Bistrița: Comoara neştiută de la Ilişua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castrul auxiliar de la Ilişua este cel mai bogat din întreg Imperiul Roman în ceea ce priveşte cantitatea de monede găsite de arheologi. Cercetătorii bistriţeni au reuşit să găsească aici dovada clară a faptului că soldaţii romani băteau în castre monede false, lucru interzis de către împăraţii vremii.

Arheologul bistriţean Cristian Găzdac, doctor în istorie şi considerat unul dintre cei mai buni numismaţi români la ora actuală, a lansat sâmbătă la Bistriţa cartea „Arcobadara (Ilişua)", o analiză a celor 610 monede romane descoperite până în prezent pe castrul bistriţean. „Castrul de la Ilişua va deveni un reper pentru lumea romană datorită cantităţii foarte mari a monedelor descoperite aici. Putem spune fără nicio problemă că la Ilişua s-a găsit cea mai mare cantitate de monede din tot Imperiul Roman", declară numismatul.

Motivul pentru care s-a ajuns la o asemenea performanţă este în special acela că peste castru nu s-a construit nicio aşezare umană, care să distrugă acel loc. „În toată Europa, peste locaţia fostelor castre s-au construit clădiri moderne care au distrus în mare parte clădirile romane, la Ilişua însă, castrul este pe platou, iar satul este la o anumită depărtare. De asemenea, acolo în secolul XIX, proprietar era groful Karoly Torma. Acesta era un erudit al vremii, membru al Societăţii Academice Maghiare, pasionat de arheologie, care a început primele săpături arhologice la castru. Ulterior acolo s-au făcut săpături sistematice încă din 1977. Arheologii care au săpat acolo au lucrat foarte bine, de aceea materialul s-a păstrat extraordinar de bine", explică Găzdac, care a studiat numismatica la Oxford şi a publicat până acum alte şase cărţi asemeni celei despre castrul auxiliar Arcobadara de la Ilişua.

Cantitatea foarte mare de monede descoperite aici este impresionantă chiar şi dacă e raportată la cele mai mari oraşe ale Daciei Romane. „La Sarmiseghetuza s-au găsit puţin peste 1300 de monede, şi era capitala provinciei, iar la Ilişua s-au descoperit 600 şi era un castru auxiliar de graniţă", prezintă cercetătorul. „Recordul pe care îl deţine în prezent acest castru va fi foarte greu de bătut de alte situri arheologice de pe tot teritoriul Impriului", spune cu convingere Găzdac.

Dovada că soldaţii fentau legea

Pe lângă faptul că s-a găsit un număr mare de piese, Arcobadara va rămâne un reper pentru arheologi şi datorită faptului că aici s-a găsit dovada faptului că soldaţii romani băteau ilegal monede proprii. „Acest lucru era absolut interzis de către Roma, dar pentru că era dificil de aprovizionat unităţile aflate la o distanţă atât de mare de Roma, împăratul mai închidea ochii la aceste lucruri. Arheologii bănuiau acest lucru, dar nu am avut niciodată dovada clară, până la descoperirea de la Ilişua", spune cercetătorul. Dovada a fost găsită de către cercetătorul Corneliu Gaiu de la Muzeul din Bistriţa. „Este o monedă rebut, care are ataşată o codiţă de fier. Când am văzut-o prima dată am crezut că este un pandantiv, dar după ce am studiat-o atent am văzut că de fapt era un rebut de monedă bătută chiar acolo", povesteşte Gaiu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite