”România nu trebuie pierdută”. Motivul pentru care Comisia Europeană a crescut semnificativ fondurile alocate pentru perioada 2021 - 2027

”România nu trebuie pierdută”. Motivul pentru care Comisia Europeană a crescut semnificativ fondurile alocate pentru perioada 2021 - 2027

România este singura ţară din centrul şi estul Europei care va beneficia de o creştere semnificativă a fondurilor de coeziune pentru perioada 2021 - 2027, comparativ cu cadrul financiar multianual actual.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor surse de la nivelul Comisiei Europene, motivul principal al creşterii cu 8 la sută îl reprezintă dorinţa ca România să nu ”alunece” pe calea Ungariei şi Poloniei. Chiar dacă nivelul de absorbţie al fondurilor europene în România nu este unul încurajator, Comisia Europeană a ales să crească alocările pentru cei şase ani la 30,6 miliarde de euro.
 
România este, astfel, singura ţară din estul Europei care obţine o creştere importantă a alocarilor, în condiţiile în care se estimează că per total bugetul Fondului de Coeziune va scădea cu 10 la sută. Aceleaşi surse susţin că poziţia actuală a Comisiei Europene reprezintă o ”negare a realităţii” în legătură cu capacitatea României de a cheltui banii alocaţi de la Bruxelles, dar a contat mai mult motivaţia politică, respectiv necesitatea ca România să rămână puternic ancorată în spiritul şi valorile europene. 
 
”România nu trebuie pierdută. Este o negare a realităţii, dar contează din punct de vedere politic. Comisia încearcă să ancoreze ţara pe drumul reformelor”, susţin aceleaşi surse. 
 
Un alt motiv este mesajul puternic pro-european exprimat de populaţia României. Ultimul Barometru Flash în ceea ce priveşte cunoaşterea şi percepţiile cetăţenilor asupra politicilor regionale ale UE arată faptul că 83% dintre români consideră că proiectele finanţate din fonduri europene au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării oraşului sau regiunii în care locuiesc, mai mare cu 2 procente faţă de cel de la nivelul Uniunii.
 
Propunerile de alocare pentru România în perioada 2021 - 2027:
Fondul Social European (FSE) - 8,385 miliarde de euro
Fondul European de Dezvoltare Regională - 17,323 miliarde de euro
Fondul de Coeziune (FC) - 4,499 miliarde de euro
 
Propunerile de alocare pe fiecare program operaţional (fără sumele prevăzute pentru asistenţă tehnică):
PO1 - 5,992 miliarde de euro
PO2 - 5,459 miliarde de euro
PO3 - 5,945 miliarde de euro
PO4 - 9,673 miliarde de euro
PO5 - 1,027 miliarde de euro

La Bruxelles are loc în perioada 7 - 10 octombrie ”Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor”, cel mai mare eveniment de dezvoltare regională din Europa. Cea de-a 17-a ediţie are în prim plan politica de coeziune pentru o Europă mai verde, mai incluzivă şi mai inteligentă. Acest eveniment anual este organizat în marja celei de-a 136-a sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor şi s-a deschis luni, 7 octombrie, printr-o dezbatere la nivel înalt asupra viitorului Europei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: