FOTO Prinţul Charles al Marii Britanii finanţează restaurarea unei biserici de lemn din judeţul Arad

FOTO Prinţul Charles al Marii Britanii finanţează restaurarea unei biserici de lemn din judeţul Arad

Biserica de lemn de la Luncşoara FOTO Ambulanţa pentru Monumente

O biserică veche din lemn din judeţul Arad, construită în 1825, este salvată. Printre finanţatorii lucrărilor se află şi prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice.

Ştiri pe aceeaşi temă


Asociaţia “Ambulanţa pentru Monumente” a început repararea bisericii din Luncşoara, comuna arădeană Hălmăgel. Intervenţia constă în înlocuirea şindrilei degradate, lucrările aavând ca obiectiv punerea în siguranţă a monumentului.
 
Lucrarea este sprijinită de Consiliul Judeţean Arad, care a alocat 25.000 de lei, cât şi de Biserica Ortodoxă, care contribuie cu 5.000 de lei. 
 
În jur de 7.000 de euro este asigurată de fundaţia Prinţului Charles care pune la dispoziţie şi specialiştii implicaţi în proiect.
 
Biserica, înălţată în 1825, se înalţă pe o fundaţie de piatră brută, având pereţii din bârne masive încheiate la colţuri, şarpanta este de lemn cu învelitoare de şindrilă. Sub streaşină biserica are console profilate interesant, în care se vede mâna artizanală a constructorului. 
 
Conform mărturiilor istoricilor, biserica a fost mutată la Luncşoara în 1825, existând două variante: fie că a fost adusă din cătunul Crăciuneşti, fie din satul Prăvăleni-Hunedoara. 

 
În biserica de la Luncşoara de Sus se mai oficiază slujbe doar odată pe an, în cinstea hramului bisericii: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

 
„Este o biserică frumoasă, care şi-a păstrat aspectul din timpurile în care a fost construită. Sigur, a mai fost consolidată, dar în linii mari îşi menţine arhitectura specifică acestor locuri”, a afirmat Cătălin Tulcan, preotul-paroh care oficiază la Luncşoara.

 
Satul Luncşoara, aparţinător de comuna Hălmăgel, are două biserici de lemn, fiind singura localitate din judeţul Arad cu două astfel de monumente de artă.

 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: