Români celebri în străinătate: Valerian Trifa, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Române din SUA şi Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopul Valerian Trifa a avut o viata controversata
Arhiepiscopul Valerian Trifa a avut o viata controversata

Una dintre cele mai controversate figuri ale unui român devenit celebru în străinătate este cea a fostului Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Române din Statele Unite ale Americii, Valerian Trifa. Adept şi membru al mişcării legionare, Trifa a fost demascat şi a rămas fără cetăţenia amerciană, motiv pentru care a emigrat în Portugalia unde a murit la vârsta de 72 de ani.

Viorel Trifa, fiu al învăţătorului Dionisie Trifa, s-a născut la 28 iunie 1914, în Câmpeni, oraş al judeţului Alba, la vremea respectivă comună în judeţul Turda. După terminarea şcolii primare în satul natal, a urmat patru clase la gimnaziul „Horia” din Câmpeni, după care s-a înscris la liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde a obţinut diploma de bacalaureat în primăvara anului 1931. Între anii 1931 şi 1935 a urmat cursurile facultăţii de teologie din Chişinău, care făcea parte din Universitatea din Iaşi. La 24 iunie 1935, chiar în ziua de naştere când împlinea 21 de ani, Viorel Trifa a obţinut licenţa în teologie “cum laude”. 

În anii studenţiei, Viorel Trifa a făcut parte din Mişcarea Legionară, iar în 1940 a fost ales preşedinte al “Uniunii Naţionale a Studenţilor Creştini Români”. La 21-23 ianuarie 1941 Trifa a participat la Rebeliunea legionară contra regimului antonescian, după al cărei fiasco s-a refugiat în Germania împreună cu alţi lideri legionari. Guvernul nazist german le-a stabilit, în martie 1941, domiciliu forţat în satul Berkenbruck. La sfârşitul lui august 1944, Trifa s-a refugiat la Viena, apoi la Paris. După război, timp de cinci ani a fost profesor de istorie antică şi limbă franceză în Italia la un colegiu catolic, unde se pregăteau preoţi misionari

Emigrarea şi controversele din SUA

La 17 iulie 1950, teologul Viorel Trifa a emigrat în Statele Unite  şi s-a stabilit la Cleveland, Ohio. În 1957 Trifa a obţinut cetăţenia americană. Anumite surse susţin că CIA cunoştea trecutul politic al lui Trifa şi că i-a înlesnit emigrarea şi infiltrarea în cadrul diasporei române. Serviciul secret American dorea se folosească de membrii Gărzii de Fier pentru a face legătura cu grupurile de rezistenţă din România. În acea perioadă, Episcopia Ortodoxă Română din America - incluzând mai târziu şi Canada - dorea să-şi afirme autonomia faţă de autorităţile Bisericii Ortodoxe din România comunistă. La congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America, ţinut la Chicago în 2 iulie 1951, Viorel Trifa a fost ales episcop. Hirotonirea ca arhiereu a fost făcută la 27 aprilie 1952 în biserica din Philadelphia, iar la 4 iulie 1952, cu numele de Valerian, a preluat conducerea spirituală a Episcopiei. La 7 martie 1970 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop. Timp de 33 de ani, Valerian Trifa a fost şef spiritual şi administrativ al bisericii românilor ortodocşi din Statele Unite şi Canada. 

În 1961 rabinul evreilor din România, Moses Rosen, aflat în vizită în SUA, l-a demascat pe Trifa ca fiind unul dintre capii Pogromului de la Bucureşti din ianuarie 1941. Trifa a fost acţionat în justiţie cu ajutorul procurorului federal general. La 25 august 1980, un tribunal american i-a retras cetăţenia americană. Potrivit memoriilor generalului de Securitate, Mihai Pacepa, arhiepiscopul Trifa ar fi devenit ţinta unei diversiuni puse la cale de fosta Securitate. Pacepa susţine în cartea sa “Orizonturi Roşii”, că „serviciul secret comunist a furnizat Justiţiei americane documente falsificate”, care atestau presupuse crime comise de arhiepiscopul ortodox.

În anul 1984 Trifa s-a refugiat în Portugalia, unde a primit azil politic şi unde a decedat la 28 ianuarie 1987 în urma unui infarct miocardic.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite