„Lacul codrilor albastru“, inspiraţia lui Mihai Eminescu. Unde se află locul feeric din nordul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul cu nuferi de la Ipoteşti FOTO Cosmin Zamfirache
Lacul cu nuferi de la Ipoteşti FOTO Cosmin Zamfirache

Unul dintre cele mai feerice locuri din nordul Moldovei este cu siguranţă lacul cu nuferi din mijlocul codrilor de la Ipoteşti, Botoşani. Oferă o experienţă aparte mai ales celor dornici de meditaţie în sânul naturii, dar este considerat şi tărâmul care l-a inspirat pe Eminescu în poeziile sale.

Dacă la prima vedere, Botoşaniul nu pare foarte ofertant din punct de vedere turistic, în realitate, judeţul este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură sălbatică, de escapade în aer liber şi mai ales de peisaje desprinse parcă din basme. 

În plus, pentru cei care caută inspiraţie şi meditaţie în aer liber, Botoşaniul are multe de oferit. 

Unul dintre locurile feerice din Moldova se găseşte la Botoşani. Este vorba despre lacul cu nuferi din mijlocul codrilor de la Ipoteşti, o adevărată minune a naturii căutată mai ales de cei care-şi descoperă muza. Este considerat locul care a inspirat creaţia eminesciană, în profundă legătură cu natura. 

”Lacul codrilor albastru”

În acest loc mirific se poate ajunge prin două căi principale. Fie din municipiul Botoşani, prin Manoleşti, Stânceşti şi Ipoteşti, pe o distanţă de aproximativ 8 kilometri, fie dinspre judeţul Suceava prin Vârful Câmpului, Bucecea, Călineşti, Cucorăni şi la dreapta de pe drumul naţional care leagă Dorohoiul de Botoşani, prin satul Ipoteşti. 

Drumul către lac este semnalizat de un indicator situat pe drumul Ipoteşti-Stânceşti. De la şoseaua principală, ruta şerpuieşte printre case, pe lângă o biserică a satului şi mai apoi pe un drumeag prin pădure, pe o distanţă de aproximativ 2 kilometri. 

Maşinile pot fi lăsate într-o parcare. De acolo se poate merge numai pe jos, pe o alee amenajată cu dale. Este o experienţă uluitoare, prin mijlocul codrului, condimentată cu trilurile păsărilor de toate felurile. La capătul aleii din pădure, după o serie de aproximativ 10-15 trepte se ajunge la lacul cu nuferi. 

lacul cu nuferi ipotesti 3

Turiştii se pot relaxa pe băncile rustice de la marginea lacului FOTO Cosmin Zamfirache

Este un peisaj de basm. Lacul este înconjurat de pădure, din toate părţile, inclusiv de arbori seculari. Lacul este plin de nuferi în floare, mai ales la începutul verii, fie galbeni, fie albi, dar şi de numeroase plante acvatice. Pe un podeţ, se poate ajunge pe o mică insulă din mijlocul lacului. Pe maluri sunt amplasate bănci pe sub sălcii sau alţi arbori umbroşi, locuri de unde oricine poate medita ascultând doar glasul naturii. 

Această pădure, dar şi lacurile din preajma sa au inspirat o parte vibrantă a creaţiei eminesciană. Poetul a copilărit la Ipoteşti şi s-a întors în repetate rânduri la casa părintească, şi în anii maturităţii. El evada adeseori în pădurile Ipoteştiului, poposind pe malul iazurilor şi al lacurilor. 

Trasee de bicicletă şi drumeţie prin pădure

Pentru amatorii de adrenalină şi sporturi extreme există şi trasee de moutain bike prin pădurea de la Ipoteşti. Propriu-zis se urmează drumul forestier care începe din zona localităţii Baisa, pe drumul Botoşani-Suceava. Este un traseu de mountain bike de dificultate ridicată care străbate o bună parte a pădurilor din zonă. 

Totodată, prin pădurile de la Ipoteşti se pot face drumeţii, având în vedere că traseele sunt marcate, iar plimbarea de-a dreptul pitorească. Un traseu recomandat este cel către observator, de la lac prin pădure. Din vârful observatorului se poate vedea întreaga panoramă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Vacanţă la capătul Deltei Dunării. Cum ajungi acolo, ce preţuri sunt, ce poţi să faci şi să vezi în zonă

Tabăra de vară pentru miliardari unde mogulii media şi giganţii tehnologici pun ţara la cale

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite