful este o legumă bună pentru a menţine tensiunea arterială la valori normale. Toate acestea, dacă leguma este gătită pe grătar sau fiartă.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite