A murit Toader Bârsan, meşterul porţilor Maramureşului. Opera sa se află la Muzeul Smithsonian din Washington. „Era Creatorul Porţilor din lemn“|VIDEO

A murit Toader Bârsan, meşterul porţilor Maramureşului. Opera sa se află la Muzeul Smithsonian din Washington. „Era Creatorul Porţilor din lemn“|VIDEO

Toader Bârsan Sursa Facebook Muzeul Maramureşan Foto credit Vasile Timur Chiş

Toader Bârsan, meşter şi creator popular de renume din Bârsana, Maramureş, a murit marţi, 4 ianuarie 2022. Bârsan devenise cunoscut nu doar în Maramureş sau în România, ci faima sa depşise chiar şi graniţele Europei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moartea lui Toader Bârsan, artizanul denumit „sculptorul porţilor cerului Maramureşului“, a fost anunţată de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului:
 
Domnul Toader Bârsan, sculptorul „porţilor cerului Maramureşului”, a trecut la cele veşnice
 
Cu multă întristare sufletească, vă aducem la cunoştinţă faptul că domnul Toader Bârsan, meşterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana şi ambasador al turismului maramureşean, a trecut la Domnul, astăzi, marţi, 04 ianuarie, la vârsta de 78 de ani.
 
Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, împreună cu preoţii şi monahii care l-au cunoscut, transmit un mesaj de condoleanţe, mângâiere şi alinare sufletească familiei îndoliate, soţiei Anuţa, celor doi fii, părintele Teodor - slujitor la Mănăstirea Bârsana şi domnului Ion Bârsan - care, împreună, duc cu multă dragoste mai departe, arta sculpturii în lemn şi construirea de biserici de lemn.
 
Amintim faptul că domnul Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum şi troiţa din faţa cimitirului lăcaşului monahal.
 
Toader Bârsan este meşterul care a făcut cunoscut numele Maramureşului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureşeană. Prin această poartă a trecut însuşi Bill Clinton, preşedintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă.
 
„O adevărată poartă maramureşană nu poate să nu aibă arborele vieţii. De el aparţine funia, colacul înseamnă bogăţie, rozeta - soarele. Aici avem fagurele de miere, aici peştele, simbolul curăţeniei, aşa să fie omul de curat la suflet cum e peştele pe dinafară, că el numai în apă trăieşte”, mărturisea artistul, în anul 2014.
 
În semn de recunoştinţă pentru promovarea culturii şi a meşteşugurilor maramureşene, meşterul a primit în urmă cu câţiva ani, de la Consiliul Judeţean Maramureş, titlul onorific de „Ambasador al Turismului Maramureşean”.
 
Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească cu drepţii întru Împărăţia Sa! Veşnica lui pomenire din neam în neam!
 
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului“ 
 
 
„Maramureşul a pierdut astăzi un mare meşter popular! Maramureşul este de astăzi mai sărac. Toader Bârsan a trecut la cele veşnice, însă ne-a lăsat moştenire adevărate opere de artă, lucrate în lemn cu multă măiestrie. Creatorul popular, ambasador al turismului maramureşean, a făcut cunoscut Maramureşul în toate colţurile lumii, prin hărnicia şi iscusinţa deosebită. Bunul Dumnezeu sa îi aşeze sufletul în rândul celor drepţi! Sincere condoleanţe familiei îndoliate!…“, a scris Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş. 
 
„De azi, Maramureşul este mai sărac! Creatorul popular Toader Bârsan, celebrul meşter în lemn, a plecat spre Ceruri să sculpteze porţile Raiului. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în paza Sa, iar noi să-i păstrăm, vie şi neştearsă, amintirea. Condoleanţe familiei!“, a scris şi Muzeul Maramureşului. 
 

 

Comunitatea La blouse roumaine a onorat existenţa lui Toader Bârsan:

„In memoriam Toader Bârsan (29 februarie 1944 – 4 ianuarie 2022) 

Toader Bârsan, meşter şi creator popular de renume din Bârsana, Maramureş, a plecat spre Poarta Raiului. Lasă în urmă o moştenire culturală imensă, regăsită în fiecare poartă maramureşană, în fiecare troiţă şi biserică de lemn construită cu mâinile şi sufletul său. 
 
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei, comunităţii din Bârsana, tuturor celor care l-au cunoscut şi au fost atinşi de harul său”, menţionează sursa citată.
 
Faima lui Toader a depăşit cu mult graniţele României şi a construit porţi maramureşene inclusiv pentru muzee celebre ale lumii, aşa cum a fost cazul Muzeului Smithsonian din capitala Statelor Unite ale Americii. 
 
„Avea poarta deschisă oricui, doar era Creatorul Porţilor din lemn, cu arborele vieţii de care aparţin funia, colacul – bogăţia interioră şi rozeta – soarele, fagurele de miere şi peştele – simbolul curăţeniei sufleteşti.
 
A construit porţi maramureşene (una chiar pentru Muzeul Smithsonian din Washington), biserici, troiţe cât să-i ajungă pentru mai multe vieţi. A trăit însă doar una aici, pe Pământ, dar a trăit-o cum a învăţat de la strămoşii săi: cu dalta-n mână, făurind frumos."
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările