VIDEO Performanţele comunei Ciugud în atragerea de fonduri UE, prezentate într-un film finanţat de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Ciugud din Alba, devenită celebră ca urmare a proiectelor cu fonduri europene implementate în ultimii ani, este prezentată ca exemplu pozitiv într-un film documentar realizat cu sprijinul Comisiei Europene.

Documentarul, denumit „Ne-am ridicat: România, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea), îl are în prim plan pe jurnalistul scoţian Rupert Wolfe Murray, care a ajuns pentru prima dată în România în 12 ianuarie 1990. După 30 de ani, Rupert a revenit în România pentru a observa cum s-a schimbat societatea şi pentru a înţelege şi mai bine ce s-a petrecut la Revoluţie. 

Împreună cu prietenul şi fostul său cameraman, Laurenţiu Mihai, jurnalistul a parcurs ţara de la sud la nord şi de la est la vest pentru a înţelege cum au resimţit românii tranziţia. Rupert Murray, Laurenţiu Mihai şi regizorul Mihai Dragolea au străbătut peste 2.000 de kilometri prin România pentru a afla cum s-a dezvoltat ţara în cei 30 de ani. Au revenit în locurile pe care Rupert le-a vizitat în 1990, în Piaţa Operei din Timişoara unde a început Revoluţia, la Ionăşeni în judeţul Botoşani unde a participat la reconstrucţia unui orfelinat, dar şi la Ciugud, comuna care deţine recordul pentru absorbţia de fonduri europene în România.

Imagine indisponibilă

La Ciugud, Rupert a stat de vorbă cu primarul Gheorghe Damian încercând să afle „reţeta” prin care comuna „s-a ridicat” şi a înflorit în ultimii ani, a vorbit cu mai mulţi localnici şi a participat la o oră de curs la Şcoala Gimnazială Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România. Jurnalistul scoţian a petrecut două zile la Ciugud având întâlniri chiar şi cu oameni de afaceri care au investit aici şi a încercat să descopere cât mai mult din spiritul european al comunei din judeţul Alba. 

Imagine indisponibilă

”«Ne-am ridicat» este titlul acestui documentar şi o expresie foarte sugestivă pentru ceea ce s-a întâmplat în multe localităţi din România, care s-au ridicat în ultimii 30 de ani. Pentru Ciugud, aderarea la Uniunea Europeană şi fondurile europene au fost impulsul care ne-a ajutat să ne ridicăm, să devenim comuna europeană de astăzi. Pentru noi, echipa administraţiei locale şi cetăţenii din Ciugud, este o onoare că am fost incluşi în acest documentar realizat cu sprijinul Comisiei Europene. La 30 de ani de la Revoluţia Română, ceea ce se vede la Ciugud este doar normalitatea pe care ne-o dorim să existe în orice comună din România. Trebuie să continuăm să ne ridicăm prin mici revoluţii de bun simţ în administraţie, în educaţie, în sănătate, în creşterea nivelului de trai, chiar şi în democraţie... Democraţia de astăzi trebuie preţuită pentru că a fost câştigată cu greu în ’89 şi de ea trebuie să se bucure toţi românii, care trebuie să fie încurajaţi să îşi exercite drepturile democratice şi să participe activ la luarea deciziilor în comunităţile în care trăiesc”, a declarat Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud. 

Filmul documentar „Ne-am ridicat: România, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea) a fost realizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi va fi lansat marţi seara, 17 decembrie, la Bucureşti (ora 19,00, la Apollo111). 

Citiţi şi:

Cum a delapidat un fost primar bugetul unei comune. Tribunalul Alba a admis rechizitoriul Parchetului

 

Cum motivează un judecător oprirea lucrărilor la autostrada Sebeş-Turda: „Orice persoană are dreptul la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic“

 

FOTO Haită de lupi suprinsă în timp ce devorează cadavrul unui cerb, într-o pădure din Apuseni

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite