Povestea lui Goliat de România: celebrul boxer Gogea Mitu a avut 2,42 metri

Povestea lui Goliat de România: celebrul boxer Gogea Mitu a avut 2,42 metri

Gogea Mitu (sursă foto: www.historia.ro)

Gogea Mitu a avut 2,42 metri şi a fost cel mai înalt român. Din uriaşul de la circul Globus, care îndoia barele de oţel cu mâinile libere, a ajuns un boxer celebru în Occident. Uriaşul de peste doi metri a fost răpus de tuberculoză la doar 22 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gogea Mitu, pe numele său adevărat Dumitru Goagă, s-a născut într-o familie săracă din localitatea Mârşani, situată la aproximativ 50 de kilometri de oraşul Craiova. A venit pe lume într-o familie numeroasă cu 11 copii. Primele semne ale maladiei numită gigantism, care avea să îi aducă succesul, au apărut în copilărie.

La vârsta de trei ani, Dumitru Goagă arăta ca un copil de şcoală primară, iar la vârsta de 10 ani deja nu mai putea sta în banca de la şcoală. Dumitru nu a fost primul uriaş din familie. Un frate mai mare, care murise la vârsta de 7 ani, din cauza gigantismului atinsese la vârsta grădiniţei înălţimea de 1,80 m.  

Ciudăţenia dinTârgul Moşilor   
 
Dumitru Goagă a fost descoperit la vârsta de 17 de ani de un afacerist care le-a propus părinţilor să-l lase să meargă la Bucureşti. Aşa a ajuns Goagă una dintre atracţiile Târgului Moşilor. Băiatul uriaş era ţinut ascuns într-un cort şi pentru câţiva lei afaceristul îl scotea la lumină, ca să impresioneze vizitatorii târgului cu statura sa. Din Târgul Moşilor, adolescentul care ajunsese la 2,42 metri a aterizat la Circul Globus. Goliat de România era prezentat la circ drept o ciudăţenie a naturii. Oamenii erau impresionaţi să vadă cum uriaşul de peste 140 de kilograme îndoia cu mâinile goale bare groase de oţel.   


 
Descoperirea lui Umberto Lacia
 
În 1934, cariera de circar a uriaşului s-a încheiat. Pugilistul italian Umberto Lacia l-a remarcat pe uriaşul român într-un târg la Bucureşti şi a realizat imediat potenţialul de boxer. I-a propus lui Gogea Mitu să-i sponsorizeze o carieră în box cu gândul că, la statura impresionantă a românului, investiţia sa nu avea cum să nu dea roade. Celebrul uriaş a acceptat şi astfel a făcut primii paşi în lumea boxului.    

Umberto Lacia l-a luat cu el în Europa. A făcut primele cursuri de box la Paris şi, după ce a dobândit cunoştinţele de bază, a fost aruncat în ring. Primul învins prin KO de uriaşul român a fost italianul Severio Gizzo, pe 7 iunie 1935. Primul meci de box jucat în ţară a avut loc pe fosta arenă Venus din Bucureşti. Se spune că, în ciuda tehnicii stângace şi a lipsei de experienţă, statura impresionantă a lui Gogea era, de fapt, punctul său forte ca boxer. Pe majoritatea adversarilor i-a învins prin KO.

 
Gogeamite boxer
 
Numele de Gogea Mitu l-a căpătat cu prilejul primelor sale meciuri de box jucate pe arenele din ţară. Un spectator ar fi exclamat la vederea uriaşului: ”Ce gogemite boxer!” şi, de atunci, lui Dumitru Goagă, Gogea Mitu i-ar fi rămas numele. Presa străină îl prezenta drept Goliat de România sau Uriaşul din Mârşani. În următorii ani, Mitu a participat la o serie de turneuri de box în Italia şi Franţa. Românul a încasat sume impresionante pe care le trimitea acasă părinţilor. 
 
Mitu Gogea a ajuns titlu de senzaţie pe paginile multor prestigioase cotidiene din Europa. Presa pariziană l-a prezentat pe Mitu ca având 2,26 m şi 146 de kilograme. Ziarele din România l-au prezentat ca având 2 metri şi 42 de centimetri. Uriaşul cântărea, pe vremea când practica box, 146 de kilograme. 
 
Răpus de TBC
 
Gogea Mitu s-a îmbolnăvit subit în 1936. Se spune că, atunci când se întorcea cu trenul de la Paris la Bucureşti, uriaşul a deschis fereastra pentru că îi era cald şi, din cauza aerului rece, a răcit. Ajuns la Bucureşti, cu simptome de răceală agravate, uriaşul s-a internat la Spitalul Filantropia. Medicii au dat verdictul: tuberculoză.  
 
A murit pe 22 iunie 1936 la spitalul la care fusese internat. Rudele au contestat varianta morţii din cauza tuberculozei, acuzând că uriaşul a fost ucis de cei invidioşi pe succesul său. Presa vremii a comentat îndelung moartea uriaşului. Unele ziare au titrat faptul că Goliat de România era bolnav de multă vreme şi că a fost exploatat în ciuda bolii sale. În iunie 1936, ziarul ”Capitala” anunţa:
 
”Sfârşitul lui Gogea Mitu a fost prevestit acum două luni de medicul său curant. Lancia ştia din cele spuse de medicul militar că Gogea era un proscris”. Acelaşi ziar a comentat cu prilejul morţii lui Goliat: ”Gogea Mitu a dispărut, dar au rămas răspunderile medicilor FR Box, care au îngăduit unui om anormal, cu inima şi plămânii slabi, să devină boxeur, să facă eforturi şi să-şi grăbească astfel sfârşitul. Suntem informaţi că familia lui Gogea Mitu, cu ajutorul actului de autopsie, va trage la răspundere pe medicii cari i-au îngăduit lui Gogea Mitu, Colosul de Lut, să se facă boxeur”.
 
Goliat de România a fost înmormântat în satul său natal, Mârşani. În 1980, rămăşiţele uriaşului au fost deshumate, la solicitarea Catedrei de Anatomie şi Istorie a Medicinei din cadrul Universităţii de Medicină Craiova. Scheletul lui Mitu Gogea a fost folosit ca material didactic pentru studenţii la Medicină. A fost expus o perioadă la Muzeul Institutului Medico Legal din Bucureşti, după care a revenit la Craiova. În memoria boxeorului uriaş, la Mârşani, în localitatea sa natală, o stradă a fost botezată cu numele de Gogea Mitu. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările