Monument unic pe un stadion din România. Baronul Francisc Neuman are statuie de bronz în mărime naturală în tribune, alături de spectatori FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA
Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA

Statuia a fost amplasată pe unul din scaunele de la Tribuna 2, prezentându-l pe baron ca şi cum ar asista la un meci. Astăzi, 10 octombrie, se împlinesc 111 ani de la naşterea celui care a făcut posibilă legenda echipei de fotbal UTA.

GALERIE FOTO

Data de 10 octombrie 1910 e ziua în care s-a născut Francisc Neuman, omul care reprezintă enorm pentru Arad. Iar pentru echipa de fotbal UTA reprezintă totul.  

Primăria Arad a avut iniţiativa de a realiza o statuie care să-l înfăţişeze pe baron şi pe care, deloc întâmplător, s-o instaleze în incinta stadionului pe care Francisc Neuman l-a construit, iar ulterior l-a donat prin testament Aradului. 

“Aşa cum am promis, am comandat această statuie, e un altfel de concept. Creatorul echipei UTA revine acolo unde a pus toată dragostea sa pentru Arad şi pentru sportul arădean: la stadionul care, cu cinste, îi poartă azi numele! El este în tribună, printre oameni. Au fost discuţii în care parte a stadionului să fie amplasat şi s-a optat pentru varianta aceasta, de la tribuna 2, pentru că este şi înscrisul cu UTA, iar camerele de luat vederi stau pe partea cealaltă, la Tribuna I. Îi felicit pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe sculptorul de la Alba Iulia. Sunt convins că echipa va câştiga mult mai multe meciuri cu baronul în tribune”, a spus Călin Bibarţ, primarul Aradului. 

Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA


 

Sculptura a fost realizată de artistul plastic, Ştefan Ciprian Binţinţan, din Alba Iulia, care deţine un portofoliu impresionant de lucrări printre care se numără şi o parte dintre statuile din bronz din Cetatea Alba Carolina. 

Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA

De azi, cine doreşte poate să intre pe stadion să facă fotografii cu statuia baronului Neumann, una dintre porţi urmând să fie deschisă zilnic, între orele 8.00 şi 19.00. 

“Moştenirea lăsată de Francisc Neuman e fabuloasă, de aceea se cuvine să fie preţuit în fiecare moment. Dintre multiplele evocări şi reconstituiri făcute de-a lungul timpului, astăzi, de ziua Baronului, v-o oferim pe cea a profesorului Dionisie Piros, martor al începuturilor UTA-ei şi apropiat de Francisc Neuman: Era un adevărat domn. Un om fin, cu toată lumea. Ţinea la fabrica şi la angajaţii lui. Au fost cazuri când un simplu muncitor avea probleme de familie sau materiale. Trebuia să meargă la maistrul sau la inginerul lui şi, prin acesta, cererea ajungea la baronul Neuman. Avea renumitul creion cu care semna, se mergea direct la casierie şi se primea ajutorul. Era glumeţ, spiritual, în societate era tot timpul bine dispus, îi plăceau bancurile. Avea multe cunoştinţe, era popular, oamenii îl simpatizau. Fix trei ani a fost la UTA. Aţi văzut ce înseamnă când pui ceva pe masă? Când realizezi ceva în viaţă? Chiar dacă durează un an, doi, dar se prelungeşte zeci şi zeci de ani. Când faci o clădire frumoasă, rămâne. Toţi cei care tremură pentru UTA, tremură pentru ce a fost, pentru acest vis frumos. Francisc Neuman, UTA îţi mulţumeşte pentru tot ce i-ai oferit şi îţi păstrează amintirea pentru totdeauna!”, a transmis clubul UTA pe pagina oficială de Facebook. 

Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA

Cine a fost baronul Neumann 

Baronul Francisc Neuman, care s-a născut la Arad, în 10 octombrie 1910, a fost un aristocrat evreu, cunoscut publicului românesc, mai ales, ca fondator al clubului de fotbal UTA 

Astfel, în 18 aprilie 1945 ia fiinţă clubul de fotbal IT Arad, unde vor fi aduşi cei mai valoroşi fotbalişti din zonă, inclusiv din naţionala Ungariei, precum Iosif Pecsovszky, Lóránt Gyula şi Bonyhádi László. 

În anul 1946 finalizează construcţia stadionului ITA care a fost inaugurat la 1 septembrie printr-un meci de fotbal cu echipa Ciocanul Bucureşti.  

Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din ţară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, până şi culorile tricourilor, alb şi roşu, fiind împrumutate de la celebra echipă londoneză. 

Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA

Baronul a mai deţinut o echipă de fotbal, a Fabricii de spirt şi drojdie, care evolua în ligile inferioare, Indagrara Arad.  

Începând cu anul 1938, membrii familiei Neuman au părăsit Aradul, Francisc Neuman fiind singurul care a rămas. 

În anul 1947, după preluare puterii de către comunişti, baronul a fost arestat, petrecând opt luni în închisoare, averea fiindu-i confiscată. După eliberare, a fost dus la marginea oraşului şi a fost sfătuit să plece din ţară. Fără nici un ban a emigrat în Elveţia, unde se afla sora sa Maria, apoi s-a mutat la Salzburg, în Austria, unde şi-a cunoscut soţia cu care a emigrat în Statele Unite, la New York, în anul 1952. Cei doi au avut doi copii: Andrew Alfred şi Mary-Louise. 

La 30 septembrie 1970, după eliminarea echipei Feyenoord Rotterdam de către UTA, în Cupa Campionilor Europeni, pe adresa clubului a sosit o telegramă pe care scria „Bravo!” şi a fost semnată F.N. 

Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA

Francisc Neumann a murit în 1996, la Neaple, Florida.  

Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA

A condus una dintre cele mai mari fabrici de textile din România

Francisc Neumann a urmat cursurile Liceului Romano-Catolic, unde îşi ia bacalaureatul, apoi în anul 1928 a plecat să studieze ingineria textilă în Anglia, la Londra. 

La Londra a devenit suporter al echipei de fotbal Arsenal, fiind prezent la meciuri etapă de etapă. 

Revenit în ţară a făcut un stagiu de pregătire la Fabrica de textile lucrând cot la cot cu muncitorii, iar la finalizarea acestui stagiu impus de unchiul său Carol, preia conducerea fabricii. 

În anul 1930 Carol Neuman emigrează în Statele Unite ale Americii, iar în anul 1935 fratele său mai mare Eduard, care conducea Fabrica de spirt şi drojdie (Indagrara), emigrează în Cuba, astfel Francisc preia toate afacerile familiei, la numai 25 de ani. 

Ajuns la conducerea firmei la 33 de ani, Francisc Neuman avea un program bine stabilit. La 6 dimineaţa intra pe poartă la ITA şi vizita toate secţiile (uzina avea peste 7.000 de muncitori). La ora 8, pleca spre fabrica de spirt şi drojdie, iar la 10 lua masa cu conducerea firmei. La 11, se întorcea la ITA După-masa, inspecta secţiile ambelor intreprinderi. 

Baronul Francisc Neumann în tribunele stadionului UTA

O dată cu preluarea afacerilor Francisc Neuman a început un proces de modernizare a fabricilor, astfel la Fabrica de textile (ITA) introduce sitemul Bedaux prin care producţia a fost urmărită zilnic, iar contabilitatea a avut la zi datele situaţiei finaciare. Angajează ingineri din Germania, Austria, Cehoslovacia şi Elveţia. A construit o colonie întreagă de case pentru angajaţi cu creşă şi grădiniţă. A construit o cantină, unde angajaţii serveau masa zilnic într-o pauză de jumătate de oră. Astfel, a făcut din I.T.A. cea mai renumită uzină de textile în prelucrarea bumbacului şi a devenit foarte popular printre angajaţi.  

În anul 1936 întreprinderea a avut peste 2.000 de angajaţi. 

 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite